Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Milo pobjegao od mene, ali od tužilaštva neće * Nedi Bogavac socijalna i dječja zaštita * Pucao mu u glavu dok je ležao na pločniku * Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Iranski mudžahedini prijetnja Evropi * Bivšem diktatoru doživotna kazna zatvora
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 31-05-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Иду дви­је краф­не ули­цом и срет­ну пи­цу. На­кон што су про­шле, јед­на краф­на ка­же дру­гој:
- Је­си ви­дје­ла се­љан­ку ко­ли­ко се на­шмин­ка­ла?

Ка­ко је на­стао То­чак..?
- Чак Норис је пра­вио ко­лу­то­ве а љу­ди су ви­ка­ли То Чак, то­чак...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi DIJABETIČARIMA USKRAĆENO PRAVO NA LIJEČENJE ZBOG ODLUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA I KONZILIJUMA KCCG
Marović Bez gangrene ne mogu u hiperbaričnu komoru Bijedno je da čekaju da nam se pojave gangrena i ranice da bi nas poslali u hiperbaričnu komoru. Šta će nam onda liječenje, pita Marovićeva Iz Ministarstva zdravlja i KCCG juče nam nijesu odgovorili na pitanja zbog čega pacijenti kojima je neophodan tretman u hiperbaričnoj komori ne mogu da ostvare pravo na liječenje
Dan - novi portal
Oko 50 pa­ci­je­na­ta Kli­nič­kog cen­tra Cr­ne Go­re sa te­škim ob­li­kom di­ja­be­te­sa uza­lud mje­se­ci­ma po­ku­ša­va da do­bi­je tret­man u hi­per­ba­rič­noj ko­mo­ri (HBO) jer kon­zi­li­jum te usta­no­ve, i po­red upu­ta spe­ci­ja­li­sta, po na­lo­gu Mi­ni­star­stva zdra­vlja od­bi­ja da im pro­pi­še tret­man u pri­vat­nim bol­ni­ca­ma „Ko­dra” i „Me­lji­ne” zbog ne­do­stat­ka nov­ca u si­ste­mu. Pa­ci­jent Sve­tla­na Ma­ro­vić obra­ti­la se re­dak­ci­ji „Da­na” ogor­če­na zbog od­lu­ke Mi­ni­star­stva zdra­vlja da im us­kra­ti pra­vo na li­je­če­nje u hi­per­ba­rič­noj ko­mo­ri, či­me im ugro­ža­va ži­vot. Ma­ro­vi­će­va is­ti­če da lje­ka­ri ko­ji či­ne kon­zi­li­jum KCCG sa­mo for­mal­no sa­slu­ša­ju ta­kve pa­ci­jen­te, me­đu ko­ji­ma su i ona i nje­na maj­ka, i re­dom ih od­bi­ja­ju i po­red upu­ta spe­ci­ja­li­ste da na­sta­ve li­je­če­nje u HBO ko­mo­ri zbog kom­pli­ka­ci­ja iza­zva­nih di­ja­be­te­som.
Iz Mi­ni­star­stva zdra­vlja i KCCG ju­če nam ni­je­su od­go­vo­ri­li na pi­ta­nja zbog če­ga pa­ci­jen­ti ko­ji­ma je neo­p­ho­dan tret­man u hi­per­barič­noj ko­mo­ri ne mo­gu da ostva­re pra­vo na li­je­če­nje.
–Ne gle­da­ju nam di­jag­no­zu, ni­ti na­la­ze, već sa­mo tra­že da se ski­ne­mo i po­gle­da­ju da li ima­mo ra­ni­ce po ti­je­lu. Bi­jed­no je da če­ka­ju da nam se po­ja­ve gan­gre­na i ra­ni­ce da bi nas po­sla­li u hi­per­ba­rič­nu ko­mo­ru. Šta će nam on­da li­je­če­nje? Smje­štaj, hra­na i ko­mo­ra su 60 eura dnev­no i pro­pi­su­je se mi­ni­mum 10 da­na, a mi tre­ba da če­ka­mo da se stva­ri is­kom­pli­ku­ju da bi nas po­sla­li na tret­man. Lje­ka­ri kon­zi­li­ju­ma i ne po­dug­nu gla­vu ka­da uđe­mo jer su pri­nu­đe­ni da sa­mo is­po­štu­ju for­mu – re­kla je Ma­ro­vi­će­va.
Ona ob­ja­šnja­va da HBO omo­gu­ća­va da pa­ci­jen­ti udi­sa­njem sto od­sto či­stog ki­se­o­ni­ka u po­ve­ća­nom va­zdu­šnom pri­ti­sku ko­mo­re uma­nje po­sle­di­ce od di­ja­be­te­sa i dru­gih te­ških obo­lje­nja. Ka­ko ka­že, ako se ta te­ra­pi­ja na vri­je­me pri­mje­nju­je umno­go­me sma­nju­je i od­la­že raz­voj kom­pli­ka­ci­ja.
–Pi­tam mi­ni­stra Bu­di­mi­ra Še­gr­ta da li on tre­ba da bri­ne o zdra­vlju gra­đa­na ili o ušte­di nov­ca. U iz­vje­šta­ju kon­zi­li­ju­ma na­vo­di se da se po pre­po­ru­ci Fon­da za zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje od­bi­ja za­htjev za oba­vlja­nje te­ra­pi­je ko­ja se o tro­šku dr­ža­ve do­sko­ro oba­vlja­la u „Ko­dri”. Ne po­mi­nju za­kon, pra­vil­ni­ke i na­la­ze, već nas sa­mo od­bi­ja­ju. Kon­tak­ti­ra­li smo sa nad­le­žni­ma iz Fon­da za zdrav­stvo, ko­ji su nam sa­op­šti­li da na osno­vu pra­vil­ni­ka iz 2009. go­di­ne odo­bra­va­ju li­je­če­nje u hi­per­ba­rič­noj ko­mo­ri, ali nam je ne­zva­nič­no re­če­no da je ne­do­sta­tak sred­sta­va uslo­vio da se sa­mo naj­te­ži pa­ci­jen­ti ša­lju u „Ko­dru” na li­je­če­nje o tro­šku dr­ža­ve. To tra­je već go­di­nu da­na i ve­li­ki broj pa­ci­je­na­ta ne mo­že da se li­je­či. Zar tre­ba da če­ka­mo da do­bi­je­mo gan­gre­nu da bi­smo ima­li pra­vo da se li­je­či­mo? Čla­no­vi kon­zi­li­ju­ma čak i ne po­gle­da­ju obim­nu do­ku­men­ta­ci­ju ve­li­kog bro­ja spe­ci­ja­li­sta pri­je ne­go što od­bi­ju na­še za­htje­ve – tvr­di Ma­ro­vi­će­va.
Iz Fon­da za zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje sa­op­šti­li su nam da u bu­dže­tu ima­ju de­fi­ni­sa­na sred­stva za li­je­če­nje u hi­per­ba­rič­noj ko­mo­ri u okvi­ru obi­ma pra­va i stan­dar­da zdrav­stve­ne za­šti­te, ko­ja idu na te­ret oba­ve­znog zdrav­stve­nog osi­gu­ra­nja. Iz Fon­da nam ni­je­su od­go­vo­ri­li na pi­ta­nje da li je ne­do­sta­tak sred­sta­va u bu­dže­tu raz­log što kon­zi­li­ju­mu KCCG pre­po­ru­ču­ju da ne ša­lju pa­ci­jen­te kod pri­vat­ni­ka.
– Fond za uslu­ge HBO li­je­če­nja, kao i za osta­le uslu­ge zdrav­stve­ne za­šti­te, ima bu­dže­tom de­fi­ni­sa­na sred­stva i pot­pi­sa­ne ugo­vo­re sa OB Me­lji­ne i PZU Ko­dra – na­ve­li su iz Fon­da. D.B.


Hi­po­kra­to­va za­kle­tva vi­še ne va­ži

Ma­ro­vi­će­va na­vo­di da su lje­ka­ri u KCCG i mi­ni­star­stvo za­bo­ra­vi­li šta zna­či Hi­po­kra­to­va za­kle­tva, „što na svo­joj ko­ži sva­ko­dnev­no osje­ća­ju pa­ci­jen­ti”.
–Lje­ka­ri KCCG su svje­do­ci ka­ko i za­što je do­ne­se­na od­lu­ka da se pa­ci­jen­ti ne ša­lju na li­je­če­nje u HBO ko­mo­ru. In­te­re­su­je me za­što su lje­ka­ri svo­je zna­nje i hu­ma­ni po­ziv sta­vi­li u slu­žbu dr­ža­ve i Mi­ni­star­stva zdra­vlja umje­sto u ko­rist pa­ci­je­na­ta. Po­ve­za­ni su pro­ble­mi pa­ci­je­na­ta i lje­ka­ra jer se oni ža­le na ma­le pla­te, a mi ne­ma­mo te­ra­pi­je i lje­ko­ve, če­ka­mo re­do­ve za pre­gled, ta­ko da mo­gu slo­bod­no re­ći da je ovo ge­no­cid 21. vi­je­ka – za­klju­či­la je Ma­ro­vi­će­va.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"