Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
DPS kupovao glasove i bacao suzavac na opoziciju * Pucanj u leđa za tužilaštvo nije teško ubistvo * Firma iz Šangaja olakšala CGES za 11.000 eura * Škrelja krši zakon, Agencija ne reaguje * Kondoliza Rajs smjenjuje Dodika * Sudovi, ludovi * Presuda
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Aida Petrović, direktorica CG ženskog lobija:
– Velika je stopa neprijavljivanja nasilja jer žrtve nijesu ohrabrene da se obrate institucijama. Kod nas se osuđuju žrtve. To nema nigdje u svijetu. Na drugoj strani, nasilnici se oslobađaju i prolaze s opomenama.

Vic Dana :)

Zemunac na sudu kaže svom advokatu:
– Slušaj, ako uspiješ da mi izdejstvuješ da dobijem samo jednu godinu zatvora, ova torba sa parama je tvoja, a ako ne uspiješ, leti ti glava!
Kasnije, sudija izriče presudu:
– Sud donosi presudu: Jedna godina zatvora!
Zemunac, sav srećan, grli advokata i upita ga:
– Jel bilo teško?
– Uh, đavolski teško!
– Zašto?
– Hm, sudija je htio da te oslobodi!


Došla plavuša na selo i naiđe na čobanina kako čuva ovce i pita ga:
– Koliko ova ovca ima godina?
– Ima dvije godine.
– A kako znate da ima toliko?
– Znam po rogovima.
– Vidi stvarno, ima 2 roga!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni PLANINARSKI KLUB „SUBRA” ORGANIZOVAO POHOD DO VIDOVOG VRHA Pješačka tura granicom carstva
Dan - novi portal
HER­CEG NO­VI – Pla­ni­nar­ski klub „Su­bra” or­ga­ni­zo­vao je pje­šač­ku tu­ru do Vi­do­vog vr­ha, sta­zom ko­ja je ne­ka­da bi­la gra­ni­ca austrougarskog i turskog car­stva. Po­hod je realizovan pod na­zi­vom „Gra­ni­com car­stva”, a tu­ra je, ka­ko is­ti­ču nje­ni or­ga­ni­za­to­ri, imal za cilj da uka­že na mo­guć­nost uvo­đe­nja ove de­sti­na­ci­je u pro­gra­me po­sve­će­ne ak­tiv­nom i vjer­skom tu­ri­zmu, ko­ji su pre­po­zna­ti kao va­žni raz­voj­ni po­ten­ci­jal Bo­ke ko­tor­ske.
– Vi­dov vrh sa ši­rim okru­že­njem ima sve pred­u­slo­ve da i na ovom po­lju iz­ra­ste u ne­za­o­bi­la­zno od­re­di­šte. „Kraj na gra­ni­ci“ da­nas se mo­že po­di­či­ti kul­tur­nim pej­za­žem sta­rim vi­še vje­ko­va, ali isto ta­ko i obi­ljem isto­rij­skih do­ga­đa­ja – usta­na­ka, bi­ta­ka, na­sta­ja­njem čud­nih gra­ni­ca, grad­njom pu­te­va i cr­ka­va. Za ovu pri­li­ku, lju­ba­zno­šću Nik­še Goj­ko­vi­ća, cr­kve­na vra­ta su bi­la otvo­re­na, a za­jed­nič­ka je že­lja da u bu­duć­no­sti ta­ko bu­de u što je mo­gu­će vi­še da­na u go­di­ni – sa­op­šti­li su iz Agen­ci­je za raz­voj i za­šti­tu Or­je­na i na­gla­si­li da je po­hod Gra­ni­com car­stva je­dan od pro­gra­ma „Or­jen, pla­ni­na kraj mo­ra”.
Gru­pa od 24 uče­sni­ka, me­đu ko­ji­ma su naj­broj­ni­ji bi­li čla­no­vi od­re­da iz­vi­đa­ča Or­jen, bi­la je u pri­li­ci da ču­je i niz za­ni­mlji­vo­sti o isto­ri­ji ovog kra­ja na­kon oslo­ba­đa­nja od tur­ske vla­sti. Na sve to pod­sje­tio ih je Želj­ko Star­če­vić iz Agen­ci­je za raz­voj i za­šti­tu Or­je­na. Na Vu­do­vom vr­hu ar­he­o­lo­zi iz Grad­skog mu­ze­ja i ga­le­ri­je Rad­mi­la i Đor­đe Ća­pin, go­vo­ri­li su im o re­zul­ta­ti­ma ar­he­o­lo­ških is­tra­ži­va­nja ovog lo­ka­li­te­ta, uka­zu­ju­ći na od­vi­ja­nje ži­vo­ta još od ilir­skog raz­do­blja.
– Mje­sto je vje­ro­vat­no već u toj fa­zi ima­lo kult­ni zna­čaj, što se ka­sni­je pre­ni­je­lo na hri­šćan­stvo, ta­ko da sa­da­šnja ob­no­vlje­na cr­kva na­sta­vlja kon­ti­nu­i­tet Vi­do­vog vr­ha kao va­žne re­li­gij­ske tač­ke ovog di­je­la Bo­ke ko­tor­ske. Sa isto­rij­ske stra­ne, po­seb­no je uka­za­no na bur­na de­ša­va­nja na­kon 1687. go­di­ne, ka­da su Mle­ci krat­ko­traj­no za­u­ze­li cje­lo­kup­no her­ceg­nov­sko za­le­đe, da bi je­dan dio ubr­zo spo­ra­zum­no po­no­vo pre­pu­sti­li Tur­ci­ma ka­ko bi ih no­vo­for­mi­ra­ni uski po­jas do mo­ra raz­dva­jao od lju­tog pro­tiv­ni­ka – Du­bro­vač­ke Re­pu­bli­ke. Na taj na­čin je, di­plo­mat­skim nad­mu­dri­va­njem no­va gra­ni­ca (Gri­ma­ni­je­va li­ni­ja) po­di­je­li­la se­la her­ceg­nov­skog za­le­đa, pri­je sve­ga Mo­kri­ne, či­ji je za­pad­ni dio ostao u tur­skom car­stvu a is­toč­ni u mle­tač­koj Bo­ki, ka­sni­je – di­je­lu austro­u­gar­skog car­stva – na­ve­li su iz Agen­ci­je za raz­voj i za­šti­tu Or­je­na.
K.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"