Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Milo pobjegao od mene, ali od tužilaštva neće * Nedi Bogavac socijalna i dječja zaštita * Pucao mu u glavu dok je ležao na pločniku * Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Iranski mudžahedini prijetnja Evropi * Bivšem diktatoru doživotna kazna zatvora
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 31-05-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Иду дви­је краф­не ули­цом и срет­ну пи­цу. На­кон што су про­шле, јед­на краф­на ка­же дру­гој:
- Је­си ви­дје­ла се­љан­ку ко­ли­ко се на­шмин­ка­ла?

Ка­ко је на­стао То­чак..?
- Чак Норис је пра­вио ко­лу­то­ве а љу­ди су ви­ка­ли То Чак, то­чак...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi - datum: 2016-05-26 UPRAVNI ODBOR UCG PREDLOŽIO VLADI DA ODOBRI KONKURS ZA 3.609 MJESTA
Pravni fakultet Mimo licence primaju 210 samofinansirajućih brucoša Na Filološkom će biti upisano 40 brucoša manje, na Mašinskom (25), Pomorskom (20), Muzičkoj akademiji (17) i Građevinskom (15), odlučio je UO U Bijelom Polju uslovljavamo upis ugovorom sa Opštinom, što je u ishodu neizvjesno jer je objekat u kojem se nalazi fakultet ponuđen za prodaju, piše u odluci UO, koju je potpisao predsjednik Duško Bjelica
Dan - novi portal
Uprav­ni od­bor Uni­ver­zi­te­ta Cr­ne Go­re (UCG) do­nio je od­lu­ku da na­red­ne go­di­ne bu­de upi­sa­no 210 sa­mo­fi­nan­si­ra­ju­ćih stu­de­na­ta na Prav­nom fa­kul­te­tu u Pod­go­ri­ci i Fa­kul­te­tu za tu­ri­zam i ho­te­li­jer­stvo, iako to ni­je pred­vi­đe­no rje­še­njem o li­cen­ci Ministarstva pro­svje­te. UO je pred­lo­žio upis ukup­no 3.609 no­vih stu­de­na­ta, od če­ga 1.666 o tro­šku dr­ža­ve i 1.943 sa­mo­fi­nan­si­ra­ju­ćih kan­di­da­ta, o če­mu će Vla­da da­ti ko­nač­no mi­šlje­nje. U pred­lo­gu UO o bro­ju stu­de­na­ta ko­ji će bi­ti upi­sa­ni, na­vo­di se da će upi­sa­ti 47 stu­de­na­ta vi­še na bu­dže­tu, od­no­sno 96 bru­co­ša ma­nje ko­ji će pla­ća­ti ško­la­ri­nu, u od­no­su na pret­hod­nu stu­dij­sku go­di­nu, ka­da je upi­sa­no ukup­no 3.708 bru­co­ša. UO je po­tvr­dio pi­sa­nje „Da­na” da će zbog ve­ćeg in­te­re­so­va­nja ma­tu­ra­na­ta za upis na Prav­ni fa­kul­tet u Pod­go­ri­ci upi­sa­ti 120 stu­de­na­ta vi­še na sa­mo­fi­nan­si­ra­nju i da će to na­do­mje­sti­ti sa uki­da­njem upi­sa na odje­lje­nji­ma tog fa­kul­te­ta u Bi­je­lom Po­lju i Bu­dvi. Na odje­lje­nji­ma Prav­nog fa­kul­te­ta u Bu­dvi, Bi­je­lom Po­lju i pro­gra­mu za bez­bejd­nost i kri­mi­na­li­sti­ku pro­šle go­di­ne je bi­lo ogla­še­no 210 mje­sta. Na Fi­lo­lo­škom će bi­ti upi­sa­no ma­nje 40 bru­co­ša, Ma­šin­skom (25), Po­mor­skom (20), Mu­zič­koj aka­de­mi­ji (17) i Gra­đe­vin­skom (15).
– Po­ve­ća­nje bro­ja stu­de­na­ta, u od­no­su na li­cen­cu rje­še­njem Mi­ni­star­stva pro­svje­te br 07-461/1 od­no­si se na Prav­ni fa­kul­tet u Pod­go­ri­ci. Po­ve­ća­njem bro­ja stu­de­na­ta u od­no­su na sa­da­šnju li­cen­cu (120), za­pra­vo bi na­do­mje­stio broj bru­co­ša ko­ji pri­pa­da odjeljenjima u Bu­dvi i Bi­je­lom Po­lju. Pred­log za ob­u­sta­vlja­nje upi­sa na ovim odvo­je­nim pro­gra­mi­ma sma­tra­mo osno­va­nim, zbog nedostatka pro­sto­ra za na­sta­vu i ne­do­volj­nih ka­drov­skih ka­pa­ci­te­ta u Bu­dvi. U Bi­je­lom Po­lju uslo­vlja­va­mo upis ugo­vo­rom sa Op­šti­nom, kroz ko­ji bi bi­li obez­bi­je­đe­ni ade­kvat­ni stan­dar­di pro­sto­ra, gri­ja­nje i vo­da, što je u is­ho­du ne­iz­vje­sno jer je obje­kat u ko­jem se na­la­zi fa­kul­tet po­nu­đen za pro­da­ju, pi­še u od­lu­ci UO, ko­ju je pot­pi­sao pred­sjed­nik Du­ško Bje­li­ca.
UO je od­lu­čio da upi­še vi­še stu­de­na­ta na Fa­kul­te­tu za tu­ri­zam i ho­te­li­jer­stvo, Elek­tro­teh­nič­kom (30), Fi­lo­zof­skom (15), Fa­kul­te­tu dram­skih umjet­no­sti (10), Fa­kul­te­tu za sport i fi­zič­ko va­pi­sta­ta­nje (5).
– Na Fa­kul­te­tu za tu­ri­zam i ho­te­li­jer­stvo bi­će upi­sa­no 90 bru­co­ša vi­še u od­no­su na kvo­tu iz rje­še­nja Mi­ni­star­stva pro­svje­te ili ukup­no 230 stu­de­na­ta. Za­klju­če­no je da je rje­še­njem Mi­ni­star­stva pro­svje­te pro­pi­sa­ni mak­si­mal­ni broj stu­de­na­ta na toj usta­no­vi ne­a­de­kva­tan zbog stra­te­škog opre­dje­lje­nja dr­ža­ve da se raz­vi­ja ta oblast, po­tre­ba tr­ži­šta ra­da i za­in­te­re­so­va­no­sti stu­de­na­ta. Na pro­gra­mu za nje­mač­ki je­zik na Fi­li­lo­škom fa­kul­te­tu bi­će upi­sa­no pet stu­de­na­ta vi­še jer po­sto­ji in­te­re­so­va­nje ma­tu­ra­na­ta i evi­den­ti­ran je de­fi­cit na tr­ži­štu ra­da, pi­še u od­lu­ci UO.
Uprav­ni od­bor je od­lu­čio da upi­še 2.241 stu­den­ta spe­ci­ja­li­stič­kih stu­di­ja za 2016/2017. stu­dij­sku go­di­nu.
– Se­nat je od­lu­čio da ni­je ade­kva­tan broj mje­sta na spe­ci­ja­li­stič­kim stu­di­ja­ma ko­ji je usa­gla­šen rje­še­njem Mi­ni­star­stva pro­svje­te. UCG će po­kre­nu­ti ini­ci­ja­ti­vu da se omo­gu­ći do­dat­nih 50 mje­sta na Fa­kul­te­tu za tu­ri­zam i ho­te­li­jer­stvo, Prav­nom fa­kul­te­tu (50), Fa­kul­te­tu dram­skih umjet­no­sti (3), Fa­kul­te­tu li­kov­nih umjet­no­sti (4). Po­ve­ća­nje je po­treb­no da bi stu­den­ti ko­ji za­vr­še osnov­ne pra­ti­li upi­snu kvo­tu ge­ne­ra­ci­je ko­joj pri­pa­da­ju, pi­še u od­lu­ci.D.B


Za oso­be sa in­va­li­di­te­tom vi­še mje­sta

UO je na­gla­sio da će u na­red­noj stu­dij­skoj go­di­ni obez­bi­je­di­ti po­ve­ća­nje za je­dan od­sto za upis oso­ba sa in­va­li­dite­tom (OSI) i pri­pad­ni­ka RAE po­pu­la­ci­je.
– Za spro­vo­đe­nje prin­ci­pa afir­ma­tiv­ne ak­ci­je, pred­la­že­mo je­dan od­sto po­ve­ća­nje na sva­kom stu­dij­skom pro­gra­mu za OSI i RAE po­pu­la­ci­ju.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"