Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Milo pobjegao od mene, ali od tužilaštva neće * Nedi Bogavac socijalna i dječja zaštita * Pucao mu u glavu dok je ležao na pločniku * Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Iranski mudžahedini prijetnja Evropi * Bivšem diktatoru doživotna kazna zatvora
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 31-05-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Иду дви­је краф­не ули­цом и срет­ну пи­цу. На­кон што су про­шле, јед­на краф­на ка­же дру­гој:
- Је­си ви­дје­ла се­љан­ку ко­ли­ко се на­шмин­ка­ла?

Ка­ко је на­стао То­чак..?
- Чак Норис је пра­вио ко­лу­то­ве а љу­ди су ви­ка­ли То Чак, то­чак...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi KANCELARIJA SZO U CRNOJ GORI UPOZORAVA NA BEZAKONJE U KONTROLI UPOTREBE DUVANA Institucije poklekle u borbi protiv pušenja U Crnoj Gori svaka druga osoba umire od srca i bolesti krvnih sudova, dok svaka četvrta osoba umire od kancera – ukazuje Brajovićeva
Dan - novi portal
-Šef Svjet­ske zdrav­stve­ne or­ga­ni­za­ci­je (SZO) u Cr­noj Go­ri Mi­na Bra­jo­vić oci­je­ni­la je da kon­tro­la du­va­na kod nas pred­sta­vlja sla­bu ka­ri­ku u si­ste­mu jav­nog zda­vlja i da su in­sti­tu­ci­je po­kle­kle u spro­vo­đe­nju za­ko­na. Ona je is­ta­kla da je to po­tvr­đe­no i iz­vje­šta­jem Evrop­ske uni­je o na­pret­ku Cr­ne Go­re, u ko­jem se na­vo­di da je neo­p­hod­no uve­sti za­bra­nu pu­še­nja i zo­ne bez du­van­skog di­ma. Ona je sa­op­šti­la da se dan bor­be pro­tiv kon­zu­mi­ra­nja du­van­ski pro­iz­vo­da obi­lje­ža­va pod slo­ga­nom „Pri­pre­mi­mo se za bez­lič­na, stan­dar­di­zo­va­na pa­ko­va­nja du­van­skih pro­iz­vo­da”.
–Pre­va­len­ca pu­še­nja u Cr­noj Go­ri pre­va­zi­šla je kon­zu­mi­ra­nje du­va­na u Evro­pi. Bi­lje­ži se i trend po­ve­ća­nja bro­ja ko­ri­sni­ka ci­ga­re­ta u žen­skoj po­pu­la­ci­ji. I dje­ca i mla­di su sve če­šće na uda­ru. Kon­tro­la upo­tre­be du­va­na je ključ­na u sma­nji­va­nju obo­li­je­va­nja i umi­ra­nja od kan­ce­ra, bo­le­sti sr­ca i krv­nih su­do­va, di­ja­be­te­sa i hro­nič­nih ne­za­ra­znih bo­le­sti. U Cr­noj Go­ri sva­ka dru­ga oso­ba umi­re od sr­ca i bo­le­sti krv­nih su­do­va, dok sva­ka če­tvr­ta oso­ba umi­re od kan­ce­ra – ka­za­la je Bra­jo­vi­će­va po­vo­dom Svjet­skog da­na bez du­van­skog di­ma.
Ona je is­ta­kla da su te­ze o gu­bi­ci­ma jav­nih pri­ho­da i ne­ga­tiv­nom efek­tu za­bra­ne pu­še­nja po ugo­sti­telj­ski sek­tor ne­u­te­me­lje­ne.
–U pri­log to­me svje­do­če is­ku­stva i re­zul­ta­ti ana­li­za dru­gih ze­ma­lja, iz­me­đu osta­log Ma­đar­ske. Do­sled­na pri­mje­na za­bra­ne pu­še­nja na jav­nim mje­sti­ma, uklju­ču­ju­ći i mje­re po­put oba­ve­ze stan­dar­di­zo­va­nog, bez­lič­nog pa­ko­va­nja ci­ga­re­ta, pra­vi je put da se sma­nji uče­sta­lost pu­še­nja u po­pu­la­ci­ji, a ti­me i sa­ču­va­ju ži­vo­ti i zdra­vlje gra­đa­na Cr­ne Go­re – na­gla­si­la je Bra­jo­vi­će­va.
Ona je do­da­la da SZO i Se­kre­ta­ri­jat SZO Okvir­ne kon­ven­ci­je o kon­tro­li du­va­na upu­ću­ju apel dr­ža­va­ma da se pri­pre­me za uvo­đe­nje stan­dar­di­zo­va­nih, bez­lič­nih, „pro­stih“ pa­ko­va­nja du­van­skih pro­iz­vo­da, ko­ja pod­ra­zu­mi­je­va­ju ogra­ni­če­nja ili za­bra­nu ko­ri­šće­nja lo­goa, bo­ja, bren­da ili re­klam­nih po­ru­ka na pa­ko­va­nji­ma du­van­skih pro­iz­vo­da.
–Ta mje­ra ne­ga­tiv­no uti­če na po­tra­žnju jer sma­nju­je atrak­tiv­nost du­van­skih pro­iz­vo­da i mo­guć­nost da pa­ko­va­nja po­sta­nu sred­stva za re­kla­mi­ra­nje, a ogra­ni­ča­va i la­žno obi­lje­ža­va­nje i po­ve­ća­va efi­ka­snost zdrav­stve­nih upo­zo­re­nja – na­ve­la je Bra­jo­vi­će­va u sa­op­šte­nju. D.B.


Sva­ke še­ste se­kun­de ima­mo žr­tvu ci­ga­re­ta

Bra­jo­vi­će­va je sa­op­šti­la da na sva­kih šest se­kun­di u svi­je­tu umre jed­na oso­ba usled upo­tre­be du­va­na.
–Od po­sle­di­ca pu­še­nja, kao jed­nog od ključ­nih fak­to­ra hro­nič­nih bo­le­sti, na glo­bal­nom ni­vou ži­vot iz­gu­bi šest mi­li­o­na oso­ba sva­ke go­di­ne, od če­ga su 600.000 pa­siv­ni pu­ša­či iz­lo­že­ni du­van­skom di­mu –uka­za­la je Bra­jo­vi­će­va.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"