Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Tetku zbog para tukao do smrti * Milov savjetnik uhapšen zbog ruske veze * Drugovi i u smrti nerazdvojni * Otrovne hemikalije u lutkama * Pudždamon i članovi vlade u Briselu * Represije bile tragedija za narod * Degradiranje Univerziteta
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 31-10-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
ĐORĐE BLAŽIĆ, PROFESOR :
Vujanović je kao predsjednik države dužan da ukazom raspusti Skupštinu i raspiše izbore prvog narednog dana po raspuštanju parlamenta.

Vic Dana :)

Šeta ciga parkom i u daljini ugleda skinse. Kaže mu jedan od njih :
- Cigo, dođi ovamo da ti kažemo nešto.
A ciga će na to:
-Neka, neka kume, ne moram ja sve da znam.

Kako se zove ciganin koji zna geometriju?
- Romb.

Kako se zove uragan koji je prošao kroz Cigamalu?
-Garagan.

Zašto cigani plaču svaki put kad gledaju film Titanik?
Žao im gvožđa.

Cigo otvorio radnju za „krečenje” auta. Prilazi mušterija i pita.
- Kakva ti je garancija?
A cigo će na to:
- Tri kiše brate!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo ŠTETNE IGRAČKE 15 MJESECI PRODAVANE NA TRŽIŠTU
Ilustracija Otrovne hemikalije u lutkama Ftalat je hemikalija koja se može naći u mekoj plastici i koja može imati toksično dejstvo na jetru, bubrege i reproduktivni sistem Inspekcija je naložila povlačenje sa tržišta lutke „Medžik grl“, koja je uvezena 6. jula 2016. i koja se prodavala do 17. oktobra ove godine
Dan - novi portal
Zdrav­stve­no-sa­ni­tar­na in­spek­ci­ja je na­lo­ži­la po­vla­če­nje sa tr­ži­šta lut­ke „Me­džik grl“ jer je utvr­đe­no da pred­sta­vlja ozbi­ljan ri­zik po zdra­vlje po­tro­ša­ča zbog ne­do­zvo­lje­nih ko­li­či­na he­mi­ka­li­je fta­lat. Po­vla­če­nje igrač­ke na­lo­že­no je 15 mje­se­ci na­kon što su otrov­ne lut­ke uve­ze­ne na cr­no­gor­sko tr­ži­šte.
Ana­li­ze su po­ka­za­le da se u spor­nim lut­ka­ma na­la­zi 93 pu­ta vi­še fta­la­ta od do­zvo­lje­nih ko­li­či­na. Fta­lat je he­mi­ka­li­ja ko­ja se mo­že na­ći u me­koj pla­sti­ci i ko­ja mo­že ima­ti tok­sič­no dej­stvo na je­tru, bu­bre­ge i re­pro­duk­tiv­ni si­stem.
Ne­do­zvo­lje­no pri­su­stvo štet­ne ma­te­ri­je utvr­đe­no je kon­tro­lom Zdrav­stve­no-sa­ni­tar­ne in­spek­ci­je. Ni­je po­zna­ta rob­na mar­ka spor­ne igrač­ke.
– Igrač­ka je pro­da­va­na na tr­ži­štu Cr­ne Go­re od 6. ju­la 2016. do 17. ok­to­bra 2017. go­di­ne – oba­vi­je­stio je uvo­znik ove igrač­ke, pred­u­ze­će DPP „Bo­ško­vić“ Bu­dva.
Iz tog pred­u­ze­ća su po­zva­li gra­đa­ne da uko­li­ko po­sje­du­ju ovu igrač­ku, od­mah je od­ne­su u obje­kat gdje su je ku­pi­li ili u ve­le­pro­da­ju tog uvo­zni­ka.
– Igrač­ka ima po­ve­ćan sa­dr­žaj Di-n.oc­til-fta­la­ta (DNOP) u od­no­su na pro­pi­sa­nu vri­jed­nost (iz­mje­re­na vri­jed­nost 9,3 od­sto po ma­si, a do­zvo­lje­na 0,1 od­sto). Ovaj fta­lat mo­že šte­ti­ti zdra­vlju dje­ce i uzro­ko­va­ti ošte­će­nja re­pro­duk­tiv­nog si­ste­ma – na­vo­di se u oba­vje­šte­nju uvo­zni­ka.
Ol­ga Nik­če­vić iz Cen­tra za za­šti­tu po­tro­ša­ča (CE­ZAP) ne­dav­no je upo­zo­ri­la da u cr­no­gor­skim pro­daj­nim objek­ti­ma ne bi osta­lo ni 20 od­sto igra­ča­ka ka­da bi nad­le­žne slu­žbe do­sled­no kon­tro­li­sa­le tr­ži­šte dje­či­jih igra­ča­ka. Ona je na kon­fe­ren­ci­ji po­sve­će­noj za­šti­ti igra­ča­ka ta­da ka­za­la da je sve vi­še tr­go­vi­na u ko­ji­ma se mo­gu na­ći ta­kve igrač­ke, a in­spek­to­ra je sve ma­nje.
Od ju­na 2015. do mar­ta ove go­di­ne, sa cr­no­gor­skog tr­ži­šta je po­vu­če­no 2.399 ko­ma­da 18 raz­li­či­tih opa­snih igra­ča­ka. Zbog fta­la­ta je po­vu­če­no 12 ta­kvih igra­ča­ka.
Ka­zna za tr­gov­ca kod ko­jeg se na­đe opa­sna igrač­ka iz­no­si od 1.500 do 1.700 eura.
Pre­ma po­da­ci­ma iz pro­šle go­di­ne, od 544 ko­ma­da igra­ča­ka opa­snih po zdra­vlje dje­ce, ko­ji su uve­ze­ni na cr­no­gor­sko tr­ži­šte, čak 248, od­no­sno vi­še od 50 od­sto, naj­vje­ro­vat­ni­je je za­vr­ši­lo kod ma­li­ša­na.
La­ni je za­bra­nje­na pro­da­ja lut­ke „Fešn stajls”. Na tr­ži­štu je pro­na­đe­no 12 ko­ma­da, uve­ze­no 35, a pro­da­ta 23. U Cr­nu Go­ru su uve­ze­na 72 ko­ma­da pla­stič­ne lut­ke „Jong­bai bej­bi”, a in­spek­to­ri su pro­na­šli 11 ko­ma­da.
Pro­da­to je 25 od 72 uve­ze­na ko­ma­da lut­ke „Fro­zen”, 11 od 48 uve­ze­nih ko­ma­da igrač­ke „Ma­li po­ni set”, te 22 od 29 uve­ze­nih ko­ma­da lu­ta­ka „Li­a­li maj fešn vorld”.
Na tr­ži­štu su pro­na­đe­na 134 ko­ma­da lut­ke „Pri­ti”, dok je pro­da­to 106 ko­ma­da. In­spek­to­ri su na tr­ži­štu na­šli po 24 ko­ma­da lu­ta­ka „He­pi bol” i „Aimee”, a ni­je bi­lo pro­da­tih ko­ma­da.A.O.


Kasni obavještenje

U obavještenju uvoznika navodi se da ukoliko potrošači posjeduju spornu igračku, sa šifrom NO.2241 i bar kodom 8601456790006 da je vrate gdje su je kupili. Sigurno da brojni roditelji i ne čuvaju kutije na kojima se nalazi bar kod i šifra s obzirom na to da se u crnogorskim prodavnicama prodaje već 15 mjeseci, tako da vjerovatno brojne štetne lutke neće biti vraćene.


Ogla­si­će se tek sju­tra

Iz Upra­ve za in­spek­cij­ske po­slo­ve ju­če ni­je­su od­go­va­ra­li na pi­ta­nja „Da­na“ ko­li­ko je na tr­ži­štu na­đe­no štet­nih lu­ta­ka i ko­li­ko ih je uve­ze­no. In­spek­ci­ju smo pi­ta­li da li je mo­gao bi­ti spri­je­čen uvoz ovih igra­ča­ka, s ob­zi­rom na to da su za­vr­ši­le na tr­ži­štu.
Iz Upra­ve su ra­ni­je ka­za­li da re­a­gu­ju tek ka­da se spor­ne igrač­ke na­đu na tr­ži­štu jer je pre­ma za­ko­ni­ma nad­le­žnost in­spek­ci­je sa­mo na unu­tra­šnji nad­zor. Od­go­vo­re su na­ja­vi­li za sju­tra.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"