Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
U novo ljeto sa novom nadom * SDP dobrodošao u građanski blok * Rok istekao „As” Rusima ostao * Vlada svakog stanovnika zadužila po 3.440 eura * Orjen ogrnut sniježnom bjelinom * U novo ljeto sa novom nadom * Zaborav kao izbavljenje
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 14-01-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Radovan Asanović, funkcioner Demosa:
Možda Pozitivna igra igru Slavka Perovića, ali sam najbliži zaključku da međunarodna zajednica igra igru „Milošević’’.

Vic Dana :)

Zaposli se Mujo u Njujorku na pranju prozora i tako se jednog dana oklizne i padne sa 16 sprata na ulicu. Prolaznici se okupili oko njega i u taj tren naiđe i Haso. Gleda on Muja koji je taman počeo dolaziti k sebi i priupita:
- Pa dobro Mujo što je bilo?
- Ma ne znam bolan Haso - evo i ja stigo maločas.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo PREDSTAVNICI UDRUŽENJA BORACA RATOVA OD 1990. ODALI POŠTOVANJE JUNACIMA MOJKOVAČKE BITKE Čuvajmo istinu o Crnoj Gori
Dan - novi portal
Po­vo­dom 100 go­di­na od Moj­ko­vač­ke bit­ke, pred­stav­ni­ci Udru­že­nja bo­ra­ca ra­to­va od 1990. go­di­ne Cr­ne Go­re po­lo­ži­li su vi­jen­ce na spo­me­ni­ke moj­ko­vač­kim ju­na­ci­ma na oba­li Ta­re, Boj­noj nji­vi i spo­me­nik ser­da­ru Jan­ku Vu­ko­ti­ću na moj­ko­vač­kom tr­gu. Pred­sjed­nik Udru­že­nja Ra­dan Ni­ko­lić is­ta­kao je da je ne­mo­gu­ća mi­si­ja sa­kri­ti isti­nu da su se pot­pi­si­va­njem ka­pi­tu­la­ci­je cr­no­gor­ska vla­da i pri­sta­li­ce kra­lja Ni­ko­le oba­ve­za­li na pre­sta­nak ot­po­ra austro­u­gar­skom po­ro­blji­va­ču, da su nji­ho­vi na­sled­ni­ci na Pe­trov­dan 1941. po­lju­bi­li ru­ku no­vom ita­li­jan­skom po­ro­blji­va­ču, da se po uzo­ru na njih ak­tu­el­na cr­no­gor­ska vlast 1999. go­di­ne sta­vi­la na ras­po­la­ga­nje NA­TO agre­so­ru, a sa­da se pri­pre­ma da bez pro­vje­re vo­lje gra­đa­na na re­fe­ren­du­mu pre­da Cr­nu Go­ru NA­TO-u.
– To je ver­ti­ka­la iz­da­je Cr­ne Go­re od stra­ne nje­nih ve­li­ka­ša, ko­je je Nje­goš smje­stio u sti­ho­ve „ve­li­ka­ši grd­ne ku­ka­vi­ce, po­sta­do­še ro­da iz­da­ji­ce“. Udru­že­nje po­zi­va sve slo­bod­ne i od­go­vor­ne gra­đa­ne Cr­ne Go­re da za­jed­no sa­ču­va­mo isto­rij­sku isti­nu o Cr­noj Go­ri, vri­jed­no­sti tra­di­ci­o­nal­ne Cr­ne Go­re i spri­je­či­mo po­ro­blja­va­nje Cr­ne Go­re od stra­ne NA­TO-a, če­mu će Udru­že­nje da­ti pu­ni do­pri­nos – sa­op­štio je Ni­ko­lić.
On je re­kao da su moj­ko­vač­ki ju­na­ci, na če­lu sa di­vi­zi­ja­rom Jan­kom Vu­ko­ti­ćem, pri­je sto go­di­na, no­še­ni Nje­go­še­vim za­vje­tom „slav­no mri­te kad mri­jet mo­ra­te“, po­ka­za­li austro­u­gar­skom ne­pri­ja­te­lju da od­bra­na rod­ne gru­de, na­ci­o­nal­ne ča­sti i srp­ske bra­će ne­ma ci­je­nu.
– Pod­vi­gu cr­no­gor­ske voj­ske je po­go­do­va­la ple­men­ska slo­ga, ep­ska po­dr­ška cr­no­gor­skih maj­ki, su­pru­ga, se­sta­ra i kćer­ki svo­jim rat­ni­ci­ma i zna­čaj Bad­nje ve­če­ri i Bo­ži­ća za pra­vo­slav­ne Cr­no­gor­ce. U od­bra­ni moj­ko­vač­kih „vra­ta“ i srp­ske voj­ske u po­vla­če­nju, Pr­va san­džač­ka di­vi­zi­ja sa svo­jim bri­ga­da­ma, ba­ta­ljo­ni­ma, iz­vi­đač­kim od­re­dom i ar­ti­lje­ri­jom po­ka­za­la je na boj­nom po­lju da mo­že bi­ti „što bi­ti ne mo­že“ i upi­sa­la se zlat­nim slo­vi­ma u isto­ri­ju Cr­ne Go­re. Ne­du­go za­tim, uz odo­bre­nje od­bje­glog kra­lja Ni­ko­le, cr­no­gor­ska vla­da je ras­pu­sti­la i uki­nu­la cr­no­gor­sku voj­sku i pot­pi­sa­la sram­nu ka­pi­tu­la­ci­ju na Ce­ti­nju 25. ja­nu­a­ra 1916. go­di­ne, a što je u na­ro­du do­ži­vlje­no kao ve­le­i­zda­ja. Ta­ko je Cr­na Go­ra osta­la bez svo­je voj­ske i pre­sta­la bi­ti ne­za­vi­sna dr­ža­va, a nje­na vla­da u iz­bje­gli­štvu bez prav­ne i voj­ne mo­guć­no­sti da ak­ti­vi­ra ra­ti­šte na svo­joj te­ri­to­ri­ji, zbog če­ga su Cr­nu Go­ru ka­sni­je mo­gle oslo­bo­di­ti je­di­no sa­ve­znič­ke tru­pe, uklju­ču­ju­ći i srp­ske, u či­jem su sa­sta­vu bi­li i voj­ni ob­ve­zni­ci iz Cr­ne Go­re. Te či­nje­ni­ce, kao i iz­vje­štaj me­đu­na­rod­ne po­sma­trač­ke ko­mi­si­je od 9. fe­bru­a­ra 1919. go­di­ne o iz­bo­ri­ma za Pod­go­rič­ku skup­šti­nu i sta­nju u Cr­noj Go­ri, raz­ob­li­ča­va­ju la­ži na­zo­vi­i­sto­ri­ča­ra o ne­le­gi­tim­no­sti Pod­go­rič­ke skup­šti­ne 1918. go­di­ne i na­vod­noj oku­pa­ci­ji Cr­ne Go­re od stra­ne Sr­bi­je – na­gla­sio je Ni­ko­lić.M.S.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"