Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Srpski pasoš zatražio i vođa „škaljaraca” * Trampov savjetnik radio i za Mila i za Deripasku * Na infuziji osam majki * Iz Brazila uvezeno 100 tona mesa * Srpski pasoš zatražio i vođa „škaljaraca” * Identitet naroda * Mali Alek
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 23-03-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dragan Koprivica, direktor Centra za demokratsku tran.:
– Agencija za sprečavanje korupcije do sada nije kao problem prepoznala pojavu da ministri zloupotrebljavaju javnu funkciju u toku predizborne kampanje.

Vic Dana :)

Uče mama i tata dijete da priča:
- Kako se čuje mačka?
- Mjau, mjau...
- Bravo! A kako se čuje pas?
- Vau, vau...
- Super! A kako se čuje miš?
- Klik, klik..


Mujo napravio neki belaj i doveli ga kod sudije.
- Pa šta vas je dovelo ovdJe? - upita sudija
- Velika marica i četiri policajca - kaže Mujo.


Igraju dvije plavuše fudbala i jedna kaže: -Too dala sam koš! A druga odgovara na to: -Glupačo nije ti ovo odbojka.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo SUDIJE APELACIONOG SUDA RADE U NELEGALNOM OBJEKTU
Zgrada Apelacionog suda u Podgorici Vlada zgradu suda gradila na divlje U kabinetu predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice tvrde da nijesu znali da sudije presuđuju u nelegalnim prostorijama
Dan - novi portal
Vla­da Cr­ne Go­re sa­gra­di­la je bez gra­đe­vin­ske do­zvo­le kom­plet­no pot­kro­vlje zgra­de u ko­joj je na­la­ze pro­sto­ri­je i sud­ni­ce Vr­hov­nog, Vi­šeg i Ape­la­ci­o­nog su­da u cen­tru Pod­go­ri­ce. To se mo­že vi­dje­ti u li­stu ne­po­kret­no­sti za ka­ta­star­sku par­ce­lu 3953, na ko­joj je sa­gra­đe­na zgra­da ko­ju ko­ri­ste su­di­je, u ko­ji je „Dan“ imao uvid.
U di­je­lu te­re­ti pi­še da po­slov­ni pro­stor u van­pri­vre­di od 684 kva­dra­ta „ne­ma do­zvo­lu“. Ra­di se o pot­kro­vlju – man­sar­di u ko­jem su smje­šte­ne sud­ni­ce i pro­sto­ri­je Ape­la­ci­o­nog su­da.
Gra­đe­nje bez gra­đe­vin­ske do­zvo­le je kri­vič­no dje­lo. Po Kri­vič­nom za­ko­ni­ku Cr­ne Go­re od­go­vor­ni ri­zi­ku­ju ka­znu od šest mje­se­ci do pet go­di­na za­tvo­ra.
U ka­bi­ne­tu pred­sjed­ni­ce Vr­hov­nog su­da Ve­sne Me­de­ni­ce tvr­de da ni­je­su zna­li da su­di­je pre­su­đu­ju u ne­le­gal­nim pro­sto­ri­ja­ma. Na pi­ta­nje no­vi­na­ra da li su do sa­da po­ku­ša­li da le­ga­li­zu­ju ne­le­gal­no sa­gra­đe­ni dio sud­ske zgra­de, iz Vr­hov­nog su­da su ka­za­li da Me­de­ni­cu ni­ko ni­je kon­tak­ti­rao po tom pi­ta­nju.
– Is­ti­če­mo da pred­sjed­ni­cu Vr­hov­nog su­da to­kom tra­ja­nja nje­nog man­da­ta, a po­vo­dom ovog pi­ta­nja, iz Upra­ve za ne­kret­ni­ne i Op­šti­ne Pod­go­ri­ca ni­ko ni­je kon­tak­ti­rao – sa­op­šte­no je iz Me­de­ni­či­nog ka­bi­ne­ta.
U ka­ta­star­skim po­da­ci­ma mo­že se vi­dje­ti da se zgra­da u ko­joj se na­la­ze tri su­da na­la­zi u vla­sni­štvu Vla­de, a kao osnov sti­ca­nja se na­vo­di „gra­đe­nje“.
Iz Ape­la­ci­o­nog su­da ta­ko­đe tvr­de da ni­je­su upo­zna­ti sa či­nje­ni­com da ra­de u ne­le­gal­nim pro­sto­ri­ja­ma, jer se ne vo­de kao vla­sni­ci. To je sa­op­šti­la sa­vjet­ni­ca za od­no­se sa jav­no­šću tog su­da Iva­na Ko­va­če­vić, na pi­ta­nja ko­ja su bi­la upu­će­na pred­sjed­ni­ku su­da Mu­ši­ki Du­jo­vi­ću.
Od­go­vo­rom su iz­bje­gli da od­go­vo­re na pi­ta­nje – da li sma­tra­ju da ni­je umje­sno da su­di­je Ape­la­ci­o­nog su­da do­no­se od­lu­ke u ne­le­gal­no sa­gra­đe­nom objek­tu.
Eks­pert za imo­vin­sko-prav­ne od­no­se sma­tra da či­nje­ni­ca da se ra­di o jav­nom objek­tu po­ja­ča­va va­žnost po­što­va­nja za­kon­skih nor­mi pri­li­kom grad­nje.
– Sa­mim po­što­va­njem za­kon­skih nor­mi dr­žav­ni or­ga­ni svo­jim pri­mje­rom uti­ču da i gra­đa­ni po­štu­ju za­ko­ne. U ovom slu­ča­ju su vje­ro­vat­no za­o­bi­đe­ne za­kon­ske oba­ve­ze, ka­ko se ne bi če­ka­lo sa grad­njom zbog pri­ku­plja­nja po­treb­ne do­ku­men­ta­ci­je – ur­ba­ni­stič­ko-teh­nič­kih uslo­va, pro­jek­ta, sa­gla­sno­sti, ela­bo­ra­ta… ili zbog pro­cje­ne da je ne­mo­gu­će do­bi­ti po­me­nu­ta odo­bre­nja. U kraj­njem zbog ne­po­sto­ja­nja gra­đe­vin­ske do­zvo­le, ni­je se mo­gla po za­ko­nu do­bi­ti ni upo­treb­na do­zvo­la. Ta­ko, ja­sno je da su­di­je, ako se za­kon­ske nor­me po­štu­ju, u ta­kvim pro­sto­ri­ja­ma ne bi smje­li da ra­de a ni gra­đa­ni da do­la­ze na su­đe­nja zbog nji­ho­ve bez­bjed­no­sti – ka­zao je sa­go­vor­nik „Da­na”.
Vl. O.


Donacija TIKE i SAD

Uz fi­nan­sij­sku po­dr­šku Tur­ske agen­ci­je za me­đu­na­rod­ni raz­voj i ko­or­di­na­ci­ju (TI­KA) u ju­nu pro­šle go­di­ne re­a­li­zo­va­na je jed­na od po­sled­njih na­do­grad­nji (lift) u toj sud­skoj zgra­di, u či­joj se ne­po­sred­noj bli­zi­ni na­la­zi zgra­da Vla­de i Skup­šti­ne Cr­ne Go­re.
Iz ka­bi­ne­ta pred­sjed­ni­ce Me­de­ni­ce ta­da je sa­op­šte­no da je Cr­na Go­ra iz­grad­njom lif­ta ulo­ži­la do­dat­ne na­po­re i is­pu­ni­la me­đu­na­rod­ne oba­ve­ze ko­je na­la­žu da dr­ža­ve tre­ba da obez­bi­je­de sve neo­p­hod­ne uslo­ve ka­ko bi sve ka­te­go­ri­je li­ca ima­le pra­vo na ne­sme­tan pri­stup prav­di.
Lift je sa­gra­đen ka­ko bi pri­stup sud­skim pro­sto­ri­ja­ma ima­le i oso­be sa in­va­li­di­te­tom (OSI). I am­ba­sa­da Sje­di­nje­nih Ame­rič­kih Dr­ža­va (SAD) ula­ga­la je no­vac u zgra­du, ko­ja je di­je­lom ne­le­gal­no sa­gra­đe­na. U fe­bru­a­ru ove go­di­ne SAD je po­dr­ža­la iz­grad­nju sud­ni­ce ko­ja ima mo­guć­nost sni­ma­nja i sa­slu­ša­nja za­šti­će­nih svje­do­ka na da­lji­nu.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"