Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
U novo ljeto sa novom nadom * SDP dobrodošao u građanski blok * Rok istekao „As” Rusima ostao * Vlada svakog stanovnika zadužila po 3.440 eura * Orjen ogrnut sniježnom bjelinom * U novo ljeto sa novom nadom * Zaborav kao izbavljenje
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 14-01-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Radovan Asanović, funkcioner Demosa:
Možda Pozitivna igra igru Slavka Perovića, ali sam najbliži zaključku da međunarodna zajednica igra igru „Milošević’’.

Vic Dana :)

Zaposli se Mujo u Njujorku na pranju prozora i tako se jednog dana oklizne i padne sa 16 sprata na ulicu. Prolaznici se okupili oko njega i u taj tren naiđe i Haso. Gleda on Muja koji je taman počeo dolaziti k sebi i priupita:
- Pa dobro Mujo što je bilo?
- Ma ne znam bolan Haso - evo i ja stigo maločas.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2016-01-13 U INSTITUTU „ALTERNATIVA” NEZADOVOLJNI PREDLOGOM ZAKONA O ZARADAMA U JAVNOM SEKTORU Sumnjivi dodaci
Dan - novi portal
Tran­spa­rent­nost za­ra­da u jav­nom sek­to­ru ne­će bi­ti una­pri­je­đe­na no­vim vla­di­nim pred­lo­gom Za­ko­na o za­ra­da­ma u jav­nom sek­to­ru, s ob­zi­rom na slo­že­nu struk­tu­ru za­ra­de i ve­li­ki broj do­da­ta­ka ko­ji otva­ra­ju mo­guć­nost za zlo­u­po­tre­be, sma­tra Mi­le­na Mi­lo­še­vić, is­tra­ži­vač jav­nih po­li­ti­ka u NVO In­sti­tut „Al­ter­na­ti­va”. Ona uka­zu­je da se no­vim pred­lo­gom znat­no pro­ši­ru­je li­sta iz­u­ze­ta­ka od pri­mje­ne od­re­da­ba za­ko­na jer tim ak­tom ni­su ob­u­hva­će­ni za­po­sle­ni u uspje­šnim jav­nim pred­u­ze­ći­ma.
Mi­lo­še­vi­će­va ka­že da, osim osnov­ne pla­te, pre­ma ova­ko for­mu­li­sa­nom pred­lo­gu, za­po­sle­ni ima­ju pra­vo na raz­li­či­te do­dat­ke, i to po­se­ban dio za­ra­de, kao i na do­dat­ke za rad no­ću i to­kom pra­zni­ka, za oba­vlja­nje po­slo­va na od­re­đe­nim rad­nim mje­sti­ma, za de­žur­stva i pri­prav­nost. Osim to­ga, tu su i va­ri­ja­bil­ni dio za­ra­de i nov­ča­ne ne­gra­de.
–Osta­je ne­ja­sno obra­zlo­že­nje za uvo­đe­nje spe­ci­jal­nog do­dat­ka na za­ra­du za­po­sle­ni­ma ko­ji ra­de na spe­ci­fič­nim po­slo­vi­ma u pred­me­ti­ma or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la, ko­rup­ci­je, pra­nja nov­ca, te­ro­ri­zma i rat­nih zlo­či­na. Još je ne­ja­sni­ja raz­li­ka iz­me­đu tog do­dat­ka i dru­ge vr­ste do­dat­ka na osnov­nu za­ra­du ko­ji se do­dje­lju­je za od­re­đe­na rad­na mje­sta. Sma­tra­mo da je sva­ka­ko neo­p­hod­no sti­mu­li­sa­ti za­po­sle­ne na po­slo­vi­ma bor­be pro­tiv ko­rup­ci­je i or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la. Me­đu­tim, oni se mo­gu sti­mu­li­sa­ti i na prav­no si­gur­ni­ji i pred­vi­dlji­vi­ji na­čin, kroz ade­kvat­no raz­vr­sta­va­nje u gru­pe po­slo­va i ko­e­fi­ci­jen­te, a ne pu­tem me­ha­ni­za­ma kao što su spe­ci­jal­ni do­da­ci, ko­ji pred­sta­vlja­ju do­dat­nu mo­guć­nost da se osnov­ne za­ra­de uve­ća­va­ju na ar­bi­tra­ran na­čin – ka­že Mi­lo­še­vi­će­va.
Pre­ma po­da­ci­ma In­sti­tu­ta „Al­ter­na­ti­va”, dr­žav­ni or­ga­ni su sa­mo to­kom 2014. po­tro­ši­li oko 1.466.000 eura po osno­vu is­pla­te va­ri­ja­bil­nog di­je­la za­ra­de svo­jim za­po­sle­ni­ma.
- Ključ­no pi­ta­nje ko­jem će­mo mi po­sve­ti­ti pa­žnju je ko­li­ko je is­pla­ta va­ri­ja­bi­la tran­spa­rent­na i ujed­na­če­na me­đu or­ga­ni­ma, i u ko­joj mje­ri su svi za­po­sle­ni upo­zna­ti sa kri­te­ri­ju­mi­ma - is­ti­če ona.
M.S. 

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"