Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vradžbine su kad Brnabićku postaviš za premijera * Promjene počinju smjenama direktora * EU da se izjasni o regularnosti izbora * Kalić oslobođen zbog grešaka tužilaštva * Makron preuzima tron od Merkel * EU ostaje kratkih rukava * Ako zovu iz banke, umro sam
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MILOŠ KONATAR, FUNKCIONER POKRETA URA :
Mora se otkloniti svaka sumnja u umiješanost IRF-a u izborne zloupotrebe DPS-a i njegovih političkih satelita.

Vic Dana :)

Dva grobara, posle napornog dana, sjede uz pivo. Kaže jedan drugom:
– Uf, danas smo sahranjivali jednog od 150 kila, izmori nas...
Drugi odgovara:
– Ma nije to ništa, mi danas sahranjivali nečiju taštu, narod je toliko aplaudirao da smo je tri puta vadili na bis!

Juče mi bila familija iz Beča, donijeli neki keks od euro i po, dvije čokolade i 200 grama kafe a pojeli i popili moju penziju i pola ženine plate!

Dolazi Perica iz škole i pita ga otac:
-Sine, kako si prošao u školi?
-Tata ti si fudbaler, pa ćeš me razumjeti. Produžio sam ugovor sa prvim razredom na godinu dana.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni - datum: 2018-01-08 NVO „POVJERENJE” IZ BARA ORGANIZOVALO EDUKATIVNU TRIBINU
Sa tribine u Baru Demencija u porastu Dr Marija Đerković Lakićević je ukazala da je Alchajmerova bolest četvrti uzrok smrtnosti u svijetu, a da od te bolesti boluje pet do deset odsto starijih od 65 godina
Dan - novi portal
BAR – Ne­vla­di­na or­ga­ni­za­ci­ja „Po­vje­re­nje” iz Ba­ra, u okvi­ru pro­jek­ta „Ži­vot iz­bri­sa­nih sje­ća­nja i za­bo­ra­va”, or­ga­ni­zo­va­la je tri­bi­nu „Od pro­la­zne se­nil­no­sti do de­men­ci­je”, na ko­joj su go­vo­ri­li ne­u­ro­log dr Ma­ri­ja Đer­ko­vić La­ki­će­vić i psi­hi­ja­tar dr Bran­ka Pur­li­ja, Bran­ka Ste­pa­no­vić Ilić, kli­nič­ki psi­ho­log i po­ro­dič­ni te­ra­pe­ut, i Bra­ni­slav La­ki­će­vić, dipl. so­ci­jal­ni rad­nik, prav­nik.
Mo­de­ra­tor dr Gi­na Ma­so­ni­čić is­ta­kla je da je za­do­volj­na od­zi­vom, jer in­te­res za ovu te­mu „ni­je baš ve­li­ki, ma­da sve po­ga­đa”.
– De­men­ci­ja je pro­blem či­ta­ve po­ro­di­ce, or­ga­ni­za­ci­o­ni i emo­ci­o­nal­ni. I glo­bal­ni, jer je sve vi­še obo­lje­lih, pa će 2050. go­di­ne bi­ti sta­ri­jih od 60 go­di­na vi­še ne­go mla­đih, za­to je svi­jest o ovom pro­ble­mu ve­o­ma va­žna – ka­za­la je ona, is­ti­ču­ći da se u na­šem dru­štvu po­ro­di­ca sa­ma bo­ri sa ovim pro­ble­mom.
Dr Ma­ri­ja Đer­ko­vić La­ki­će­vić je uka­za­la da je Al­chaj­me­ro­va bo­lest če­tvr­ti uzrok smrt­no­sti u svi­je­tu, a da od ove bo­le­sti bo­lu­je pet do 10 od­sto sta­ri­jih od 65 go­di­na.
– Smrt od ove bo­le­sti, uz naj­bo­lju nje­gu, na­stu­pa za 8 do 10 go­di­na – is­ta­kla je ona.
Na na­sta­nak bo­le­sti uti­ču sta­rost, ge­net­ski fak­to­ri, pol (že­ne če­šće obo­li­je­va­ju), tra­u­me gla­ve, de­pre­si­je, va­sku­lar­ni fak­to­ri ri­zi­ka i ma­njak obra­zo­va­nja. Po­sto­je tri sta­di­ju­ma raz­vo­ja bo­le­sti, ko­ja je, na­ža­lost, ne­iz­lje­či­va. Ipak, is­ta­kla je da či­ta­nje, kao i fi­zič­ka i so­ci­jal­na ak­tiv­nost, uspo­ra­va­ju raz­voj bo­le­sti.
Dr Bran­ka Pur­li­ja, psi­hi­ja­tar u Cen­tru za men­tal­no zdra­vlje Bar, ka­za­la je da je Al­chaj­me­ro­va bo­lest pri­mar­no de­ge­ne­ra­tiv­na bo­lest, ko­ja naj­če­šće na­stu­pa u sta­ri­jem ži­vot­nom do­bu, a da že­ne od nje obo­li­je­va­ju dva pu­ta če­šće. Is­ta­kla je da je pro­tiv­nik smje­šta­nja ova­kvih bo­le­sni­ka u sta­rač­ke do­mo­ve, jer im u ta­kvom dez­o­ri­jen­ti­sa­nom sta­nju bi­va sa­mo te­že. Po­ro­di­ca­ma ko­je ima­ju ova­kve bo­le­sni­ke pre­po­ru­či­la je da osta­ve upa­lje­no svje­tlo to­kom no­ći, i na­ve­la da u pr­vom sta­di­ju­mu bo­le­sti oni osje­ća­ju de­pre­siv­nost, strah, ne­mir i agre­siv­nost. U dru­gom sta­di­ju­mu do­la­zi do gu­bit­ka mi­šić­nog to­nu­sa, gu­bit­ka ko­or­di­na­ci­je, epi­lep­tič­kih na­pa­da, dok je is­hod tre­ćeg sta­di­ju­ma pro­pa­da­nje i smrt. Dr Pur­li­ja je is­ta­kla da se bo­lest ne li­je­či, a kao pre­ven­tiv­ne mje­re na­ve­la je re­gu­li­sa­nje krv­nog pri­ti­ska, osta­vlja­nje pu­še­nja, re­gu­la­ci­ju tje­le­sne te­ži­ne, men­tal­nu i so­ci­jal­nu ak­tiv­nost.
Psi­ho­log Bran­ka Ste­pa­no­vić Ilić ka­že da je cilj nje­nog pre­da­va­nja po­mo­ći obo­lje­lom i sa­ču­va­ti se­be, a Bra­ni­mir La­ki­će­vić da se ci­vi­li­za­cij­ski ste­pen raz­vo­ja dru­štva ogle­da u od­no­su pre­ma sta­ri­ma.
– Kod nas ne­ma dru­štve­nog od­go­vo­ra, ne­ma­mo in­sti­tu­ci­je ko­je se bo­re sa ovim pro­ble­mom. Naj­ve­ći te­ret sno­si po­ro­di­ca, fi­nan­sij­ski, emo­ci­o­nal­no i psi­ho­lo­ški – ka­že La­ki­će­vić. D.S.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"