Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Tetku zbog para tukao do smrti * Milov savjetnik uhapšen zbog ruske veze * Drugovi i u smrti nerazdvojni * Otrovne hemikalije u lutkama * Pudždamon i članovi vlade u Briselu * Represije bile tragedija za narod * Degradiranje Univerziteta
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 31-10-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
ĐORĐE BLAŽIĆ, PROFESOR :
Vujanović je kao predsjednik države dužan da ukazom raspusti Skupštinu i raspiše izbore prvog narednog dana po raspuštanju parlamenta.

Vic Dana :)

Šeta ciga parkom i u daljini ugleda skinse. Kaže mu jedan od njih :
- Cigo, dođi ovamo da ti kažemo nešto.
A ciga će na to:
-Neka, neka kume, ne moram ja sve da znam.

Kako se zove ciganin koji zna geometriju?
- Romb.

Kako se zove uragan koji je prošao kroz Cigamalu?
-Garagan.

Zašto cigani plaču svaki put kad gledaju film Titanik?
Žao im gvožđa.

Cigo otvorio radnju za „krečenje” auta. Prilazi mušterija i pita.
- Kakva ti je garancija?
A cigo će na to:
- Tri kiše brate!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni CRVENI SURLAŠ I U BARU POČEO DA UNIŠTAVA STABLA U UŽEM GRADSKOM JEZGRU
Sadašnji izgled palmi u Baru Posječena jedna, orezane dvije palme Planirana su još dva hemijska tretmana i apelujem na građane koji u svojim okućnicama imaju palme da stalno prate njihovo stanje i da, ukoliko posumnjaju na prisustvo crvenog surlaša, kontaktiraju Fitosanitarnu inspekciju, poručuje Mira Prentović
Dan - novi portal
BAR – Cr­ve­ni sur­laš po­čeo je i u Ba­ru da uni­šta­va pal­me u užem grad­skom je­zgru. Pre­ma ri­je­či­ma di­rek­to­ra sek­to­ra Ze­le­ni­lo u Ko­mu­nal­nom pred­u­ze­ću Mi­re Pren­to­vić, na tri pal­me evi­den­ti­ra­no je pri­su­stvo cr­ve­nog sur­la­ša. Jed­na od obo­lje­lih pal­mi na­la­zi­la se u Uli­ci Jo­va­na To­ma­še­vi­ća i mo­ra­la je bi­ti uklo­nje­na jer ni­je po­sto­ja­la mo­guć­nost za nje­nu ob­no­vu. Na dvi­je je od­ra­đe­na den­dro­hi­rur­gi­ja, a jed­na pal­ma je bi­la u Uli­ci mar­ša­la Ti­ta, a dru­ga na Še­ta­li­štu kra­lja Ni­ko­le. Pren­to­vi­će­va ka­že da simp­to­mi na­pa­da cr­ve­nog sur­la­ša po­sta­ju oči­gled­ni tek ka­da je pal­ma sko­ro u pot­pu­no­sti uni­šte­na. Ona na­gla­ša­va da u ovom tre­nut­ku ne po­sto­ji 100 po­sto efi­ka­sna za­šti­ta od ove šte­to­či­ne, ali se na­da da ne­će do­ći do da­ljeg zna­čaj­ni­jeg ši­re­nja pal­mi­nog sur­la­ša na te­ri­to­ri­ji bar­ske op­šti­ne.
– Ri­ječ je o šte­to­či­ni ko­ja je na pro­sto­ru Me­di­te­ra­na pr­vi put de­tek­to­va­na u Špa­ni­ji 1992. go­di­ne, oda­kle se ši­ri­la uni­šta­va­ju­ći pal­me duž či­ta­ve evrop­ske oba­le. Sur­laš je naj­ve­će šte­te do­sad pro­u­zro­ko­vao u Špa­ni­ji i Ita­li­ji, gdje su sta­bla de­set­ko­va­na – ka­že Pren­to­vi­će­va i na­gla­ša­va da je Fi­to­sa­ni­tar­na upra­va po­zva­la sve vla­sni­ke pal­mi da hit­no uni­šte na­pad­nu­ta sta­bla.
– Neo­p­hod­no je da se iz­vr­ši hi­tan he­mij­ski tret­man svih vr­sta pal­mi na Pri­mor­ju, s ob­zi­rom na to da je na osno­vu pre­gle­da fe­ro­mon­skih klop­ki na pri­su­stvo cr­ve­nog sur­la­ša u vi­še pri­mor­skih op­šti­na kon­sta­to­va­no zna­čaj­no po­ve­ća­nje bro­ja ima­ga u klop­ka­ma (re­gi­stro­va­nog ma­sov­nog le­ta u oko­li­ni klop­ki), u od­no­su na pret­hod­ni pre­gled.
Ima­ju­ći u vi­du lo­še sta­nje u okru­že­nju, mi­sle­ći na pri­vat­ne, uglav­nom vi­kend okuć­ni­ce u pri­grad­skim na­se­lji­ma, kao i na su­sjed­ne gra­do­ve i sta­nje u re­gi­o­nu, mo­že se re­ći da se, za sa­da, još uvi­jek do­bro bo­ri­mo sa ovom šte­to­či­nom. Pri kra­ju je če­tvr­ti he­mij­ski tret­man pal­mi ko­je iz­vo­di VU Ve­te­ri­num Ul­cinj, ko­ja je od stra­ne Fi­to­sa­ni­tar­ne upra­ve re­gi­stro­va­na za te po­slo­ve – is­ti­če Pren­to­vi­će­va.
Po­ja­šnja­va da su pla­ni­ra­na još dva he­mij­ska tret­ma­na i ape­lu­je na gra­đa­ne ko­ji u svo­jim okuć­ni­ca­ma ima­ju pal­me da stal­no pra­te nji­ho­vo sta­nje i da, uko­li­ko po­sum­nja­ju na pri­su­stvo cr­ve­nog sur­la­ša, kon­tak­ti­ra­ju Fi­to­sa­ni­tar­nu in­spek­ci­ju.
D.S.


Od mra­za se opo­ra­vi­lo 85 od­sto sta­ba­la

To­kom ja­nu­a­ra sta­nje na te­re­nu je, što se ti­če pal­mi, iz­gle­da­lo ka­ta­stro­fal­no usled vi­še­dnev­nih ni­skih tem­pe­ra­tu­ra.
– Iako su sve pal­me u ja­nu­a­ru bi­le u lo­šem sta­nju zbog mra­za i vi­še­dnev­nih tem­pe­ra­tur­nih eks­tre­ma pra­će­nih ja­kim oluj­nim vje­tro­vi­ma, sa­da je evi­dent­no da se oko 80 do 85 od­sto pal­mi re­vi­ta­li­zo­va­lo – ka­že Mi­ra Pren­to­vić.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"