Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vradžbine su kad Brnabićku postaviš za premijera * Promjene počinju smjenama direktora * EU da se izjasni o regularnosti izbora * Kalić oslobođen zbog grešaka tužilaštva * Makron preuzima tron od Merkel * EU ostaje kratkih rukava * Ako zovu iz banke, umro sam
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MILOŠ KONATAR, FUNKCIONER POKRETA URA :
Mora se otkloniti svaka sumnja u umiješanost IRF-a u izborne zloupotrebe DPS-a i njegovih političkih satelita.

Vic Dana :)

Dva grobara, posle napornog dana, sjede uz pivo. Kaže jedan drugom:
– Uf, danas smo sahranjivali jednog od 150 kila, izmori nas...
Drugi odgovara:
– Ma nije to ništa, mi danas sahranjivali nečiju taštu, narod je toliko aplaudirao da smo je tri puta vadili na bis!

Juče mi bila familija iz Beča, donijeli neki keks od euro i po, dvije čokolade i 200 grama kafe a pojeli i popili moju penziju i pola ženine plate!

Dolazi Perica iz škole i pita ga otac:
-Sine, kako si prošao u školi?
-Tata ti si fudbaler, pa ćeš me razumjeti. Produžio sam ugovor sa prvim razredom na godinu dana.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Stav - datum: 2018-01-04
Mraović Vikipedija na milogorskom Pošto je Broz, kao američki potrčko, političkim dekretom proglasio crnogorsku naciju preko svog trubača Đilasa, normalno je da Kongresna biblioteka u Vašingtonu takođe političkim dekretom proglasi milogorski jezik
Dan - novi portal
-Pi­še: Dra­gan Mra­o­vić

Mi­lo­gor­ci­ma je „odo­bren prob­ni test za Vi­ki­pe­di­ju na mi­lo­gor­skom di­ja­lek­tu”, ko­ji ima u „et­no­lin­gvi­stič­kom” smi­slu, ka­ko pi­šu nje­go­vi tvor­ci, i to na oba slo­va nje­go­ve azbu­ke, „du­bo­ke cr­ve­no­hr­vat­ske ko­ri­je­ne”, a da je nje­gov ije­kav­ski iz­go­vor „pri­je hr­vat­ski ne­go srp­ski”, po­što je srp­ski u stva­ri „ekav­ski”, a mi­lo­gor­ski „ne ko­ri­sti srp­sko ći­ri­lič­no pi­smo, već se, kao u hr­vat­skom, pi­še na la­ti­ni­ci”. Eto ti ga sad! Is­pa­de da su mi­lo­gor­ci na­sta­li od Bro­zo­vih Hr­va­ta, pa su oni u stva­ri „cr­ve­ni Hr­va­ti” i ne­ma­ju svoj je­zik, no cr­ve­no­hr­vat­ski. A đe je tu Du­klja? Što je se od­ri­ču? Na­uč­ni kan­tar mi­lo­go­ra­ca ka­že da mu je iz­go­vor „pri­je” hr­vat­ski ne­go srp­ski. Ko­ja je to mjer­na je­di­ni­ca „pri­je”? Ko­li­ko ima ki­lo­gra­ma, mi­kro­na, svje­tlo­snih go­di­na? Zna­či, mi­lo­gor­ski je vi­še hr­vat­ski ne­go srp­ski, ne zna se ko­li­ko, ali ni­je mi­lo­gor­ski. Da­kle, ne­ma mi­lo­gor­skog je­zi­ka. I ko re­če tim uče­nja­ci­ma da je srp­ski ekav­ski? Upra­vo je ije­kav­ska va­ri­jan­ta is­toč­no­her­ce­go­vač­kog go­vo­ra po­slu­ži­la Vu­ku kao osnov za nje­gov rječ­nik. Ot­kad to Sr­bi iz Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne, sa Kor­du­na, Ba­ni­je i Li­ke, iz Cr­ne Go­re, go­vo­re ekav­ski? Ali, ko kra­de, taj i la­že.
Po­što je Broz, kao ame­rič­ki po­trč­ko, po­li­tič­kim de­kre­tom pro­gla­sio cr­no­gor­sku na­ci­ju pre­ko svog tru­ba­ča Đi­la­sa, nor­mal­no je da Kon­gre­sna bi­bli­o­te­ka u Va­šing­to­nu ta­ko­đe po­li­tič­kim de­kre­tom pro­gla­si mi­lo­gor­ski je­zik.
Sa­mo tre­ći­na gra­đa­na mi­lo­go­re „go­vo­ri” mi­lo­gor­skim di­ja­lek­tom (pre­ma po­pi­su iz 2011. ukup­no 229.251 gra­đa­na, a u prak­si ni­ko) i to ona ko­ja je to mo­ra­la upi­sa­ti da ne bi bi­la iz­ba­če­na s po­sla zbog „srp­skog im­pe­ri­ja­li­zma”... Mi­lo­go­ra se raz­i­šla sa Sr­bi­jom 2006. da ne bi bi­la pod „re­pre­si­jom” srp­skog je­zi­ka, ko­ji je, ka­ko se tvr­di „na­stao kra­đom hr­vat­ske li­te­ra­tu­re”, već da bu­de pod re­pre­si­jom hr­vat­skog je­zi­ka, bez li­te­ra­tu­re. Za­to je je­dan od glav­nih „ar­gu­me­na­ta” pro­mo­te­ra Vi­ki­pe­di­je na mi­lo­gor­skom da „Cr­na Go­ra tre­ba ko­nač­no da bu­de slo­bod­na – Cr­ve­na Hr­vat­ska” ka­ko bi mo­gla da se na­pra­vi ver­zi­ja Vi­ki­pe­di­je na mi­lo­gor­skom je­zi­ku po­što je „srp­ski je­zik uve­zen u Cr­nu Go­ru 1918, pa čak i ra­ni­je, od stra­ne po­sr­blje­ne di­na­sti­je Pe­tr­o­vić Nje­goš, ko­ja je vla­da­la Cr­nom Go­rom 200 go­di­na”. Eto, uga­si­še mi­lo­gor­ci i Cr­nu Go­ru! Ne­ma je vi­še! Sa­da je to Šte­di­mli­ji­na usta­ška Cr­ve­na Hr­vat­ska u Vi­ki­pe­di­ji.
Mi­lo­gor­ci pro­gla­ša­va­ju da su pri­pad­ni­ci di­na­sti­je „Pe­tro­vić Nje­goš bi­li „iz­vanj­ci” i da je nji­ho­vo pra­vo po­ri­je­klo iz Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne”. Iz­vanj­ci ili van­ze­malj­ci, sa­mo da ni­su Sr­bi, jer mi­lo­gor­ci mr­ze Sr­be, za­to što zna­ju da su oni Sr­bi ko­ji su pro­da­li vje­ru za ve­če­ru. Mi­lo­gor­ci tvr­de da sko­ro 30 od­sto „po­sr­blje­ne po­pu­la­ci­je” ve­li­ča di­na­sti­ju Pe­tro­vić Nje­goš kao da su bi­li ne­ka­kvi bo­go­vi, ali da će u mi­lo­gor­skoj Vi­ki­pe­di­ji pi­sa­ti da su Pe­tro­vi­ći bi­li naj­ve­ća gre­ška u isto­ri­ji Cr­ne Go­re.
Ne­ma Pod­go­ri­ca pa­ra za maj­ke ko­ji­ma uki­da i ono ma­lo što ima­ju da pre­hra­ne dje­cu, ali ba­ca pa­re na ova­kve „uče­nja­ke” s de­be­lim pla­ta­ma, štam­pa im o tro­šku si­ro­ti­nje ovu maj­mu­no­lo­gi­ju da bi tro­va­li srp­sko-cr­no­gor­ske od­no­se u že­lji da po­kva­re li­ce­mjer­nu idi­lu iz­me­đu Du­ška Mar­ko­vi­ća i Ane Br­na­bić. Spa­da li i ova pri­ča o kra­đi srp­skog je­zi­ka, u ko­joj se sve naj­go­re go­vo­ri o Sr­bi­ma, u kor­pus „naj­bo­ljih bi­la­te­ral­nih od­no­sa u isto­ri­ji”!?
Mo­žda na­ši pre­mi­je­ri ne zna­ju šta zbo­re? U tom slu­ča­ju, ni Bog im ne mo­že po­mo­ći, a mi im opro­sti­ti ne­će­mo ne sa­mo za­to što sva­đa­ju bra­ću i se­stre, već i za­to što nas te na­še da­hi­je sma­tra­ju pu­či­nom grd­nom, ne­zna­ve­ne da baš iz te pu­či­ne uvi­jek iz­ro­ni ne­ki no­vi Ka­ra­đor­đe. A on­da će umje­sto naj­bo­ljih od­no­sa shva­ti­ti da: „Ono, jol­daš, po nas do­bro ni­je”.
(Autor je ne­ka­da­šnji
ge­ne­ral­ni kon­zul
SRJ u Ba­ri­ju)

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"