Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vradžbine su kad Brnabićku postaviš za premijera * Promjene počinju smjenama direktora * EU da se izjasni o regularnosti izbora * Kalić oslobođen zbog grešaka tužilaštva * Makron preuzima tron od Merkel * EU ostaje kratkih rukava * Ako zovu iz banke, umro sam
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MILOŠ KONATAR, FUNKCIONER POKRETA URA :
Mora se otkloniti svaka sumnja u umiješanost IRF-a u izborne zloupotrebe DPS-a i njegovih političkih satelita.

Vic Dana :)

Dva grobara, posle napornog dana, sjede uz pivo. Kaže jedan drugom:
– Uf, danas smo sahranjivali jednog od 150 kila, izmori nas...
Drugi odgovara:
– Ma nije to ništa, mi danas sahranjivali nečiju taštu, narod je toliko aplaudirao da smo je tri puta vadili na bis!

Juče mi bila familija iz Beča, donijeli neki keks od euro i po, dvije čokolade i 200 grama kafe a pojeli i popili moju penziju i pola ženine plate!

Dolazi Perica iz škole i pita ga otac:
-Sine, kako si prošao u školi?
-Tata ti si fudbaler, pa ćeš me razumjeti. Produžio sam ugovor sa prvim razredom na godinu dana.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika - datum: 2018-01-06 BOŽIĆNA POSLANICA MITROPOLITA CRNOGORSKO-PRIMORSKOG AMFILOHIJA Slavimo rođenje
Dan - novi portal
U svje­tlo­sti Hri­sto­vog ro­žde­stva tri osnov­ne zem­ne, ljud­ske stvar­no­sti do­bi­ja­ju vječ­ni smi­sao i zna­če­nje. Te tri stvar­no­sti Cr­kva Bož­ja osve­ću­je i pro­sla­vlja upra­vo uoči Bo­ži­ća kao Dje­tinj­ce, Ma­te­ri­ce i Oce. U svje­tlo­sti Bo­go­mla­den­ca, Bo­go­maj­ke i ne­be­skog Oca, ro­đe­nje dje­te­ta, ma­te­rin­stvo i očin­stvo zem­no po­sta­je sve­to troj­stvo, sve­ti­nja nad sve­ti­nja­ma ljud­skog ne­bo­zem­nog ži­vo­ta. Po­stav­ši Di­je­te „naj­ljep­ši iz­me­đu si­no­va ljud­skih”, ka­ko ga na­zi­va pro­rok Bož­ji još pri­je Nje­go­vog Ro­đe­nja, On svo­jim Ro­đe­njem osve­ću­je taj­nu sva­kog za­če­ća dje­te­ta i ro­đe­nja. Otu­da sva­ki abor­tus – če­do­mor­stvo pred­sta­vlja ne sa­mo čo­vje­ko­u­bi­stvo, ne­go i hri­sto­u­bi­stvo, bo­go­u­bi­stvo, ka­zao je u bo­žić­noj po­ru­ci ar­hi­e­pi­skop ce­tinj­ski mi­tro­po­lit cr­no­gor­sko-pri­mor­ski Am­fi­lo­hi­je.
– Za­to ni­je slu­čaj­no da je če­do­mor­stvo oza­ko­nje­no upra­vo u vre­me­ni­ma ate­i­za­ci­je ljud­skog ro­da. Otu­da ni­je ču­do da se u tim istim vre­me­ni­ma pra­znik maj­ke za­mje­nju­je pra­zno­va­njem „že­ne” („da­nom že­na”), tj. ne­čim bez­lič­nim.
Ma­te­rin­stvom, pak, kao bo­go­ma­te­rin­stvom Pre­sve­te Dje­ve i sam Bog po­sta­je naš Bo­žić Ba­ta, a kroz nje­ga i sva­ko di­je­te naš brat i vječ­ni sa­brat. Kao što je sva tvo­re­vi­na Bož­ja – ra­di­o­ni­ca ži­vo­ta, ta­ko, iz­nad sve­ga, ma­te­rin­ska utro­ba, utro­ba že­ne je stvo­re­na da bu­de ra­di­o­ni­ca ži­vo­ta tj. maj­ka i to ra­di­o­ni­ca vječ­nog, be­smrt­nog ži­vo­ta. Uni­šta­va­njem pri­ro­de oko nas li­ša­va­mo je nje­nog bo­go­da­nog smi­sla; ubi­ja­njem za­če­te dje­ce ma­te­ri­na utro­ba se pre­tva­ra u ra­di­o­ni­cu smr­ti – na­vo­di se u po­sla­ni­ci.
Pre­ma ri­je­či­ma mi­tro­po­li­ta Am­fi­lo­hi­ja, bit­no je i to što je u ro­đe­nju od Pre­sve­te Dje­ve spo­je­na djev­stve­nost i ma­te­rin­stvo „kao što je pred­vječ­no ro­đe­nje Bo­ga, Je­di­no­rod­nog Si­na Bož­jeg, bi­lo djev­stve­no, cje­lo­mu­dre­no, ta­ko je i Nje­go­vo tje­le­sno Ro­đe­nje djev­stve­no”.
– Ta­ko su ze­malj­sko ma­te­rin­stvo i očin­stvo, kao taj­na ro­đe­nja za vječ­nost, od­sjaj tog ne­be­skog ro­đe­nja i „bo­go­ma­te­rin­stva”. Bo­žan­sko svoj­stvo ra­đa­nja po­sta­je i svoj­stvo ljud­ske pri­ro­de. Pol­nost, kao i dru­ga pri­rod­na zem­na svoj­stva čo­vje­ko­va, ni­je za vječ­nost („ko­ji se udo­sto­ji­še do­bi­ti onaj vi­jek i vas­kr­se­nje iz mr­tvih ni­ti se že­ne ni uda­ju” /Lk. 20, 35/, po Hri­sto­voj ri­je­či), ona je sa­mo u funk­ci­ji, kao i sva pri­ro­da ono­ga što je vječ­no, ra­đa­nja za vječ­nost. Ta­ko je i Dje­va Bo­go­ro­di­ca, na ne­be­ski na­čin po­sta­la maj­ka. Otu­da i oni ko­ji tje­le­sno ne ra­đa­ju, a ra­đa­ju i ra­đa­ju se du­hov­no, po­sta­ju oče­vi i maj­ke, po uzo­ru na Pre­sve­tu Dje­vu. Mno­ge djev­stve­ni­ke i djev­stve­ni­ke na­zi­va­mo oče­vi­ma i maj­ka­ma. To zna­či da za­i­sta mu­ško i žen­sko, pol­nost, ni­je­su vječ­ne ka­te­go­ri­je, u Car­stvu ne­be­skom „ne­ma vi­še mu­škog i žen­skog… jer ste svi je­dan `čovjek` u Hri­stu Isu­su” (Gal. 3, 28). U to­me se sa­sto­ji „ne­is­tra­že­no bo­gat­stvo Hri­sto­vo” i „ustroj­stvo taj­ne od vječ­no­sti sa­kri­ve­ne u Bo­gu, ko­ji je sa­zdao sve kroz Isu­sa Hri­sta” (Ef. 3,9)”, dok ne do­stig­ne­mo svi u je­din­stvo vje­re i po­zna­nja Si­na Bož­je­ga, u čo­vje­ka sa­vr­še­na, u mje­ru ra­sta pu­no­će Hri­sto­ve (Ef. 4, 13). Sve, da­kle, iz­vi­re i ra­đa se iz „Oca ko­ji je na ne­be­si­ma”, tj. iz ne­be­skog očin­stva. Bez Bo­ga kao Oca sve je bez­lič­no, ka­ko u bo­žan­stvu, ta­ko i u tvo­re­vi­ni. Otu­da i ljud­ska pri­ro­da, za­sno­va­na sa­mo na tje­le­sno­sti i pri­rod­no­sti, li­še­na je lič­no­sno­sti, pod­vrg­nu­ta pro­la­zno­sti i obez­li­če­nju, bi­lo da se ra­di o mu­škom ili žen­skom na­če­lu ili o „tre­ćem ro­du” o ko­me se da­nas bez­um­no go­vo­ri. Ni­je, da­kle, ni ma­lo slu­čaj­no, što su obez­bo­že­ne ubi­ce ne­be­skog očin­stva u XX vi­je­ku po­sta­le oce­u­bi­ce, ma­te­ro­u­bi­ce i dje­te­u­bi­ce. Ta­ko i da­na­šnji hu­ma­ni­zam ko­ji se te­me­lji na ra­zo­va­plo­će­nju Bo­ga Lo­go­sa, na nje­go­vom svo­đe­nju na „de­da mra­za”, na od­ri­ca­nju od Nje­ga kao Bo­žić Ba­te, da­ro­dav­ca vječ­ne bo­go­čo­vječ­ne mla­do­sti, obo­go­tvo­ru­je dje­te­u­bi­stvo, ma­te­ro­u­bi­stvo i oce­u­bi­stvo, stre­me­ći da uni­šti ovo sve­to troj­stvo, tj. di­je­te, maj­ku i oca, ko­je je sli­ka i obraz ne­be­skog Bo­ga Lju­ba­vi, Oca i Si­na i Du­ha Sve­to­ga – ka­zao je mi­tro­po­lit Am­fi­lo­hi­je po­ru­ču­ju­ći „Va­i­sti­nu se Hri­stos Bo­go­čo­vjek ro­di”.Z.P.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"