Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Policija ušla u Duvanski, potraga za Boljevićem * Ubijali vojnike JNA u Čepikućama * Zviždaču prijetili da će ga prebiti * Pod prismotrom 942 građanina * Treći svjetski rat je već u toku * Zbogom tatatatira * Koliko Evrope
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 28-03-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Džavid Šabović, funkcioner SDP-a:
Izlazak opozicije na lokalne izbore u Herceg Novom 7. maja logičan je korak, jednako kao i bojkot nikšićkih izbora.

Vic Dana :)

Sjede Mujo i Haso u kafani, redaju rakijice jednu za drugom, kad će Mujo:
– Haso, bolan, znaš li ti da su Amer’kanci izmislili teleskop za gledat’ zvijezde?
Haso klimne:
– Znam!
Mujo strese još jednu pa upita:
– A znaš li da su Rusi izmislili periskop za gledat’ iznad vode?
Haso opet klimne:
– Jašta da znam!
Mujo ga pogleda i ispali:
– Pa dobro, a jel’ znaš da su Bosanci izmislili spravu za gledat’ kroz zid?
Haso zbunjeno odgovori:
– Jok, bolan, koja je to sprava, matereti?
Mujo ga udari po glavi:
– Prozor, majmune, prozor!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni - datum: 2017-03-27 UDRUŽENJE BORACA NOR-A I ANTIFAŠISTA POLOŽILO CVIJEĆE NA SPOMENIK U SELU BRATIŠIĆI
Borci kod spomenika u selu Bratišići Odata pošta svim palima za slobodu Ova bitka ostala je zapamćena i po bezobzirnom pustošenju napadnutih sela i po izuzetno brutalnom nasilju nad neboračkim stanovništvom koje je u njoj zatečeno – kazao je Jovo Bećir
Dan - novi portal
De­le­ga­ci­ja Udru­že­nja bo­ra­ca NOR-a i an­ti­fa­ši­sta Ko­tor, u sa­sta­vu Jo­vo Be­ćir, Da­li­bor­ka Se­fe­ro­vić, An­ka Pe­ro­vić i Vla­di­mir Ka­šće­lan, po­sje­ti­la je u su­bo­tu, 25. mar­ta, spo­me­nik po­gi­nu­lim bor­ci­ma i ci­vil­nim žr­tva­ma u Bra­ti­ši­ći­ma u Gr­blju i tom pri­li­kom po­lo­ži­li cvi­je­će i oda­li po­štu pa­lim za slo­bo­du tog kra­ja. Pri­sut­ni su bi­li i čla­no­vi fa­mi­li­je Vo­ja Vu­ka­di­no­vi­ća i La­za­ra Vuk­sa­no­vi­ća, ko­ji ba­šti­ne i ču­va­ju svi­je­tlu pro­šlost tog kra­ja i slav­nog da­tu­ma. Pred­sjed­nik UB­NOR-a i an­ti­fa­ši­sta Ko­tor Jo­vo Be­ćir tom pri­li­kom odr­žao je pri­go­dan go­vor o bor­bi na Pa­štrov­ni­ci i gr­balj­skim se­li­ma Bra­te­ši­ći i Go­ro­vi­ći u oslo­bo­di­lač­kom ra­tu 1941–1945.
Be­ćir je pod­sje­tio da je na­pad Ita­li­ja­na na par­ti­zan­sko upo­ri­šte po­čeo no­ću 24. na 25. mart 1942. go­di­ne iz dva prav­ca. Je­dan je vo­dio pre­ko Mir­ca i Ča­vo­ra, a dru­gi pre­ko Bra­te­ši­ća i Go­ro­vi­ća s na­mje­rom da se obje voj­ske sret­nu u Po­bo­ri­ma. Na po­lo­ža­ji­ma u Ko­lo­žu­nju i Pa­štrov­ni­ci ne­pri­ja­telj­skim sna­ga­ma su pru­ži­li ot­por 24 bor­ca Ko­tor­sko-pri­mor­ske če­te i oko 50 bo­ra­ca Po­bor­sko-Bra­jić­ke i Ma­jin­ske če­te. Dio Gr­balj­ske če­te je bio na po­lo­ža­ju iz­nad se­la Bra­te­ši­ća i na če­lu sa ko­man­di­rom Vu­kom Vuk­sa­no­vi­ćem uspio je da za­u­sta­vi pro­dor dru­ge ko­lo­ne i pri­mo­ra je da se po­vu­če na­zad. Pr­va ko­lo­na je, tr­pe­ći gu­bit­ke, uspje­la da po­ti­sne par­ti­za­ne sa Pa­štrov­ni­ce ka Lov­će­nu, Tru­do­vu i Sta­nje­vi­ći­ma i pro­dre u se­lo Po­bo­re. Pa­ri­za­ni ni­je­su uni­šte­ni, ali je stra­da­lo sta­nov­ni­štvo i nje­go­va imo­vi­na u Po­bo­ri­ma, Bra­te­ši­ći­ma i Go­ro­vi­ći­ma.
Dru­ga ko­lo­na, pri­li­kom po­vla­če­nja pre­ma Ko­to­ru, na­pad­nu­ta je od oko 20 bo­ra­ca Za­gor­skog vo­da Gr­balj­ske če­te, na če­lu sa po­li­tič­kim ko­me­sa­rom če­te Bo­škom Stru­ga­rom. Ukup­ni gu­bi­ci ne­pri­ja­te­lja u ovim bor­ba­ma iz­no­si­li su pre­ko 50 mr­tvih i mno­go ve­ći broj ra­nje­nih. Par­ti­za­ni su ima­li osam ra­nje­nih i se­dam po­gi­nu­lih i to; Gra­ci­ja Pet­ko­vić, Ni­ko Zec, Jo­vo Iva­no­vić, Vi­do Ka­pi­so­da, Vi­do Kne­že­vić, Pe­tar Mi­šo Zec i Mi­tar Iva­no­vić. U znak od­ma­zde za gu­bit­ke na Pa­štrov­ni­ci i Gr­blju, Ita­li­ja­ni su iz­vr­ši­li kr­va­ve re­pre­sa­li­je nad sta­nov­ni­štvom Po­bo­ra i Gr­blja. U no­ći 25. na 26. mart 1942. go­di­ne pri­li­kom ula­ska u Po­bo­re, Ita­li­ja­ni su ot­kri­li zbjeg i u nje­mu po­bi­li se­dam li­ca i to; Đa­ko­no­vić I. Pe­tra, Šu­mar I. Vi­da, Šu­mar S. Iva, Šu­mar N.Ra­ka, Šu­mar R.Sa­va i Zec M. Iva di­je­te od 7 go­di­na. Go­to­vo sve ku­će su za­pa­li­li, a cje­lo­kup­no sta­nov­ni­štvo iz zbje­go­va po­ve­li u za­to­če­ni­štvo na Ma­mu­li. Ita­li­jan­ska ko­lo­na, ko­ja je 25. mar­ta za­u­sta­vlje­na u Bra­te­ši­ći­ma, po­bi­la je pet li­ca iz Bra­te­ši­ća i Go­ro­vi­ća i to; Vu­ja­di­no­vić Iva­nu, Ka­lu­đe­ro­vić Jo­ku, Ma­za­rak Iva­nu, Ma­za­rak Mar­ka i Ma­za­rak Ma­ru. Isto­vre­me­no Ita­li­ja­ni su za­pa­li­li osam ku­ća u Bra­te­ši­ći­ma i dvi­je u Go­ro­vi­ći­ma, a pet­na­e­stak li­ca su po­ve­li sa so­bom i smje­sti­li ih u lo­gor.
– Bor­ba ko­ja je vo­đe­na 25. mar­ta 1942. go­di­ne u Gr­blju i Po­bo­ri­ma spa­da u red ve­ćih oru­ža­nih su­ko­ba par­ti­za­na s ita­li­jan­skom oku­pa­tor­skom voj­skom na pod­ruč­ju Bo­ke ko­tor­ske. Po sna­ga­ma ko­je je oku­pa­tor u njoj upo­tri­je­bio i va­tre­noj mo­ći kon­cen­tri­sa­noj na re­la­tiv­no ma­lom pro­sto­ru, to je bi­la jed­na od naj­že­šćih bi­ta­ka. Po gu­bi­ci­ma ko­ji­ma su Ita­li­ja­ni pla­ti­li ovaj po­hod to je bio je­dan zna­ča­jan tri­jumf par­ti­zan­skog oruž­ja. Ova bit­ka osta­la je za­pam­će­na i po bez­ob­zir­nom pu­sto­še­nju na­pad­nu­tih se­la i po iz­u­zet­no bru­tal­nom na­si­lju nad ne­bo­rač­kim sta­nov­ni­štvom ko­je je u njoj za­te­če­no – ka­zao je Be­ćir oci­je­niv­ši neo­spor­nim da je ovaj da­tum ostao ugra­đen u slo­bo­dar­skoj tra­di­ci­ji Gr­blja.
B.M.


Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"