Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
DPS kupovao glasove i bacao suzavac na opoziciju * Pucanj u leđa za tužilaštvo nije teško ubistvo * Firma iz Šangaja olakšala CGES za 11.000 eura * Škrelja krši zakon, Agencija ne reaguje * Kondoliza Rajs smjenjuje Dodika * Sudovi, ludovi * Presuda
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Aida Petrović, direktorica CG ženskog lobija:
– Velika je stopa neprijavljivanja nasilja jer žrtve nijesu ohrabrene da se obrate institucijama. Kod nas se osuđuju žrtve. To nema nigdje u svijetu. Na drugoj strani, nasilnici se oslobađaju i prolaze s opomenama.

Vic Dana :)

Zemunac na sudu kaže svom advokatu:
– Slušaj, ako uspiješ da mi izdejstvuješ da dobijem samo jednu godinu zatvora, ova torba sa parama je tvoja, a ako ne uspiješ, leti ti glava!
Kasnije, sudija izriče presudu:
– Sud donosi presudu: Jedna godina zatvora!
Zemunac, sav srećan, grli advokata i upita ga:
– Jel bilo teško?
– Uh, đavolski teško!
– Zašto?
– Hm, sudija je htio da te oslobodi!


Došla plavuša na selo i naiđe na čobanina kako čuva ovce i pita ga:
– Koliko ova ovca ima godina?
– Ima dvije godine.
– A kako znate da ima toliko?
– Znam po rogovima.
– Vidi stvarno, ima 2 roga!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo DRŽAVNA KOMPANIJA PLAĆA KAZNU ZBOG NEZAKONITO OBUSTAVLJENOG MILIONSKOG TENDERA
Bulatović Firma iz Šangaja olakšala CGES za 11.000 eura Kineska kompanija žalila se 30. maja ove godine Državnoj komisiji jer je CGES rješenjem obustavio postupak javne nabavke auto-transformatora. CGES je u rješenju tvrdio da nije dostavljena nijedna ispravna ponuda na tom tenderu. Ipak, državna komisija je utvrdila da je CGES prekršio zakon
Dan - novi portal
Dr­žav­na kom­pa­ni­ja Cr­no­gor­ski ele­tro­pre­no­sni si­stem (CGES), či­ji je iz­vr­šni di­re­k­tor Ivan Bu­la­to­vić, oba­ve­za­na je da pla­ti 11.332 eura ki­ne­skoj fir­mi „Chint Elec­tric Co. ltd” iz Šan­ga­ja, zbog ob­u­sta­vlja­nja mi­li­on­skog ten­de­ra, pi­še u rje­še­nju Dr­žav­ne ko­mi­si­je za kon­tro­lu jav­nih na­bav­ki, ko­je je do­ni­je­to 24. ok­to­bra ove go­di­ne, a u ko­je je „Dan” imao uvid. Ra­di se o ten­de­ru vri­jed­nom 2.320.500 eura.
Ki­ne­ska kom­pa­ni­ja ža­li­la se 30. ma­ja ove go­di­ne Dr­žav­noj ko­mi­si­ji jer je CGES rje­še­njem ob­u­sta­vio po­stu­pak jav­ne na­bav­ke auto-tran­sfor­ma­to­ra sna­ge 400/110 kV. CGES je u rje­še­nju tvr­dio da ni­je do­sta­vlje­na ni­jed­na is­prav­na po­nu­da na tom ten­de­ru. Ipak, Dr­žav­na ko­mi­si­ja je utvr­di­la da je CGES pre­kr­šio za­kon.
– Po­vo­dom žal­be ža­li­o­ca, Dr­žav­na ko­mi­si­ja je, ne ula­ze­ći u ocje­nu žal­be­nih na­vo­da, po slu­žbe­noj du­žno­sti, po­stu­pa­ju­ći u skla­du sa čla­nom 135 stav 2 Za­ko­na o jav­nim na­bav­ka­ma (ZJN) utvr­di­la da je u pred­met­nom po­stup­ku jav­ne na­bav­ke na­ru­či­lac uči­nio bit­nu po­vre­du za­ko­na iz čla­na 134 stav 1 tač­ka 3 ZJN, jer na­crt ugo­vo­ra o jav­noj na­bav­ci ni­je u sta­vu sa čla­nom 107 stav 2 ZJN, ko­jim je pro­pi­sa­no da ugo­vor o jav­noj na­bav­ci mo­ra da bu­de u skla­du sa uslo­vi­ma utvr­đe­nim ten­der­skom do­ku­men­ta­ci­jom i od­lu­kom o iz­bo­ru naj­po­volj­ni­je po­nu­de – pi­še, iz­me­đu osta­log, u rje­še­nju dr­žav­ne ko­mi­si­je.
Do­da­je se da, po­što je po­stu­pak jav­ne na­bav­ke po­ni­šten, ne tre­ba da na­lo­že CGES-u da pre­du­zme mje­re za ot­kla­nja­nje utvr­đe­nih ne­pra­vil­no­sti.
– One se ne mo­gu ot­klo­ni­ti u po­ni­šte­nom po­stup­ku, već mu sa­mo na iste uka­zu­je ka­ko ih ne bi po­na­vljao u slu­ča­ju da od­lu­či i po­kre­ne no­vi po­stu­pak jav­ne na­bav­ke. Bu­du­ći da je pred­met­ni po­stu­pak jav­ne na­bav­ke po­ni­šten po slu­žbe­noj du­žno­sti u cje­lo­sti, a ti­me i po­bi­ja­no rje­še­nje o ob­u­sta­vlja­nju po­stup­ka jav­ne na­bav­ke, što je ža­li­lac i tra­žio žal­bom, to je na­ru­či­lac du­žan da ža­li­o­cu na­dok­na­di tro­ško­ve po­stup­ka na ime upla­će­ne na­kna­de za vo­đe­nje po­stup­ka u iz­no­su od 8.000 eura, pi­še u rje­še­nju ko­mi­si­je.
Do­da­je se da je CGES du­žan da u ro­ku od 15 da­na pla­ti i 3.332 eura, ko­ji se od­no­se na tro­ško­ve sa­sta­va žal­be.
Dr­ža­va Cr­na Go­ra ve­ćin­ski je vla­snik od 55 od­sto ak­ci­ja u pred­u­ze­ću CGES, dok ita­li­jan­ska Ter­na ima 22 od­sto di­o­ni­ca. U ju­nu ove go­di­ne ob­ja­vlje­no je da je u pr­vom kvar­ta­lu ta dr­žav­na fir­ma po­slo­va­la sa pro­fi­tom od 701 hi­lja­du eura, od­no­sno 211 hi­lja­da ma­njim u od­no­su na isti pe­ri­od pro­šle go­di­ne.
Na saj­tu Ko­mi­si­je za har­ti­je od vri­jed­no­sti ob­ja­vlje­no je da su po­slov­ni pri­ho­di CGES-a do kra­ja mar­ta iz­no­si­li 7,968 mi­li­o­na eura, a ras­ho­di 7,204 mi­li­o­na.
U bi­lan­su uspje­ha vi­di se da su tro­ško­vi za­ra­da, na­kna­da i osta­lih lič­nih pri­ma­nja iz­no­si­li 1,466 mi­li­o­na eura i bi­li su oko 15 hi­lja­da ma­nji ne­go u pr­vom kvar­ta­lu pr­o­šle go­di­ne. Tro­ško­vi amor­ti­za­ci­je i re­zer­vi­sa­nja sma­nje­ni su na go­di­šnjem ni­vou za 75 hi­lja­da eura, na 1,809 mi­li­o­na.
Pri­je ne­ko­li­ko da­na ob­ja­vlje­no je da će CGES da do­ni­ra Op­štoj bol­ni­ci Plje­vlja elek­tro­mo­tor­ni si­stem za or­to­pe­di­ju, vri­je­dan oko 20 hi­lja­da eura.
– Ovom do­na­ci­jom CGES, kao dru­štve­no-od­go­vor­na kom­pa­ni­ja, kon­ti­nu­i­ra­no na­sta­vlja da pru­ža po­moć i po­dr­šku cr­no­gor­skom zdrav­stvu, a sve za do­bro­bit pa­ci­je­na­ta – pi­sa­lo je u sa­op­šte­nju CGES.
Vl. O.


Nu­de mo­du­lar­ne pro­iz­vo­de

Fir­ma „Chint Elec­tric Co. ltd” iz Šan­ga­ja raz­vi­ja i pro­iz­vo­di mo­du­lar­ne ure­đa­je za ni­sko­na­pon­sku di­stri­bu­ci­ju elek­trič­ne ener­gi­je i in­du­strij­sku kon­trol­nu opre­mu i si­stem­ska rje­še­nja za upo­tre­bnu u zgra­da­ma, fa­bri­ka­ma, ško­la­ma, do­ma­ćin­stvi­ma…
– Kom­pa­ni­ja nu­di mo­du­lar­ne pro­iz­vo­de, uklju­ču­ju­ći struj­ne pre­ki­da­če, sklop­ke, re­le­je, za­štit­ne pre­ki­da­če, kon­den­za­to­re, ele­kro­mag­net­ne li­ni­je… – pi­še, iz­me­đu osta­log, u po­da­ci­ma ki­ne­ske fir­me, ko­ja je osno­va­na 2004. go­di­ne.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"