Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Finansiraju Milovu kampanju, a oštetili državu za pola miliona * Ne kopaj po grobovima zbog partijskog interesa * Isplatio 4.000 eura svojim studentima * Direktor na čelu sindikata * SAD neće prihvatiti vojni scenario u Siriji * EU neće pokleknuti pred SAD * I djecu će im napraviti
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-10-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dritan Abazović:
– Obećavam DPS-u, da ne brinu, možda će biti i neka ćelija koja se otvara na dugme.

Vic Dana :)

Opalio Hasu auto... i leži on sad u bolnici, ono došla djeca u posjetu... Narod k`o narod, kako dolazi neko donese voća, neko soka, neko keksa... Jedu djeca zamazala se sva kad čuješ Hasu sav srećan:
- Samo jed`te djeco... nek ste vi meni zdravi i živi... biće opet svega...
baciće se babo pod auto čim ozdravi.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni U MANASTIRU NA SOMINI LITURGIJA U ČAST SV. APOSTOLA JOVANA BOGOSLOVA Pomen velikom tajnovidcu
Dan - novi portal
NIK­ŠIĆ – Na pla­ni­ni So­mi­ni u Her­ce­go­vim lu­ka­ma, 75 ki­lo­me­ta­ra uda­lje­nim od Nik­ši­ća, ju­če na dan Sv. apo­sto­la i je­van­đe­li­ste Jo­va­na Bo­go­slo­va taj­no­vid­ca, a po­vo­dom 15 go­di­na od osve­će­nja hra­ma Pre­o­bra­že­nja Hri­sto­vog me­to­hu ma­na­sti­ra Ko­si­je­re­vo Sve­tu ar­hi­je­rej­sku li­tur­gi­ju slu­žio je vla­di­ka bu­di­mljan­sko-nik­šić­ki Jo­a­ni­ki­je. Od­slu­žen je i po­men kra­lju Alek­san­dru Ka­ra­đor­đe­vi­ću i svim stra­da­li­ma za vje­ru i ota­ča­stvo iz tih kra­je­va.
Be­sje­de­ći, vla­di­ka Jo­a­ni­ki­je je is­ta­kao da je Jo­van Bo­go­slov bio naj­mla­đi uče­nik Hri­stov, ko­ji je kao mla­dić kre­nuo za Go­spo­dom sa svo­jim sta­ri­jim bra­tom Ja­ko­vom.
– Go­spod pri­je ne­go što je iz­dah­nuo na kr­stu re­kao je „si­ne eto ti maj­ke, maj­ko eto ti si­na”. A po­sli­je vas­kr­se­nja Hri­sto­vo­ga, ka­da je opet Go­spod sa­brao sve svo­je uče­ni­ke da pro­po­vi­je­da­ju Je­van­đe­lje, ta­da je i Jo­van Bo­go­slov kre­nuo na pro­po­vi­jed, do­sti­gao je du­bo­ku sta­rost, bio is­pu­njen bož­jom lju­ba­vlju, prav­dom i mu­dro­šću. Go­spod mu je ot­kri­vao taj­ne ovo­ga i bu­du­će­ga vi­je­ka, ovo­ga i ono­ga svi­je­ta. Sv. Jo­van Bo­go­slov je ve­li­ki apo­stol, taj­no­vi­dac, pi­sac ot­kri­ve­nja, ali i onaj apo­stol ko­me su mno­gi hra­mo­vi po­sve­će­ni, isti­na kod nas, ri­jet­ko gdje, ali ima hra­mo­va i ma­na­sti­ra ko­ji su po­sve­će­ni nje­mu, na­ro­či­to na Pat­mo­su u Grč­koj gdje se on upo­ko­jio. Sve­ti­nju na go­ri So­mi­ni, ma­na­stir Pre­o­bra­že­nja Hri­sto­vog, osve­šta­smo pri­je 15 go­di­na, na pra­znik Sv. Jo­va­na Bo­go­slo­va. Evo, da­nas, rav­no 15 go­di­na od osve­će­nja ove sve­ti­nje ko­ju po­di­go­smo za po­koj svih onih ko­ji su po­stra­da­li od brat­ske ru­ke, ali i svih onih ko­ji iz­gi­bo­še za vje­ru i ota­ča­stvo. I ov­dje su nji­ho­va ime­na is­pi­sa­na. Da ne za­bo­ra­vi­mo na ovaj dan je bi­la i po­gi­bi­ja bla­že­no – po­čiv­šeg kra­lja Alek­san­dra Ka­ra­đor­đe­vi­ća. I ni­je slu­čaj­no što za­jed­no po­mi­nje­mo kra­lja Alek­san­dra ko­ji je bio pr­va žr­tva fa­ši­zma, te po­ša­sti, mra­ka i ta­me ko­ji je za­hva­tio Evro­pu. Dok je on bio živ, ipak, se srp­ski na­rod us­pi­njao, a po­sli­je nje­go­ve smr­ti na­sta­le su ve­li­ke te­ško­će, ne­sre­će i ras­ko­li u srp­skom na­ro­du. A, naš na­rod je is­pleo raz­ne pri­če o od­la­sku kra­lja Alek­san­dra u Fran­cu­sku, ka­ko ga je ta­da­šnji mi­tro­po­lit Ga­vri­lo Do­žić opo­mi­njao da ne ide na taj put, a on je re­kao: „ako je vo­lja bo­ži­ja i da po­gi­nem, pa ne­ka po­gi­nem, ja za mo­ju otadž­bi­nu ne ža­lim ni ovo­ga pu­ta umri­je­ti” – be­sje­dio je vla­di­ka Jo­ni­ki­je i na­gla­sio da je kralj Alk­san­dar bio oslo­bo­di­lac i uje­di­ni­telj i da je kao čo­vjek imao ma­na, ali su nje­go­ve za­slu­ge pre­ve­li­ke.
Na kra­ju be­sje­de, vla­di­ka Jo­a­ni­ki­je je za­že­lio da sve­ti­nja na So­mi­ni bu­de cr­kva ko­ja će mi­ri­ti i ra­ne li­je­či­ti.
Cr­kvu na So­mi­ni gra­dio je vjer­ni na­rod ovog kra­ja i di­ja­spo­re. Te­me­lje je 1996. go­di­ne osve­štao i grad­nju bla­go­slo­vio mi­tro­po­lit cr­no­gor­sko-pri­mor­ski Am­fi­lo­hi­je, na Pre­o­bra­že­nje Go­spod­nje. Osve­će­nje je bi­lo na Sv. apo­sto­la i je­van­đe­li­ste Jo­va­na Bo­go­slo­va 9. ok­to­bra 2001.m go­di­ne. Iz­grad­nju su po­mo­gli Ra­do­mir Š. Lu­čić i mno­gi pri­lo­žni­ci. To­mo i No­vi­ca Ba­ćo­vić da­ro­va­li su ima­nje ovom hra­mu sa že­ljom da se na So­mi­ni ma­na­stir sa­zi­da za du­šu nji­ho­vog si­na i si­nov­ca Mi­o­dra­ga ko­ji je po­gi­nuo na tre­binj­skom ra­ti­štu de­ve­de­se­tih go­di­na mi­nu­log vi­je­ka.
U unu­tra­šnjo­sti hra­ma po­sta­vlje­ne su spo­men-plo­če sa vi­še od 800 ime­na na­stra­da­lih s pro­sto­ra Ba­nja­na, Gra­ho­va, Go­li­je, Oput­ne Ru­di­ne, Nik­šić­kih Ru­di­na, Ka­men­ska i di­je­la Her­ce­go­vi­ne ko­ji su, ka­ko pi­še na spo­men- plo­či „da­li svo­je ži­vo­te za vje­ru pra­vo­slav­nu, kra­lja i otadž­bi­nu”, kao i za 12 bo­ra­ca pri­pad­ni­ka biv­še JNA, po­gi­nu­lih na her­ce­go­vač­kom ra­ti­štu od 1991. do 1996. go­di­ne. L.N.


Osve­šta­nje hra­ma na Vuč­jem do­lu 29. ok­to­bra

Na­kon sve­te slu­žbe na So­mi­ni sa­stao se od­bor za pro­sla­vu 140 go­di­na od Vu­če­dol­ske bit­ke i osve­će­nja hra­ma Sv. Sve­šte­no­mu­če­ni­ka Ati­no­ge­na, ko­ji je po­dig­nut za po­koj du­ša vu­če­dol­skih ju­na­ka. Po bla­go­slo­vu vla­di­ke Jo­a­ni­ki­ja do­go­vo­re­no je da to bu­de 29. ok­to­bra.
Grad­nja hra­ma po­če­la je 2008. go­di­ne ka­da su te­me­lje osve­šta­li mi­tro­po­lit cr­no­gor­sko-pri­mor­ski Am­fi­lo­hi­je sa epi­sko­pi­ma za­hum­sko-her­ce­go­vač­kim Gri­go­ri­jem, bu­di­mljan­sko-nik­šić­kim Jo­a­ni­ki­jem i Ata­na­si­jem, za­hum­sko-her­ce­go­vač­kim umi­ro­vlje­nim.
Na­kon pa­u­ze od sko­ro če­ti­ri go­di­ne kre­nu­lo se sa ra­do­vi­ma 2012. go­di­ne.
Uprav­ni sud Cr­ne Go­re je u dva na­vra­ta po­ni­štio rje­še­nje ko­je je „ko­či­lo” iz­vo­đe­nje ra­do­va na cr­kvi, jer je sve­ti­nja, na­vod­no, po­di­za­na bez do­zvo­le. Hram je ipak ostao na te­me­lji­ma, do­zvo­la od nad­le­žnih je odo­bre­na i uz po­moć do­na­to­ra, pri­lo­žni­ka, Vu­če­dol­ci i po­tom­ci ju­na­ka ove slav­ne bit­ke ra­du­ju se bo­go­mo­lji.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"