Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vradžbine su kad Brnabićku postaviš za premijera * Promjene počinju smjenama direktora * EU da se izjasni o regularnosti izbora * Kalić oslobođen zbog grešaka tužilaštva * Makron preuzima tron od Merkel * EU ostaje kratkih rukava * Ako zovu iz banke, umro sam
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MILOŠ KONATAR, FUNKCIONER POKRETA URA :
Mora se otkloniti svaka sumnja u umiješanost IRF-a u izborne zloupotrebe DPS-a i njegovih političkih satelita.

Vic Dana :)

Dva grobara, posle napornog dana, sjede uz pivo. Kaže jedan drugom:
– Uf, danas smo sahranjivali jednog od 150 kila, izmori nas...
Drugi odgovara:
– Ma nije to ništa, mi danas sahranjivali nečiju taštu, narod je toliko aplaudirao da smo je tri puta vadili na bis!

Juče mi bila familija iz Beča, donijeli neki keks od euro i po, dvije čokolade i 200 grama kafe a pojeli i popili moju penziju i pola ženine plate!

Dolazi Perica iz škole i pita ga otac:
-Sine, kako si prošao u školi?
-Tata ti si fudbaler, pa ćeš me razumjeti. Produžio sam ugovor sa prvim razredom na godinu dana.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Stav BIČ ZA KIČ
Igre bez moralnih granica Čovjek je dužan da pogleda kakvim se užasnim primitivizmom bavi ovaj prizemni svijet. Dužan je da reaguje, da kritikuje, da opominje, jer samo tako može nešto da se promijeni, ili bar da pokuša da ukaže na taj jad i moralnu bijedu koji nas okružuju
Dan - novi portal
- Pi­še: Mag­da Pe­ter­nek

Vo­lim igru. I onu na sport­skom te­re­nu, kao i onu lju­bav­nu. Vo­lim i da za­ple­šem, a i u ko­lu sam ra­do vi­đen gost. Pje­sma i igra su od­u­vi­jek bi­le mu­zi­ka i du­še i sr­ca. Zna­ju do­bri zvu­ci da raz­ga­le, da osvje­že i da vra­te osmi­jeh na li­ce. Na­šem ti­je­lu i te ka­ko pri­ja­ju opu­šta­ju­ći i ve­se­li to­no­vi. Čak i ona sev­da­lin­ska sje­ta, obo­je­na mi­ri­som tu­ge, zna do­bro da uz­dr­ma i raz­dr­ma na­ša osje­ća­nja.
Ali šta je ono što me opet pod­sti­če da re­a­gu­jem, i da i ovog pu­ta za­mah­nem bi­čem? Pret­po­sta­vlja­te da je to ni­že­ra­zred­na igra­ri­ja, ta, ka­ko sam je na­zva­la u ne­kom od pret­hod­nih tek­sto­va, bu­ka pro­sta­klu­ka. Jer, ka­ko mo­že nor­ma­lan čo­vjek dru­ga­či­je na­zva­ti ono op­šte ra­su­lo, onaj pri­mi­tiv­ni ja­va­šluk ko­ji nam usred dra­gog i sve­tog Bo­ži­ća pri­re­đu­ju ,,Pa­ro­vi’’ i osta­li ri­ja­li­ti ,,igra­či’’. Opet će, mo­žda, ne­ko re­ći da je tre­ba­lo da pre­ba­cim pro­gram na dru­gi ka­nal, ali kao svje­sno, ra­zum­no i pri­je sve­ga mo­ral­no bi­će, čo­vjek je du­žan da po­gle­da ka­kvim se uža­snim pri­mi­ti­vi­zmom ba­vi ovaj pri­zem­ni svi­jet. Du­žan je da re­a­gu­je, da kri­ti­ku­je, da opo­mi­nje, jer sa­mo ta­ko mo­že ne­što da se pro­mi­je­ni, ili bar da po­ku­ša da uka­že na taj jad i mo­ral­nu bi­je­du ko­ji nas okru­žu­ju.
Da se ve­li­ki Nje­goš mo­že po­mo­li­ti na ta ki­če­raj­ska i ku­kav­na ri­ja­li­ti vra­ta, ne bi znao šta ga je sna­šlo. Ka­ko bi se sa­mo za­sti­dio pred ru­ljom ko­ja ne­ma po­što­va­nja pre­ma onoj nje­go­voj: ,,Ne­ma da­na bez oči­njeg vi­da ni­ti pra­ve sla­ve bez Bo­ži­ća’’. Smr­klo bi mu se nad tom pro­va­li­jom ne­u­ku­sa i raz­u­zda­nog pri­mi­ti­vi­zma. Ta go­mi­la ne­ka­kvih ,,pa­ro­va’’ (još uvi­jek ne znam što ih ta­ko ,,pre­kr­sti­še’’) de­fi­ni­tiv­no je sli­ka kom­plet­nog da­na­šnjeg dru­štva. Mo­že ne­ki po­je­di­nac da mi za­mje­ri i ka­že da sam pre­na­gli­la, ali ja sto­jim čvr­sto iza svog sta­va. Sto­jim, jer ži­vim u dru­štvu ko­je nam ta­ko ola­ko i, bo­lje re­ći, ba­ha­to i agre­siv­no po­tu­ra ono blju­ta­vo i ne­u­ku­sno.
Dok se ve­li­ki i sta­me­ni Bo­žić pra­znu­je, i dok svi­je­tle pra­vo­slav­ni hra­mo­vi, go­mi­la po­lu­go­lih, po­lu­pi­sme­nih i po­lu­pi­ja­nih ,,pa­ro­va’’ ima udar­ni ter­min na te­le­vi­zi­ji. Si­stem ko­ji vo­di ra­ču­na o kul­tu­ri i mo­ral­noj tra­di­ci­ji svog dru­štva ni­ka­ko ne mo­gu i ne­ću da po­sma­tram kao zdrav. Opa­sno se su­no­vra­tio i za­gli­bio u op­štu kri­zu mo­ra­la. Mi­sao ko­jom je Fok­ner po­go­dio pra­vo u cen­tar ,,Po­sto­je mno­ge re­li­gi­je, ali je sa­mo je­dan mo­ral’’, ovoj ras­pu­šte­noj ple­ja­di ,,Pa­ro­va’’ ne do­pi­re do svi­je­sti, jer svi­jest se ra­đa u mo­ral­nom i hu­ma­nom dru­štvu. Iz­vi­nja­vam se re­li­gi­ji ko­ju uple­toh ta­mo gdje joj ni­je mje­sto, ali se jed­no­stav­no mo­ram su­o­či­ti sa su­šti­nom, sa­da ne sa­mo pro­ble­ma, već za­huk­ta­log i opa­snog ne­mo­ra­la.
Kul­mi­na­ci­ja ,,bo­žić­nih’’ pa­ro­va bi­la je ka­da su mo­je uši slu­ša­le o ne­ka­kvim abor­tu­si­ma i osta­lim skr­na­vlje­nji­ma sve­ga što se du­hov­nim mo­ra zva­ti. Pa­ro­vi, ta mje­ša­vi­na sva­ka­kvih sor­ti, i te ka­ko uda­ra­ju i po na­šem dže­pu. Pla­ća­mo de­be­lo te ,,upa­re­ne’’ ko­ji su svje­sno upe­re­ni ka na­šim i fi­zič­kim i du­hov­nim ka­sa­ma. Ne­ma na­ma po­mo­ći, dok ve­ći­na ću­ti i pre­pu­šta se go­mi­li blju­ta­vog, pro­stač­kog i pri­mi­tiv­nog.
Za­to, dra­gi mo­ji, po­bu­ni­te se, po­gle­daj­te ri­ja­li­ti­je, ali da bi­ste ih kri­ti­ko­va­li, ne za­tva­raj­te ni oči ni usta pred ta­kvi­ma. Na­đi­mo na­čin da iza­đu iz svih ekra­na na­šeg dru­štva. Ja že­lim, ho­ću i mo­ram. I ja i moj bič. Jer ,,pa­ro­vi’’ i osta­li ri­ja­li­ti su tru­li kič.
(Autor­ka je pje­sni­ki­nja)

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"