Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vradžbine su kad Brnabićku postaviš za premijera * Promjene počinju smjenama direktora * EU da se izjasni o regularnosti izbora * Kalić oslobođen zbog grešaka tužilaštva * Makron preuzima tron od Merkel * EU ostaje kratkih rukava * Ako zovu iz banke, umro sam
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MILOŠ KONATAR, FUNKCIONER POKRETA URA :
Mora se otkloniti svaka sumnja u umiješanost IRF-a u izborne zloupotrebe DPS-a i njegovih političkih satelita.

Vic Dana :)

Dva grobara, posle napornog dana, sjede uz pivo. Kaže jedan drugom:
– Uf, danas smo sahranjivali jednog od 150 kila, izmori nas...
Drugi odgovara:
– Ma nije to ništa, mi danas sahranjivali nečiju taštu, narod je toliko aplaudirao da smo je tri puta vadili na bis!

Juče mi bila familija iz Beča, donijeli neki keks od euro i po, dvije čokolade i 200 grama kafe a pojeli i popili moju penziju i pola ženine plate!

Dolazi Perica iz škole i pita ga otac:
-Sine, kako si prošao u školi?
-Tata ti si fudbaler, pa ćeš me razumjeti. Produžio sam ugovor sa prvim razredom na godinu dana.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Feljton - datum: 2018-01-08 VIRTUELNI DIJALOG SA OCEM
Dr Vukašin Marković Veliki okršaj Knjigu Vasilija Markovića „Virtuelni dijalog sa ocem” objavio je Unireks 2017. godine
Dan - novi portal
- PI­ŠE: Va­si­li­je Mar­ko­vić

Re­žim­ska vlast je pro­gla­si­la dr Mar­ko­vi­ća od­met­ni­kom, što je isti­na. On­da­šnje cr­no­gor­sko ob­la­sno ru­ko­vod­stvo Ko­mu­ni­stič­ke par­ti­je pre­u­ze­lo je ne­na­uč­ni, he­mo­ni­stič­ki pri­stup tzv. uje­de­dinj­snja, is­ti­ču­ći srp­stvo kod Cr­no­go­ra­ca. Dr Mar­ko­vić se od­luč­no pro­ti­vio po­ti­ra­nju cr­no­gor­stva, što ga je dis­kva­li­fi­ko­va­lo kod ak­tu­el­nog po­kra­jin­skog ru­ko­vod­stva. Tre­ba ima­ti na umu da je ju­go­slo­ven­ski kra­ljev­ski re­žim de­kre­tom Ob­zna­na (3. XII 1920) i Za­ko­nom o za­šti­ti dr­ža­ve (2. VI­II 1921) pr­o­gla­sio sva­ku ko­mu­ni­stič­ku ak­tiv­nost pro­tiv­za­ko­ni­tim či­nom.
Jo­le je imao obi­čaj da ka­že „ko­me pra­vo, ko­me mi­lo“ i ono „ko­me ba­sta svi su mu pu­ti otvo­re­ni“. Ni­je pro­nic­ljiv. Što na um, to na drum.
Vje­šti­na i pri­seb­nost dr Vu­ka­ši­na odo­li­je­vala je ne­pre­sta­nim na­pa­di­ma, a gru­pu je pord­ža­va­la sva­ka se­ljač­ka ku­ća.
Pre­sjed­nik i dje­lo­vo­đa op­šti­ne pi­per­ske or­gan­zga­ni­zo­va­li su još ra­ni­je gru­pu kon­tra­ko­mi­ta, a to je uči­ni­lo još omra­že­ni­jom kod na­ro­da, či­ju su srdž­bu na­vu­kli zbog go­nje­nja i hap­še­nja ko­mu­ni­sta. Po­sli­je dok­to­ro­vog od­me­ta­nja u šu­mu, nji­hov te­ror je još ne­sno­si­ji, a haj­ke na ko­mu­ni­ste sve če­šće. Po­sto­jao je i dru­gi raz­log, pred­sjed­nik op­ši­ne ba­cio je lja­gu na obraz haj­du­či­ce Sto­je i nje­nog stri­ca Vu­ka­ši­na.
Gru­pu dr Mar­ko­vi­ća su či­ni­li bor­ci od tri­de­se­tak lju­di, Pet­ko Mi­le­tić, Bla­žo Ne­na­dić, haj­du­či­ca Sto­ja, njen brat Jo­le, Mi­lan Vu­ka­ši­no­vić, Mi­ljan Mi­lič­ko­vić... i osta­li.
U jed­nom su­ko­bu po­gi­nu­li su i pred­sjed­nik op­šti­ne pi­per­ske i dje­lo­vo­đa op­šti­ne. To je bio po­vod za ve­li­ki okr­šaj iz­me­đu gru­pe ge­ri­la­ca, ko­ju pred­vo­di dr Mar­ko­vić, i od­re­da žan­dar­me­ri­je.
Bi­lo je oko pod­ne ka­da se za­ču­še puc­nji. Za krat­ko vri­je­me po­di­že se či­ta­va haj­ka: do­vi­ki­va­nje, sve že­šća puc­nja­va, pi­ta­nje šta se de­si­lo. Ču­je se i od­go­vor: Po­gi­nu­li su pred­sjed­nik op­šti­ne i dje­lo­vo­đa!
Po­li­cij­ska pa­tro­la hi­tro se pe­la uz lju­ti ka­me­njar Ži­ve. Uza­lud. Pri­mi­je­će­ni su. Žan­da­ri osu­še plo­tun. Dr Mar­ko­vić iz­da­je na­re­đe­nje:
– Sa­mo pu­ška­ma! Ču­vaj­te bom­be za krat­ko ra­sto­ja­nje.
Na­sta­de puc­nja­va sa obje stra­ne. Ne po­tra­ja du­go a gru­pa u ko­joj je dr Mar­ko­vić bio na če­lu na­đe se u obru­ču op­ko­lje­na od mno­štva žan­da­ra, voj­ske, kon­tra­ša. Odo­li­je­va­li su du­go.
Da­lji tok bor­be, haj­du­či­ca Sto­ja opi­sa­la je sle­de­ćim ri­je­či­ma:
– Mo­ja če­ti­ri dru­ga osta­la su u op­sa­di. Obruč oko njih sve vi­še se ste­zao. Od­je­dan­put na­sta str­ša­na gr­mlja­vi­na, pra­sak bom­bi, lom ka­me­nja, uz­vi­ci i ko­man­de, hra­bre se me­đu­sob­no da idu na­pri­jed. Ni­je­sam mo­gla vi­še le­ža­ti mir­no... uzmem pu­šku i is­pa­lim ne­ko­li­ko me­ta­ka, po­sled­nje ko­je sam ima­la... Od­je­dan­put, kao da iz ze­mlje iz­ni­ko­še, op­ko­li­še me. Sta­ja­la sam ne­po­mič­no me­đu nji­ma.
... Du­go su vi­je­ća­li i od­lu­či­še se da me spro­ve­du u se­lo. Ušli smo u ku­ću Jo­va­na Po­po­vi­ća, na Bli­znu. Mo­ga bra­ta Jo­la ra­nje­nog i ve­za­nog u lan­ce spro­ve­do­še do obli­žnje ku­će. Do­ni­je­še stra­šnu vi­jest, da je po­gi­nuo naš drug Mi­lan Vu­ka­ši­no­vić, a dr Vu­ka­šin i Mi­ljan Mi­lič­ko­vić su pro­bi­li op­sa­du i spa­sli se bjek­stvom...
Ula­ze­ći u ku­ću, u ko­joj je već sje­dio Bu­ćo Mi­ha­i­lo­vić, brat ubi­je­nog pred­sjed­ni­ka pi­per­ske op­šti­ne, Jo­le re­če kroz zu­be:
– Kriv sam ti, Bu­ćo! Ubio sam ti bra­ta. Ubij me ju­nač­ki, ne­moj me mu­či­ti.
Bu­ćo se zbla­nu na ove ri­je­či. Osta Bu­ćo ka' su­ro pi­le.
Sto­ju i Jo­la od­ve­do­še u Pod­go­ri­cu, i ba­ci­še ih u tam­ni­cu Ju­so­va­ču.
Gru­pe od­met­ni­ka još uvi­jek su po cr­no­gor­skim go­ra­ma.
Po­sli­je dvi­je go­di­ne is­tra­ge, u zo­ru 23. ju­la 1924, Sto­ju i Jo­la po­ve­za­še lan­ci­ma i iz­ve­do­še, sa dva­na­est za­tvo­re­ni­ka. Vo­di­li su ih pje­ši­ce do Ce­ti­nja.
U pet sa­ti uve­če 30. no­vem­bra 1925. go­di­ne, sud­ska dvo­ra­na bi­la je pre­pu­na svi­je­ta. Su­di­je, tro­ji­ca njih, go­lo­gla­vi su sje­dje­li za ve­li­kim sto­lom.
Dr­žav­ni tu­ži­lac je u du­goj be­sje­di, iz­me­đu osta­log pro­či­tao:
„... opu­žu­ju se Jo­ki­ca Jo­va­nov Mar­ko­vić i Sto­ja Jo­va­no­va Mar­ko­vić iz Sti­je­ne pi­per­ske da su ho­ti­mič­no i s pred­u­mi­šlje­jem u dru­štvu sa dr Vu­ka­ši­nom Mar­ko­vi­ćem (sa­da u bjek­stvu), Mi­lja­nom Mi­lič­ko­vi­ćem i Mi­la­nom Vu­ka­ši­no­vi­ćem, 27. ma­ja 1922. go­di­ne, iz za­sje­de pu­ca­li iz pu­ša­ka na pu­tu Ra­de­ća – Ože­zi i na mje­stu zva­nom Du­bo­vi, iz­vr­ši­li nad Ivom Mi­ja­i­lo­vi­ćem, pred­sjed­ni­kom op­šti­ne pi­per­ske, i Pa­vlom Po­po­vi­ćem, dje­lo­vo­đom op­štin­skim, či­me su po­či­ni­li kri­vi­cu iz pa­ra­gra­fa (tog i tog)...“ Sto­ju i nje­nog bra­ta Jo­la bra­nio je ce­tinj­ski advo­kat Bo­ško Ra­da­no­vić.
(NA­STA­VI­ĆE SE)

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"