Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Milo pobjegao od mene, ali od tužilaštva neće * Nedi Bogavac socijalna i dječja zaštita * Pucao mu u glavu dok je ležao na pločniku * Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Iranski mudžahedini prijetnja Evropi * Bivšem diktatoru doživotna kazna zatvora
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 31-05-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Иду дви­је краф­не ули­цом и срет­ну пи­цу. На­кон што су про­шле, јед­на краф­на ка­же дру­гој:
- Је­си ви­дје­ла се­љан­ку ко­ли­ко се на­шмин­ка­ла?

Ка­ко је на­стао То­чак..?
- Чак Норис је пра­вио ко­лу­то­ве а љу­ди су ви­ка­ли То Чак, то­чак...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni NA IMANJU SVETOZARA RADONJIĆA POČELA BERBA LJEKOVITE BILJKE
Berba kamilice Kamilica sa Frutka Sa hektra kamilice može se zaraditi do 10.000 eura, pa pozivam zainteresovane da se jave Institutu za zdravu hranu kako bi se dogovorili oko gajenja kamilice, ali i otkupa, poručuje Svetozar Radonjić
Dan - novi portal
DA­NI­LOV­GRAD – U Frut­ku na­do­mak Da­ni­lov­gra­da po­če­la je ber­ba jed­ne od naj­ra­spo­tra­nje­nih lje­ko­vi­tih bi­lja­ka u svi­je­tu – ka­mi­li­ce. Na ima­nju Sve­to­za­ra Ra­do­nji­ća, di­rek­to­ra In­si­tu­ta za zdra­vu hra­nu, za­sa­đe­no je sje­me ka­mi­li­ce sa Će­mov­skog po­lja, ko­je pri­pa­da ka­te­go­ri­ji naj­bo­ljeg sje­me­na u Evro­pi. Ka­mi­li­ca ima mno­ga lje­ko­vi­ta svoj­stva, a u na­ro­du je naj­vi­še po­zna­ta po bla­go­tvor­nom dej­stvu na sto­mač­ne te­go­be
– Sje­me ko­je se na­la­zi u Frut­ku je pre­u­ze­to sa Će­mov­skog po­lja. Ona je na­ro­či­to ras­po­stra­nje­na na pred­je­lu od Sta­rog aero­dro­ma do stoč­ne pi­ja­ce i pro­ce­nat lje­ko­vi­tog ete­rič­nog ulja u njoj je znat­no ve­ći ne­go kod osta­lih ka­mi­li­ca u Evro­pi, a to je za­slu­ga po­volj­nih kli­mat­skih uslo­va na Će­mov­skom po­lju. O va­lja­no­sti ka­mi­li­ce iz tog re­gi­o­na pri­je po­la vi­je­ka pi­sao je i po­zna­ti agro­nom prof.dr Jo­van Tu­ca­ko­vić. U to vri­je­me umje­sto plan­ta­ža gro­žđa ta­da­šnjeg Agro­kom­bi­na­ta raz­mi­šlja­lo se da se za­sa­de plan­ta­že ka­mi­li­ce, ali se pod­le­glo me­ga­lo­man­skim pro­jek­ti­ma, pa je umje­sto lje­ko­vi­te ka­mi­li­ce na Će­mov­skom po­lju po­sa­đe­no gro­žđe – po­ja­šnja­va Ra­do­njih.
On do­da­je da je ka­mi­li­ca sa Će­mov­skog po­lja zbog ubr­za­ne ur­ba­ni­za­ci­je Sta­rog aero­dro­ma po­sta­la ugro­že­na, jer su hek­ta­ri i hek­ta­ri be­to­ni­ra­ni. U ta­kvim uslo­vi­ma ka­mi­li­ca je osu­đe­na na ne­sta­ja­nje, pa je Ra­do­njić sa sa­rad­ni­ci­ma dio to­ga sje­me­na pre­sa­dio na Fru­tak i ovih da­na po­če­la je pr­va ber­ba.
– Za do­bru ka­mi­li­cu ni­je po­treb­na do­bra ze­mlja, na­pro­tiv ona naj­bo­lje uspi­je­va na lo­šim pod­lo­ga­ma. Ta­kve su u Će­mov­skom po­lju, a i u Frut­ku ze­mlja je slič­nog sa­sta­va. Za ka­mi­li­cu ne tre­ba mno­go tru­da, po­treb­no ju je pra­vil­no po­sa­di­ti u je­sen i eto do­brog plo­da na pro­lje­će. Zbog na­ših ide­al­nih kli­mat­skih uslo­va za ovu bilj­ku ona je za upo­tre­bu sprem­na čak dva mje­se­ca ra­ni­je ne­go u osta­lim dje­lo­vi­ma Bal­ka­na i Evro­pe. To je, na­rav­no, ve­li­ka šan­sa za iz­voz i u pro­iz­vod­nji ove bilj­ke po­sto­ji ve­li­ki eko­nom­ski in­te­res. Mi­slim da bi­smo da­nas bez ika­kvog pro­ble­ma mo­gli da pro­da­mo na de­se­ti­ne i de­se­ti­ne šle­pe­ra. Me­đu­tim, kod nas se na lje­ko­vi­to bi­lje još uvi­jek gle­da sa ne­ke vi­si­ne i pot­cje­nju­je se nje­na vri­jed­nost, pa po­sto­ji pro­blem rad­ne sna­ge, od­no­sno plan­ta­ža gdje bi se iz­me­đu osta­log ga­ji­la i bra­la ka­mi­li­ca – sma­tra Ra­do­njić.
On ka­že da se sa hek­ta­ra ka­mi­li­ce mo­že za­ra­di­ti do 10.000 eura i po­zi­va za­in­te­re­so­va­ne da se ja­ve In­si­ti­tu­tu za zdra­vu hra­nu ka­ko bi se do­go­vo­ri­li oko ga­je­nja ka­mi­li­ce, ali i ot­ku­pa. Na evrop­skom tr­ži­štu po­sto­ji ve­li­ko in­te­re­so­va­nje za ka­mi­li­cu i ta tra­žnja ne je­nja­va već de­ce­ni­ja­ma. Ra­do­njić ka­že da je ne­ka­da­šnja ve­li­ka Ju­go­sla­vi­ja bi­la ve­li­ki iz­vo­znik ka­mi­li­ce i da je ona pr­va u Evro­pi ga­ji­la tu bilj­ku i da je vri­je­me da se ta pro­iz­vod­nja ob­no­vi u Cr­noj Go­ri.
Što se ti­če Će­mov­skog po­lja, Ra­do­njić na­vo­di da se ta­mo na­la­ze ve­li­ke za­li­he „pla­nin­skog ča­ja“ i „smi­lja“. Ovaj pr­vi je do­bar li­jek za sve vr­ste sto­mač­nih obo­lje­nja, dok je ovaj dru­gi je­dan od glav­nih sta­sto­ja­ka kva­li­tet­nih mi­ri­sa i ve­o­ma je tra­žen i ima do­bru ci­je­nu. I ti ča­je­vi zbog gra­đe­vin­skog bu­ma mo­gu ne­sta­ti sa tog pod­ruč­ja.
– U Cr­noj Go­ri se sa mu­kom pro­bi­ja isti­na o lje­ko­vi­tim bilj­ka­ma. Iako ih ima­mo u iz­o­bi­lju na­še pro­dav­ni­ce su za­tr­pa­ne uvo­zom slič­nih pro­iz­vo­da, što ni­je do­bro i što tre­ba pro­mi­je­ni­ti. Sa­vje­to­vao bih gra­đa­ni­ma da ne ku­pu­ju ča­je­ve u fil­ter ke­si­ca­ma, jer u nji­ma se na­la­zi sva­šta, već da po­ku­ša­ju da do­đu do pra­ve na­še do­ma­će ka­mi­li­ce, a ona se mo­že na­ći na ne­ko­li­ko mje­sta u Pod­go­ri­ci – za­klju­ču­je Ra­do­njić.
I.M.


Gim­na­zi­jal­ci spa­sa­va­ju sje­me

Ra­do­njić is­ti­če da se ka­mi­li­ca be­re ruč­no i da ni­je do­bro to ra­di­ti kom­baj­nom, kao u Evro­pi. Ka­da se be­re ruč­no on­da je za­ga­ran­to­va­no vi­še ber­bi. Ka­da se ka­mi­li­ca ube­re ve­že se u sno­po­ve i su­ši. Naš sa­go­vor­nik ka­že da će na­sta­vi­ti pro­šlo­go­di­šnju ak­ci­ju i da je za 30. maj za­ka­za­na no­va ak­ci­ja spa­sa­va­nja sje­me­na ka­mi­li­ce sa Će­mov­skog po­lja. I da­nas će to ra­di­ti pod­go­rič­ki gim­na­zi­jal­ci sa ko­ji­ma je In­sti­tut za zdra­vu hra­nu us­po­sta­vio od­lič­nu sa­rad­nju.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"