Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Srpski pasoš zatražio i vođa „škaljaraca” * Trampov savjetnik radio i za Mila i za Deripasku * Na infuziji osam majki * Iz Brazila uvezeno 100 tona mesa * Srpski pasoš zatražio i vođa „škaljaraca” * Identitet naroda * Mali Alek
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 23-03-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dragan Koprivica, direktor Centra za demokratsku tran.:
– Agencija za sprečavanje korupcije do sada nije kao problem prepoznala pojavu da ministri zloupotrebljavaju javnu funkciju u toku predizborne kampanje.

Vic Dana :)

Uče mama i tata dijete da priča:
- Kako se čuje mačka?
- Mjau, mjau...
- Bravo! A kako se čuje pas?
- Vau, vau...
- Super! A kako se čuje miš?
- Klik, klik..


Mujo napravio neki belaj i doveli ga kod sudije.
- Pa šta vas je dovelo ovdJe? - upita sudija
- Velika marica i četiri policajca - kaže Mujo.


Igraju dvije plavuše fudbala i jedna kaže: -Too dala sam koš! A druga odgovara na to: -Glupačo nije ti ovo odbojka.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2017-03-22 OBILJEŽEN DAN MALIŠANA SA DAUNOVIM SINDROMOM
Sa obilježavanja u Tivtu Sva djeca su jednaka
Dan - novi portal
Dje­ca sa Da­u­no­vim sin­dro­mom ima­ju po­seb­nu po­tre­bu za lju­ba­vlju i ra­zu­mi­je­va­njem, ali su kao i sva dru­ga dje­ca ve­se­la, za­bav­na, dru­že­lju­bi­va i tre­ba da bu­du pri­hva­će­na i rav­no­prav­ni čla­no­vi dru­štva, po­ru­če­no je na sku­pu „Dan ša­re­nih ča­ra­pa”. Do­ga­đaj je or­ga­ni­zo­va­lo Udru­že­nje mla­dih sa hen­di­ke­pom Cr­ne Go­re (UMHCG), u sa­rad­nji sa Re­surs­nim cen­trom za dje­cu i oso­be sa in­te­lek­tu­al­nim smet­nja­ma i auti­zmom „1. jun” Pod­go­ri­ca po­vo­dom obi­lje­ža­va­nja 21. mar­ta, Svjet­skog da­na oso­ba sa Da­u­no­vim sin­dro­mom.
Maj­ka bli­zna­ki­nja sa Da­u­no­vim sin­dro­mom Sa­ra Be­ro ka­za­la je da nje­na dje­ca ima­ju po­seb­nu po­tre­bu za lju­ba­vlju i po­dr­škom, i da ona da­ju „ogrom­nu sre­ću oko­li­ni”.
– Na­ša dje­ca su kao i sva dru­ga dje­ca, smi­ju se, tr­če, pru­ža­ju ono što i dru­ga dje­ca pru­ža­ju svo­jim ro­di­te­lji­ma. Mi sa na­šom dje­com ne ra­di­mo ni­šta spe­ci­jal­no, već ono što i dru­gi ro­di­te­lji ra­de sa svo­jom – po­ru­či­la je Be­ro.
Ona je ka­za­la da oče­ku­je da svi do­pri­ne­su da dje­ca sa Da­u­no­vim sin­dro­mom ra­de na jav­nim mje­sti­ma i da ži­ve bez ismi­ja­va­nja i ru­ga­nja.
– Oče­ku­jem da nam pru­ži­te po­dr­šku, da nam pru­ži­te ru­ku i da do­zvo­li­te da bu­de­mo ono što u stva­ri je­smo, obič­ni lju­di kao i svi dru­gi – is­ta­kla je Be­ro.
Iz­vr­šna di­rek­to­ri­ca UMHCG Ma­ri­na Vu­ja­čić pod­sje­ti­la je da Ustav Cr­ne Go­re ne ga­ran­tu­je pra­vo na ži­vot oso­ba­ma sa in­va­li­di­te­tom, što je, ka­ko je ka­za­la, su­prot­no ga­ran­ci­ja­ma Kon­ven­ci­je Uje­di­nje­nih na­ci­ja o pra­vi­ma oso­ba sa in­va­li­di­te­tom.
– Prak­sa je po­ka­za­la da su če­sti abor­tu­si gdje se, na osno­vu me­di­cin­ske do­ku­men­ta­ci­je, pret­po­sta­vlja da će se ro­di­ti di­je­te sa Da­u­no­vim sin­dro­mom. U 2013. go­di­ni je bi­lo 13 ova­kvih abor­tu­sa, a to je is­tak­nu­to kao ne­što po­zi­tiv­no u smi­slu na­pre­do­va­nja di­jag­no­sti­ke – ka­za­la je Vu­ja­či­će­va.
Ob­ja­sni­la je da me­di­cin­ski rad­ni­ci če­sto ro­di­te­lji­ma pre­po­ru­če pre­kid trud­no­će i da ih „za­stra­šu­ju” in­fo­r­ma­ci­ja­ma o ne­kva­li­tet­nom ži­vo­tu dje­te­ta sa Da­u­no­vim sin­dro­mom.
– Oso­be sa Da­u­no­vim sin­dro­mom mo­gu ži­vje­ti sreć­no. Za­jed­no to mo­že­mo uči­ni­ti mo­gu­ćim – po­ru­či­la je Vu­ja­či­će­va.
Di­rek­tor Re­surs­nog cen­tra za dje­cu i oso­be sa in­te­lek­tu­al­nim smet­nja­ma i auti­zmom „1. jun” Želj­ko Dar­ma­no­vić re­kao je da se Svjet­ski dan oso­ba sa Da­u­no­vim sin­dro­mom obi­lje­ža­va ka­ko bi se pro­bu­di­la svi­jest jav­no­sti o to­me da oso­be sa Da­u­no­vim sin­dro­mom ima­ju ista pra­va kao osta­li.M.S.


Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"