Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
DPS kupovao glasove i bacao suzavac na opoziciju * Pucanj u leđa za tužilaštvo nije teško ubistvo * Firma iz Šangaja olakšala CGES za 11.000 eura * Škrelja krši zakon, Agencija ne reaguje * Kondoliza Rajs smjenjuje Dodika * Sudovi, ludovi * Presuda
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Aida Petrović, direktorica CG ženskog lobija:
– Velika je stopa neprijavljivanja nasilja jer žrtve nijesu ohrabrene da se obrate institucijama. Kod nas se osuđuju žrtve. To nema nigdje u svijetu. Na drugoj strani, nasilnici se oslobađaju i prolaze s opomenama.

Vic Dana :)

Zemunac na sudu kaže svom advokatu:
– Slušaj, ako uspiješ da mi izdejstvuješ da dobijem samo jednu godinu zatvora, ova torba sa parama je tvoja, a ako ne uspiješ, leti ti glava!
Kasnije, sudija izriče presudu:
– Sud donosi presudu: Jedna godina zatvora!
Zemunac, sav srećan, grli advokata i upita ga:
– Jel bilo teško?
– Uh, đavolski teško!
– Zašto?
– Hm, sudija je htio da te oslobodi!


Došla plavuša na selo i naiđe na čobanina kako čuva ovce i pita ga:
– Koliko ova ovca ima godina?
– Ima dvije godine.
– A kako znate da ima toliko?
– Znam po rogovima.
– Vidi stvarno, ima 2 roga!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni IZ UDRUŽENJA „VASO“ APELOVALI NA SVA BRATSTVA IZ VASOJEVIĆA DA PODRŽE IZGRADNJU HRAMA U BERANAMA
Hram Sv. Simeona Mirotočivog u izgradnji Za svetinju prilog od po hiljadu eura Kamen temeljac za izgradnju Hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama postavljen je 2000. godine i prema predviđenom planu gradnja svetinje trebalo bi da bude završena do 2019. godine
Dan - novi portal
BE­RA­NE – Iz Udru­že­nja Va­so­je­vi­ća „Va­so“ upu­ti­li su apel tra­že­ći da se is­po­štu­je pro­glas vla­di­ke Jo­a­ni­ki­ja ko­jim se po­zi­va­ju sva brat­stva iz Va­so­je­vi­ća da po­mog­nu iz­grad­nju Hra­ma Sve­tog Si­me­o­na Mir­o­to­či­vog u Be­ra­na­ma na na­čin što će za ove na­mje­ne pri­lo­ži­ti po hi­lja­du eura, a po mo­guć­no­sti i vi­še. Is­ta­kli su da je ova pre­po­ru­ka tre­ba­lo da se is­po­štu­je do 1. sep­tem­bra 2017. go­di­ne. Me­đu­tim, ka­ko su na­ve­li, oba­ve­zu ni­je­su is­pu­ni­la sva brat­stva, što zah­ti­je­va do­dat­ne ak­tiv­no­sti svih lju­di do­bre vo­lje ko­ji iskre­no že­le da hram u Be­ra­na­ma bu­de za­vr­šen u pred­vi­đe­nom ro­ku.
– Zna­mo da su te­ška i kri­zna vre­me­na i da ve­li­ki broj lju­di je­dva uspi­je­va da od­go­vo­ri osnov­nim ži­vot­nim oba­ve­za­ma. Me­đu­tim, Va­so­je­vi­ći su, zbog ni­za isto­rij­skih okol­no­sti, po­zva­ni da na po­se­ban na­čin po­mog­nu iz­grad­nju hra­ma u Be­ra­na­ma i da ta­ko is­po­štu­ju pro­glas vla­di­ke Jo­a­ni­ki­ja. Za­to po­no­vo po­zi­va­mo sva brat­stva sa pro­sto­ra Va­so­je­vi­ća da pri­ku­pe sred­stva neo­p­hod­na za za­vr­še­tak ove ve­le­lep­ne sve­ti­nje u gra­du u kom je pri­je osam vje­ko­va us­ti­o­li­če­na Epi­sko­pi­ja bu­di­mljan­ska. Na taj na­čin će ugra­di­ti se­be u sve­to zda­nje na sve­tim vo­da­ma Li­ma i sta­vi­ti do zna­nja da ne­ma te si­le ko­ja mo­že po­ko­le­ba­ti istin­sku pr­vr­že­nost Va­so­vih po­to­ma­ka Srp­skoj pra­vo­slav­noj cr­kvi – po­ru­či­li su iz Udru­že­nja Va­so­je­vi­ća „Va­so“.
Pre­ma pred­vi­đe­nom pla­nu iz­grad­nja Hra­ma Sve­tog Si­me­o­na Mi­ro­to­či­vog u Be­ra­na­ma tre­ba­lo bi da bu­de za­vr­še­na do 2019. go­di­ne. Cr­kve­ni ve­li­ko­do­stoj­ni­ci su u vi­še na­vra­ta na­po­mi­nja­li da je po­treb­no pri­ku­pi­ti još do­sta sred­sta­va da bi se po­me­nu­ta za­mi­sao spro­ve­la u dje­lo. To po­trv­đu­ju i iz be­ran­ske Cr­kve­ne op­šti­ne po­zi­va­ju­ći sve lju­de do­bre vo­lje da, u skla­du sa svo­jim mo­guć­no­sti­ma, da­ju do­pri­nos iz­grad­nji ove ve­le­lep­ne sve­ti­nje u cen­tru gra­da, či­ji je ka­men te­me­ljac po­sta­vljen 2000. go­di­ne.
– U grad­nju hra­ma, u pro­te­klih 17 go­di­na, ulo­že­no je do­sta nov­ca, pri­ku­plje­nog od broj­nih po­je­di­na­ca pri­vat­nih pred­u­zet­ni­ka, pred­u­ze­ća i usta­no­va. Za­hva­lju­ji­ći pri­lo­zi­ma do­sad je od­ra­đen ve­li­ki dio gru­bih ra­do­va. Da bi ra­do­vi na iz­grad­nji hra­ma bi­li za­vr­še­ni u pred­vi­đe­nom ro­ku po­treb­no je ulo­ži­ti do­dat­ne na­po­re i obez­bi­je­di­ti do­sta sred­sta­va. U tom prav­cu pred­u­zi­ma­mo broj­ne ak­tiv­no­sti u na­di da će vjer­ni na­rod, uz po­moć Bo­ga, da­ti pu­ni do­pri­nos da ova sve­ti­nja do 2019. go­di­ne za­si­ja pu­nom sja­ju – na­ve­li su iz be­ran­ske Cr­kve­ne op­šti­ne.
Oni su pod­sje­ti­li da je Sve­ti Si­me­on Mi­ro­to­či­vi po­znat kao ve­li­ki za­du­žbi­nar i kti­tor ve­li­čan­stve­nih hra­mo­va ko­ji na upe­ča­tljiv na­čin svje­do­če o isto­ri­ji, tra­di­ci­ji i kul­tu­ri srp­skog na­ro­da. Ka­za­li su da vjer­ni na­rod Va­so­je­vi­ća i Lim­ske do­li­ne, uz bla­go­slov mi­tro­po­li­ta cr­no­gor­sko-pri­mor­skog Am­fi­lo­hi­ja, za­po­čeo grad­nju hra­ma u Be­ra­na­ma u sla­vu Sve­tog Si­me­o­na Mi­ro­to­či­vog, ro­do­na­čel­ni­ka vla­dar­ske di­na­sti­je Ne­ma­nji­ća i tvor­ca moć­ne srp­ske dr­ža­ve u sred­njem vi­je­ku.
U plan­skim do­ku­men­ti­ma je na­gla­še­no da hram ima ob­lik grč­kog slo­bod­nog kr­sta. Is­tak­nu­to je da je iz­nad cen­tral­nog di­je­la, na vi­si­ni od oko 21 me­tra, ku­po­la, a na is­toč­noj stra­ni ol­tar­ski pro­stor ko­ji se sa­sto­ji od tra­ve­ja i ol­tar­ske ap­si­de, za­vr­še­ne ku­po­lom i dvi­je boč­ne ap­si­de. Sa sje­ver­ne i ju­žne stra­ne su boč­ne kon­he, a sa za­pa­da po­seb­no na­gla­še­ni ula­zni por­tal i zvo­ni­ci, vi­si­ne oko 13 me­ta­ra. Na­gla­še­no je da će pri ula­zu sje­ver­no i ju­žno bi­ti ura­đe­ni pa­ra­kli­si po­sve­će­ni Sve­tom Ste­fa­nu Pr­vo­vjen­ča­nom i Sve­tom Sa­vi, si­no­vi­ma Sve­tog Si­me­o­na Mi­ro­to­či­vog. Ovo cr­kve­no za­da­nje, ko­je je pro­jek­to­vao prof. dr Lju­bi­ša Fo­lić, ima­će oko 500 me­ta­ra kva­drat­nih ko­ri­sne po­vr­ši­ne, a u u pri­ze­mlju i ga­le­ri­ju od oko 118 kva­dra­ta.
D.J.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"