Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vradžbine su kad Brnabićku postaviš za premijera * Promjene počinju smjenama direktora * EU da se izjasni o regularnosti izbora * Kalić oslobođen zbog grešaka tužilaštva * Makron preuzima tron od Merkel * EU ostaje kratkih rukava * Ako zovu iz banke, umro sam
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MILOŠ KONATAR, FUNKCIONER POKRETA URA :
Mora se otkloniti svaka sumnja u umiješanost IRF-a u izborne zloupotrebe DPS-a i njegovih političkih satelita.

Vic Dana :)

Dva grobara, posle napornog dana, sjede uz pivo. Kaže jedan drugom:
– Uf, danas smo sahranjivali jednog od 150 kila, izmori nas...
Drugi odgovara:
– Ma nije to ništa, mi danas sahranjivali nečiju taštu, narod je toliko aplaudirao da smo je tri puta vadili na bis!

Juče mi bila familija iz Beča, donijeli neki keks od euro i po, dvije čokolade i 200 grama kafe a pojeli i popili moju penziju i pola ženine plate!

Dolazi Perica iz škole i pita ga otac:
-Sine, kako si prošao u školi?
-Tata ti si fudbaler, pa ćeš me razumjeti. Produžio sam ugovor sa prvim razredom na godinu dana.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2018-01-06 PENZIONERI IZ CRNE GORE JEDINI U REGIONU NEMAJU SVOG POSLANIKA U PARLAMENTU
Penzioneri Izgradili državu, a predstavnika u vlasti nemaju U Srbiji je trenutno desetak penzionera poslanika u parlamentu, a čak su i direktori javnih ustanova. U Sloveniji je izuzetno jak penzionerski pokret, i od njih zavisi i vlada. Slično je u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Albaniji. Dakle, svuda osim u Crnoj Gori, kazao je Joksimović
Dan - novi portal
Pen­zi­o­ne­ri u Cr­noj Go­ri je­di­ni ne­ma­ju svog pred­stav­ni­ka u iz­vr­šnoj i za­ko­no­dav­noj vla­sti od biv­ših re­pu­bli­ka SFRJ. Sa­go­vor­ni­ci „Da­na” sma­tra­ju da je zbog to­ga naj­sta­ri­joj po­pu­la­ci­ji te­že da se iz­bo­ri za ve­će pen­zi­je i dru­ge be­ne­fi­te, po­put jef­ti­ni­jih lje­ko­va, pre­vo­za... Čel­ni­ci par­ti­ja pen­zi­o­ne­ra, ta­ko­đe, sma­tra­ju da su pen­zi­o­ne­ri ti ko­ji su iz­gra­di­li ze­mlju, a da se sa­da na­la­ze na dnu lje­stvi­ce, i da ni­ko ne mo­že da pred­sta­vi ozbilj­ne pro­ble­me sa ko­ji­ma se su­sre­ću sva­ko­dnev­no. Pred­stav­nik pen­zi­o­ne­ra bi, ka­ko tvr­de, bez ika­kve par­tij­ske obo­je­no­sti stao na stra­nu za­šti­te in­te­re­sa i pra­va pen­zi­o­ne­ra.
Pred­sjed­nik par­ti­je pen­zi­o­ne­ra, in­va­li­da i re­sti­tu­ci­je (PIR) Mo­mir Jok­si­mo­vić sma­tra da bi pre­ko po­sla­ni­ka iz re­do­va ne­ke od par­ti­ja pen­zi­o­ne­ra gra­đa­ni mo­gli da ču­ju sa ko­jim se sve pro­ble­mi­ma su­sre­će naj­sta­ri­ja po­pu­la­ci­ja. Ka­da bi ima­li pred­stav­ni­ka u Vla­di bi­li bi, ka­ko je oci­je­nio, po­ve­za­ni sa ključ­nim do­no­si­o­ci­ma od­lu­ka unu­tar iz­vr­šne vla­sti. Uka­zao je da na pro­sto­ru či­ta­vog Bal­ka­na ne po­sto­ji dr­ža­va ko­ja ne­ma pred­stav­ni­ka pen­zi­o­ne­ra bi­lo u iz­vr­šnoj ili za­ko­no­dav­noj vla­sti.
– U Sr­bi­ji je tre­nut­no desetak pen­zi­o­ne­ra po­sla­nika u par­la­men­tu, a čak su pen­zi­o­ne­ri i di­rek­to­ri jav­nih usta­no­va. U Slo­ve­ni­ji je iz­u­zet­no jak pen­zi­o­ner­ski po­kret, i od njih za­vi­si i vla­da. Hr­vat­ska, ta­ko­đe, ima svo­je pred­stav­ni­ke ko­ji su u Sa­bo­ru sa dru­gim par­ti­ja­ma za­rad so­ci­jal­ne prav­de. Bo­sna i Her­ce­go­vi­na, Ma­ke­do­ni­ja i Al­ba­ni­ja, ta­ko­đe, ima­ju svo­je pred­stav­ni­ke, da­kle, svi osim Cr­ne Go­re. Sa pen­zi­o­ne­ri­ma se uglav­nom ma­ni­pu­li­še, a po­naj­vi­še sa oni­ma ko­ji su u De­mo­krat­skoj par­ti­ji so­ci­ja­li­sta (DPS). Oni do­bi­ju i po ko­ju cr­ka­vi­cu dok kroz dru­ge par­ti­je par­ti­ci­pi­ra­ju pen­zi­o­ne­ri ali sa­mo kao slu­ge, kao ma­ši­ne­ri­ja – ka­zao je Jok­si­mo­vić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, dr­ža­va se pen­zi­o­ne­ra sje­ti pred iz­bo­re i sram­no je što je sta­tus pen­zi­o­ne­ra naj­lo­ši­ji.
– Za­pre­pa­šću­ju­će je da pen­zi­o­ner sa 43 go­di­ne rad­nog sta­ža pri­ma pen­zi­ju od 104 eura – kon­sta­to­vao je Jo­ski­mo­vić.
Sa nje­go­vom ocje­nom da se dr­ža­va sa­mo okre­ne pen­zi­o­ne­ri­ma ka­da su iz­bo­ri, sa­gla­san je pred­sjed­nik udru­že­nih pen­zi­o­ne­ra i in­va­li­da (PU­PI) Vo­jin Vu­le­tić.
– Da ho­će, pen­zi­o­ne­ri bi se or­ga­ni­zo­va­li i ima­li svo­je pred­stav­ni­ke i u re­pu­blič­koj i op­štin­skoj skup­šti­ni. Pen­zi­o­ne­ri su se po­di­je­li­li po par­ti­ja­ma i tu ne­ma tog auto­ri­te­ta ko­ji mo­že da ih iz­vu­če iz raz­li­či­tih par­ti­ja i da ih or­ga­ni­zu­je da gla­sa­ju za se­be. Njih ne­ko dr­ži, što bi se re­klo u ma­li prst, a oni kao si­ro­ti­nja ne zna­ju što će pa bo­lje išta ne­go ni­šta, ra­za­pe­ti su – iskren je Vu­le­tić.
Za­klju­čio je da pen­zi­o­ne­ri uglav­nom za­vi­se od vla­da­ju­će par­ti­je i od to­ga ko­li­ko će ona ulo­ži­ti u pen­zi­o­ner­ska udru­že­nja.A.Đ.


Pro­sječ­na pen­zi­ja 280 eura

Za pra­va iz pen­zij­skog i in­va­lid­skog osi­gu­ra­nja u ovoj go­di­ni će se iz­dvo­ji­ti 425,7 mi­li­o­na eura, što je 15 mi­li­o­na vi­še ne­go u pro­šloj go­di­ni. Pen­zi­je će se, ka­ko je ra­ni­je sa­op­šte­no iz Vla­de, uskla­đi­va­ti po sto­pi od 3,6 od­sto. Pre­ma pro­jek­ci­ja­ma Fon­da, u 2018. go­di­ni se oče­ku­je 1.800 no­vih pen­zi­o­ne­ra.
Pro­sječ­na pen­zi­ja u no­vem­bru je iz­no­si­la 280 eura.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"