Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vradžbine su kad Brnabićku postaviš za premijera * Promjene počinju smjenama direktora * EU da se izjasni o regularnosti izbora * Kalić oslobođen zbog grešaka tužilaštva * Makron preuzima tron od Merkel * EU ostaje kratkih rukava * Ako zovu iz banke, umro sam
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MILOŠ KONATAR, FUNKCIONER POKRETA URA :
Mora se otkloniti svaka sumnja u umiješanost IRF-a u izborne zloupotrebe DPS-a i njegovih političkih satelita.

Vic Dana :)

Dva grobara, posle napornog dana, sjede uz pivo. Kaže jedan drugom:
– Uf, danas smo sahranjivali jednog od 150 kila, izmori nas...
Drugi odgovara:
– Ma nije to ništa, mi danas sahranjivali nečiju taštu, narod je toliko aplaudirao da smo je tri puta vadili na bis!

Juče mi bila familija iz Beča, donijeli neki keks od euro i po, dvije čokolade i 200 grama kafe a pojeli i popili moju penziju i pola ženine plate!

Dolazi Perica iz škole i pita ga otac:
-Sine, kako si prošao u školi?
-Tata ti si fudbaler, pa ćeš me razumjeti. Produžio sam ugovor sa prvim razredom na godinu dana.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2018-01-08 NOVA GODINA ŽITELJIMA ZEMALJA REGIONA I EVROPE DONIJELA BOLJI STANDARD
Kod nas rastu porezi, a u svijetu plate U Crnoj Gori su od 1. januara povećani PDV i akcize, cijene struje i goriva, dok su u Srbiji plate i penzije povećane za deset, odnosno pet odsto. Takođe, u Austriji su povećali plate, penzije i dječije dodatke, a povećanje plata su najavili i u Mađarskoj
Dan - novi portal
Dok je no­va go­di­na u Cr­noj Go­ri po­če­la sa po­ve­ća­njem sto­pe PDV-a sa 19 na 21 od­sto, kao i ak­ci­za na ci­ga­re­te, al­ko­hol i ga­zi­ra­na pi­ća, te po­ve­ća­njem ci­je­na go­ri­va, u Sr­bi­ji su pla­te i pen­zi­je u jav­nom sek­to­ru od 1. ja­nu­a­ra po­ve­ća­ne za pet do de­set od­sto. Po­rast pla­ta, pen­zi­ja i dje­či­jeg do­dat­ka za­bi­lje­žen je i u Austri­ji, a Mi­ni­star­stvo eko­no­mi­je Ma­đar­ske oče­ku­je da će pla­te Ma­đa­ra u 2018. go­di­ni po­ra­sti osam do de­set od­sto. U Cr­noj Go­ri su se če­stit­ki pu­noj po­sku­plje­nja naj­ma­nje na­da­li gra­đa­ni či­ja je pro­sječ­na pla­ta sko­ro du­plo ma­nja od po­tro­šač­ke kor­pe. Sa­go­vor­ni­ci „Da­na” sma­tra­ju da dr­ža­va ne stva­ra ni­ka­kve pred­u­slo­ve za po­bolj­ša­nje ži­vot­nog stan­dar­da gra­đa­na.
Pred­sjed­nik pod­go­rič­kog od­bo­ra Rad­nič­ke par­ti­je i NVO „Bor­ba pro­tiv si­ro­ma­štva” Ra­do­van To­ško­vić sma­tra da dr­ža­va ni­je spo­sob­na da na­pra­vi si­stem vri­jed­no­sti ko­jim će obez­bi­je­di­ti rad­na mje­sta kroz ko­ja će se stva­ra­ti ma­te­ri­jal­na do­bra jer se vlast odr­ža­va na so­ci­jal­noj tra­ge­di­ji svog na­ro­da, ko­ji pljač­ka kroz raz­ne na­me­te.
– U po­re­đe­nju sa okru­že­njem i evrop­skim ze­mlja­ma, sta­nje u Cr­noj Go­ri je ka­ta­stro­fal­no. Ka­da bi se na­ša po­tro­šač­ka kor­pa upo­re­di­la sa evrop­skom, mo­glo bi se re­ći da je si­tu­a­ci­ja pot­pu­no pa­ra­dok­sal­na. Kod nas je po­tro­šač­ka kor­pa dva pu­ta ve­ća od pro­sječ­ne pla­te, dok je u Evro­pi pro­sječ­na pla­ta dva do šest pu­ta ve­ća od po­tro­šač­ke kor­pe. Ne­pojm­lji­vo je da se vlast hva­li ova­kvim stan­dar­dom u 21. vi­je­ku i po­na­vlja ne­ka­kvu man­tru o na­šem si­gur­nom pu­tu u Evro­pu. Ovaj stan­dard bih pri­je na­zvao afrič­kim jer po­la gra­đa­na pre­tre­sa kon­tej­ne­re, što pred­sta­vlja re­al­nu sli­ku Cr­ne Go­re – is­ta­kao je To­ško­vić.
On je do­dao da bi pla­ta tre­ba­lo da bu­de ve­ća od po­tro­šač­ke kor­pe bar je­dan put da bi stan­dard gra­đa­na bio ko­li­ko-to­li­ko bo­lji.
Pot­pred­sjed­nik De­mo­kra­ta Mo­mo Ko­pri­vi­ca tvr­di da su no­va po­sku­plje­nja po­sle­di­ca struk­tur­nih po­re­me­ća­ja u pri­vre­di i po­gre­šne eko­nom­ske po­li­ti­ke cr­no­gor­ske vla­de.
– U Cr­noj Go­ri je te­ret kri­ze u pot­pu­no­sti pre­va­ljen na gra­đa­ne i si­ro­ma­šna do­ma­ćin­stva, pa naj­ve­ći te­ret kri­ze sno­se oni ko­ji je ni­čim ni­je­su uzro­ko­va­li, a ge­ne­ra­to­ri kri­ze de­fi­ni­šu kri­zne mje­re, što je vr­hu­nac ne­prav­de. Vla­da je na­met­nu­la mje­re šted­nje gra­đa­ni­ma umje­sto dr­žav­nom i par­tij­skom apa­ra­tu, ne vo­de­ći ra­ču­na o so­ci­jal­nim i eko­nom­skim pri­li­ka­ma u ko­ji­ma lju­di ži­ve. Rast PDV-a, ak­ci­za i dru­gih na­me­ta di­rekt­no se od­ra­zio na rast ci­je­na i ti­me su pa­le u vo­du prog­no­ze da po­li­ti­ka na­me­ta ne­će za efe­kat ima­ti po­rast ci­je­na. Vla­da se do­mi­nant­no osla­nja na po­sred­ne po­re­ze kao što su PDV, ak­ci­ze i slič­ne da­žbi­ne, i ti po­re­zi su pre­va­lji­vi, od­no­sno po­dob­ni su da se u vi­du po­ve­ća­nih ci­je­na pre­ba­ce na kraj­nje kup­ce. Ako se ima u vi­du da ne­ma ra­sta pla­ta i da ra­ste sto­pa ne­za­po­sle­no­sti, do­sti­žu­ći re­kord­ni ni­vo od 22,3 od­sto, ja­sno pro­iz­i­la­zi za­klju­čak da će ovo po­sku­plje­nje znat­no sro­za­ti ži­vot­ni stan­dard gra­đa­na. Isto­vre­me­ni rast ci­je­na i rast sto­pe ne­za­po­sle­no­sti vo­di ozbilj­nom pa­du ži­vot­nog stan­dar­da i lju­di će sa istim do­hot­kom mo­ći da ku­pe ma­nju ko­li­či­nu do­ba­ra – ka­zao je Ko­pri­vi­ca.
On je oci­je­nio da Vla­da ne umi­je da da od­go­vor na pri­vred­ne pri­ti­ske ko­ji uzro­ku­ju rast ci­je­na i da ima ma­ni­ju da saku­plja sred­stva ka­ko bi iz­dr­ža­va­la par­tij­sko-bi­ro­krat­sku kla­su. A.Đ.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"