Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Milo pobjegao od mene, ali od tužilaštva neće * Nedi Bogavac socijalna i dječja zaštita * Pucao mu u glavu dok je ležao na pločniku * Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Iranski mudžahedini prijetnja Evropi * Bivšem diktatoru doživotna kazna zatvora
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 31-05-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Иду дви­је краф­не ули­цом и срет­ну пи­цу. На­кон што су про­шле, јед­на краф­на ка­же дру­гој:
- Је­си ви­дје­ла се­љан­ку ко­ли­ко се на­шмин­ка­ла?

Ка­ко је на­стао То­чак..?
- Чак Норис је пра­вио ко­лу­то­ве а љу­ди су ви­ка­ли То Чак, то­чак...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni PROBLEMI U FUNKCIONISANJU PROJEKTA SLIJEPIH „SERVIS PERSONALNIH ASISTENATA ZA OSOBE SA SMETNJAMA VIDA” Porodična prezaštićenost
Dan - novi portal
BI­JE­LO PO­LjE - Or­ga­ni­za­ci­ja sli­je­pih za Bi­je­lo Po­lje i Moj­ko­vac pro­jek­tom „Ser­vis per­so­nal­nih asi­ste­na­ta za oso­be sa smet­nja­ma vi­da“, upo­sli­la je dva per­so­nal­na asi­sten­ta, kao po­dr­šku za dvi­je oso­be sa smet­nja­ma vi­da. Ovaj pro­je­kat re­a­li­zu­je se u okvi­ru Pro­gra­ma jav­nih ra­do­va Za­vo­da za za­po­šlja­va­nje Cr­ne Go­re. Cilj pro­jek­ta je da oso­be sa smet­nja­ma vi­da uz pe­re­so­nal­nu asi­sten­ci­ju do­bi­ju mo­guć­nost za kva­li­tet­ni­ji, is­pu­nje­ni­ji i pro­duk­tiv­ni­ji ži­vot, te da bu­du ma­nje za­vi­sni o po­mo­ći čla­no­va po­ro­di­ca.
- Dvi­je oso­be sa ošte­će­nim vi­dom, na­še dvi­je čla­ni­ce, sa mje­stom sta­no­va­nja u Pot­kraj­ci­ma i u Rav­noj Ri­je­ci, ko­je su, od­lu­kom or­ga­na upra­vlja­nja ove or­ga­ni­za­ci­je, oda­bra­ne, da ko­ri­ste, ovaj ser­vis po­dr­ške, su od­mah, na­kon ob­ja­vlji­va­nja fi­nan­sij­ske po­dr­ške pro­jek­ta, oda­bra­le svo­je asi­sten­te, od­no­sno asi­stent­ki­nje. Ka­ko bi im po­mo­gle u raz­li­či­tim seg­men­ti­ma sva­ko­dnev­nog ži­vo­ta (hi­gi­je­na, obla­če­nje, po­moć u odr­ža­va­nju či­sto­će u ku­ći, spre­ma­nju hra­ne, za­tim od­la­zak u tr­go­vi­nu, po­sje­ti pri­ja­te­lji­ma, od­la­zak u ma­tič­nu or­ga­ni­za­ci­ju, itd.) - ka­že Mir­sad Dla­kić, se­kre­tar Or­ga­ni­za­ci­je sli­je­pih op­šti­na Bi­je­lo Po­lje i Moj­ko­vac.
Na­ža­lost, ka­že on, uoče­ne su i od­re­đe­ne ne­ga­tiv­no­sti, kao što je pre­za­šti­će­nost od stra­ne po­ro­di­ce zbog sta­va sre­di­ne da oso­be sa smet­nja­ma vi­da jed­no­stav­no ne mo­gu ostva­ri­ti sa­mo­stal­ni ži­vot.
-Ta­ko­đe, vr­lo ma­li broj oso­ba sa in­va­li­di­te­tom ži­vi sa­mo­sta­lan ži­vot, ne do­no­se­ći sop­stve­ne od­lu­ke. Pri to­me, po­sto­ji i je­dan dru­gi pro­blem, što se ser­vis per­so­nal­ne asi­sten­ci­je, sma­tra kao ve­ći, fi­nan­sij­ski iz­da­tak. Me­đu­tim, uop­šte se ne vi­di, iz­u­zet­na fi­nan­sij­ska ko­rist, ko­ju mo­že ser­vis da do­ne­se, na taj na­čin što će, od jed­nog pa­siv­nog gra­đa­ni­na, od oso­be, sa­mo, kao pri­ma­o­ca da­va­nja, na­pra­vi­ti ak­tiv­nog gra­đa­ni­na, ko­ji će, ite­ka­ko, da uz­vra­ti dr­ža­vi, ko­ja fi­nan­sij­ski po­dr­ža­va, ova­kve pro­jek­te – ka­že Dla­kić, i do­da­je da mo­že­mo go­vo­ri­ti i o pred­no­sti­ma ser­vi­sa per­so­nal­ne asi­sten­ci­je.
- Ko­ri­snik je taj ko­ji bi­ra svog per­so­nal­nog asi­sten­ta i ob­u­ča­va ga. Ko­ri­sni­ci per­so­nal­ne asi­sten­ci­je su u stva­ri po­slo­davc i ujed­no i tre­ne­ri. Jer ko­ri­sni­ci uslu­ga per­so­nal­nih asi­ste­na­ta su ti ko­je uče na ko­je na­či­ne tre­ba da OSI pru­ži po­dr­šku, od­no­sno po­moć, na kom mje­stu, u ko­je vri­je­me, ta­ko da ko­ri­sni­ce ima­ju ap­so­lut­no ak­tiv­nu ulo­gu u funk­ci­o­ni­sa­nju ser­vi­sa per­so­nal­ne asi­sten­ci­je. One, ov­dje ni­su pa­siv­ni pri­ma­o­ci po­mo­ći, već su ak­tiv­ni ak­te­ri u sa­moj uslu­zi- po­ja­šnja­va Dla­kić i do­da­je da per­so­nal­na asi­sten­ci­ja ima be­ne­fit za lo­kal­nu za­jed­ni­cu i za ko­ri­sni­ka i za nje­go­vu po­ro­di­cu ko­ri­sni­ka.
- Stva­ra se mo­guć­nost oso­bi sa in­va­li­di­te­tom, da se obra­zu­je, da ostva­ru­je svo­ja osnov­na ljud­ska pra­va, da ra­di, da se ak­tiv­no uklju­či u ži­vot za­jed­ni­ce, da se uklju­či u sport­ske, kul­tur­ne ak­tiv­no­sti, uop­šte u sve so­ci­jal­ne ak­tiv­no­sti iz ko­jih je ona is­klju­če­na zbog ne­do­stat­ka ova­kvog vi­da po­mo­ći, od­no­sno po­dr­ške. S dru­ge stra­ne, pru­ža se po­moć i sa­moj po­ro­di­ci iz ko­je je oso­ba sa in­va­li­di­te­tom. Čla­no­vi te po­ro­di­ce, mo­gu da ak­tiv­ni­je, par­ti­ci­pi­ra­ju u dru­štvu – ka­že Dla­kić.
M.N.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"