Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vradžbine su kad Brnabićku postaviš za premijera * Promjene počinju smjenama direktora * EU da se izjasni o regularnosti izbora * Kalić oslobođen zbog grešaka tužilaštva * Makron preuzima tron od Merkel * EU ostaje kratkih rukava * Ako zovu iz banke, umro sam
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MILOŠ KONATAR, FUNKCIONER POKRETA URA :
Mora se otkloniti svaka sumnja u umiješanost IRF-a u izborne zloupotrebe DPS-a i njegovih političkih satelita.

Vic Dana :)

Dva grobara, posle napornog dana, sjede uz pivo. Kaže jedan drugom:
– Uf, danas smo sahranjivali jednog od 150 kila, izmori nas...
Drugi odgovara:
– Ma nije to ništa, mi danas sahranjivali nečiju taštu, narod je toliko aplaudirao da smo je tri puta vadili na bis!

Juče mi bila familija iz Beča, donijeli neki keks od euro i po, dvije čokolade i 200 grama kafe a pojeli i popili moju penziju i pola ženine plate!

Dolazi Perica iz škole i pita ga otac:
-Sine, kako si prošao u školi?
-Tata ti si fudbaler, pa ćeš me razumjeti. Produžio sam ugovor sa prvim razredom na godinu dana.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika - datum: 2018-01-08 ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE PETER SIJARTO O ČLANSTVU CRNE GORE U EU Pregovore završiti do 2022. godine
Dan - novi portal
Iz per­spek­ti­ve bu­duć­no­sti Evrop­ske uni­je za Ma­đar­sku je po­li­ti­ka pro­ši­re­nja stra­te­ško pi­ta­nje, re­kao je šef ma­đar­ske di­plo­ma­ti­je Pe­ter Si­jar­to. On je na­veo da je Evrop­ska uni­ja su­o­če­na s isto­rij­skim iza­zo­vi­ma, kao što su mi­gra­ci­je, te­ro­ri­zam, sta­nje u Ukra­ji­ni i ener­get­sko pi­ta­nje.
– Sma­tra­mo da to mo­že­mo pre­va­zi­ći ako gle­da­mo na­pri­jed iza ho­ri­zon­ta, i ako ra­di­mo na stra­te­gij­skom part­ner­stvu i pri­ja­telj­stvu. Naj­bo­lji, u stva­ri je­di­ni na­čin da to ura­di­mo je­ste pro­ces pro­ši­re­nja. Što vi­še čla­ni­ca Uni­ja bu­de ima­la, to će bi­ti i sna­žni­ja. Na­ma ni­je dra­go što se broj čla­ni­ca sma­nju­je, mi že­li­mo da taj broj ra­ste. Mi ne že­li­mo EU 27, mi že­li­mo EU 30 plus. I po­što do­la­zi­mo iz re­gi­o­na ko­ji je u su­sjed­stvu za­pad­nog Bal­ka­na, ima­mo ve­li­ku osje­tlji­vost pre­ma ovoj re­gi­ji u od­no­su na ne­ke dru­ge pri­ja­te­lje iz za­pad­nih ze­ma­lja – ka­zao je Si­jar­to za ča­so­pis „Euro­kaz”, ko­ji iz­da­je Mi­ni­star­stvo evrop­skih po­slo­va Cr­ne Go­re.
Si­jar­to je re­kao da Ma­đar­ska po­ku­ša­va da ob­ja­sni šta zna­či za Evro­pu mi­ran i sta­bi­lan Bal­kan, i šta zna­či za Evro­pu uko­li­ko po­no­vo buk­ne.
– Naj­bo­lji na­čin da se kre­i­ra odr­ži­va sta­bil­nost i mir je­ste ubr­zan put evrop­skih i evro­a­tlant­skih in­te­gra­ci­ja. Mi­slim da je član­stvo Cr­ne Go­re u Evrop­skoj uni­ji ne­što od če­ga bi obje stra­ne ima­le be­ne­fi­te. Ne­ma ri­zi­ka uko­li­ko uđe no­va čla­ni­ca od 620 hi­lja­da gra­đa­na u od­no­su na mi­li­o­ne ko­ji či­ne EU. S ob­zi­rom na to da je Cr­na Go­ra već u NA­TO-u i da ra­zu­mi­je bez­bjed­no­snu struk­tu­ru, uz to se i eko­nom­ske per­for­man­se ze­mlje po­pra­vlja­ju ta­ko­đe, to je za nas pra­vi put. Ubr­za­ni ula­zak Cr­ne Go­re u EU je stra­te­ško pi­ta­nje i mi tu stra­te­gi­ju „gu­ra­mo” ka­ko bi se pre­o­sta­la tri po­gla­vlja otvo­ri­la u pr­voj po­lo­vi­ni na­red­ne go­di­ne. Ta­ko­đe, stal­no in­si­sti­ra­mo na či­nje­ni­ci da ne­će­mo pri­hva­ti­ti du­ži pe­ri­od za pre­go­vo­re od če­ti­ri go­di­ne – ka­zao je Si­ja­r­to.
Tvr­di da je za Ma­đar­sku 2025. go­di­na pre­da­le­ko, jer su 2021. go­di­na ili mak­si­mum 2022. go­di­na pra­vi rok.
Si­jar­to je na­veo da Ma­đar­ska vi­di ve­li­ku po­sve­će­nost Vla­de i ve­o­ma pre­ci­zan ras­po­red po pi­ta­nju po­gla­vlja 23 i 24 u pre­go­vo­ri­ma sa EU.
– Vi­di­mo da se dr­ži­te tog ras­po­re­da. S dru­ge stra­ne, Evrop­ska uni­ja mo­ra da­va­ti sve po­zi­tiv­ni­ju re­ak­ci­ju na va­še na­po­re. Što je po­zi­tiv­ni­ja nji­ho­va re­ak­ci­ja, to će bo­lje per­for­man­se ima­ti ze­mlja kan­di­dat. Mi­slim da su re­for­me ko­je spro­vo­di­te uspje­šne. Vi­dim da se i po­vje­re­nje u in­ve­sti­ra­nje u Cr­nu Go­ru po­bolj­ša­va. Sa­da ima­mo tri ve­li­ke ma­đar­ske kom­pa­ni­je ko­je že­le da ula­žu po­no­vo i uko­li­ko se to de­si, bi­će­mo na pr­vom mje­stu po in­ve­sti­ci­ja­ma u Cr­noj Go­ri. Ta­ko­đe, ima­mo ve­o­ma do­bre po­vrat­ne in­for­ma­ci­je ve­za­no za re­gu­la­tor­ne pro­pi­se i op­štu kli­mu za in­ve­sti­ra­nje. Mi­slim da ne­ma po­ble­ma u pre­go­vo­ri­ma, sa­mo tre­ba odr­ža­va­ti ovaj tem­po – sma­tra Si­ja­r­to.
M.V.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"