Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Finansiraju Milovu kampanju, a oštetili državu za pola miliona * Ne kopaj po grobovima zbog partijskog interesa * Isplatio 4.000 eura svojim studentima * Direktor na čelu sindikata * SAD neće prihvatiti vojni scenario u Siriji * EU neće pokleknuti pred SAD * I djecu će im napraviti
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-10-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dritan Abazović:
– Obećavam DPS-u, da ne brinu, možda će biti i neka ćelija koja se otvara na dugme.

Vic Dana :)

Opalio Hasu auto... i leži on sad u bolnici, ono došla djeca u posjetu... Narod k`o narod, kako dolazi neko donese voća, neko soka, neko keksa... Jedu djeca zamazala se sva kad čuješ Hasu sav srećan:
- Samo jed`te djeco... nek ste vi meni zdravi i živi... biće opet svega...
baciće se babo pod auto čim ozdravi.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni IZ PLJEVALJSKOG ODBORA SDP-A SUGERIŠU Kulturna baština zaslužuje veću pažnju
Dan - novi portal
PLjE­VLjA – Je­dan od naj­o­či­gled­ni­jih pri­mje­ra da dr­ža­va ne vo­di ra­ču­na o kul­tur­nom na­sle­đu jed­nog kra­ja je si­tu­a­ci­ja u Plje­vlji­ma, upo­zo­ra­va­ju iz SDP-a. Pod­sje­ća­ju i da upr­kos to­me što Plje­vlja ima­ju bo­ga­to kul­tur­no na­sle­đe, du­go­go­di­šnje za­po­sta­vlja­nje kul­tur­nih usta­no­va da­je ne­po­volj­ne i kraj­nje lo­še re­zul­ta­te. Kao po­se­ban pri­mjer iz SDP-a na­vo­de za­po­sta­vlja­nje ra­da Me­đu­re­pu­blič­ke za­jed­ni­ce.
– Mno­go je pri­mje­ra ne­bri­ge dr­ža­ve o kul­tur­noj ba­šti­ni i pre­zen­to­va­nju pre­po­zna­tlji­vih vri­jed­no­sti kul­tur­nog na­sle­đa. Re­pre­zen­ta­ti­van pri­mjer su Plje­vlja. Grad sa kul­tur­nim na­sle­đem na ko­me bi po­za­vi­dje­le mno­ge dr­ža­ve, sa dva spo­me­ni­ka kul­tu­re I ka­te­go­ri­je, če­ti­ri spo­me­ni­ka kul­tu­re II ka­te­go­ri­je, grad či­ju kul­tur­nu ba­šti­nu či­ni hro­no­lo­ški bo­gat i ra­zno­lik ma­te­ri­jal­ni i du­hov­ni sa­dr­žaj. Na pro­sto­ru Plje­va­lja po­sto­je na de­se­ti­ne sko­ro za­bo­ra­vlje­nih osta­ta­ka sred­njo­vje­kov­nih gra­do­va i utvr­đe­nja, ma­na­sti­ra, cr­ka­va i cr­kvi­šta, na sto­ti­ne ne­kro­po­la i tu­mu­la i to iz raz­li­či­tih isto­rij­skih raz­do­blja. Mno­gi od njih su ne­do­volj­no oču­va­ni ili u na­u­ci tek na­zna­če­ni – na­vo­di se u sa­op­šte­nju Op­štin­skog od­bo­ra SDP-a i do­da­je da se sve­ga 2, 58 od­sto sred­sta­va iz plje­valj­skog lo­kal­nog par­la­men­ta iz­dva­ja za kul­tu­ru što je pre­ma­lo da bi se ne­što ura­di­lo.
Iz ove par­ti­je po­seb­nu kri­ti­ku upu­ću­ju dr­žav­noj vla­sti ko­ja ta­ko­đe ni­šta ne či­ni ka­ko bi po­mo­gla rad kul­tur­nih usta­no­va u Plje­vlji­ma, a po­seb­no se za­po­sta­vlja rad Me­đu­re­pu­blič­ke za­jed­ni­ce ko­ja je stvo­re­na 1962. go­di­ne i ko­ja je mno­go zna­či­la na or­ga­ni­zo­va­nju kul­tur­nog ži­vo­ta tri su­sjed­ne ze­mlje. Ko­li­ki je zna­čaj ove usta­no­ve da naj­bo­lje po­ka­zu­je po­da­tak da je Me­đu­re­pu­blič­ka za­jed­ni­ca do­bi­la 111 do­ma­ćih i me­đu­na­rod­nih pri­zna­nja. Po­sled­njih go­di­na ova usta­no­va prak­tič­no i ne funk­ci­o­ni­še, a po­sto­je na­čin i uslo­vi da ta­ko ne bu­de. Po­ku­ša­ji Mi­ni­star­stva kul­tu­re da se ne­što pro­mi­je­ni osta­lo je mr­tvo slo­vo na pa­pi­ru.
– Sve je osta­lo na ini­ci­ja­ti­vi, jer jed­ni ka­žu da bi re­pu­bli­ka for­mi­ra­njem dr­žav­nog cen­tra „du­klja­ni­zo­va­la” Plje­vlja, a dru­gi su sma­tra­li da bi op­stan­kom MRZ „srp­ski ele­men­ti” do­bi­li mo­guć­nost čvr­šćeg po­ve­zi­va­nja... Ta­ko neo­d­go­vor­nim po­na­ša­njem i jed­nih i dru­gih Plje­vlja su iz­gu­bi­la šan­su da bu­du li­der pre­ko­gra­nič­ne sa­rad­nje u re­gi­o­nu – po­ru­če­no je iz SDP-a uz na­po­me­nu da kul­tur­na ba­šti­na je ono što dr­ža­vu či­ni pra­vom dr­ža­vom. B.Je.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"