Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Tetku zbog para tukao do smrti * Milov savjetnik uhapšen zbog ruske veze * Drugovi i u smrti nerazdvojni * Otrovne hemikalije u lutkama * Pudždamon i članovi vlade u Briselu * Represije bile tragedija za narod * Degradiranje Univerziteta
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 31-10-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
ĐORĐE BLAŽIĆ, PROFESOR :
Vujanović je kao predsjednik države dužan da ukazom raspusti Skupštinu i raspiše izbore prvog narednog dana po raspuštanju parlamenta.

Vic Dana :)

Šeta ciga parkom i u daljini ugleda skinse. Kaže mu jedan od njih :
- Cigo, dođi ovamo da ti kažemo nešto.
A ciga će na to:
-Neka, neka kume, ne moram ja sve da znam.

Kako se zove ciganin koji zna geometriju?
- Romb.

Kako se zove uragan koji je prošao kroz Cigamalu?
-Garagan.

Zašto cigani plaču svaki put kad gledaju film Titanik?
Žao im gvožđa.

Cigo otvorio radnju za „krečenje” auta. Prilazi mušterija i pita.
- Kakva ti je garancija?
A cigo će na to:
- Tri kiše brate!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni NAKON POŽARA U NASELJU STROJTANICA AKTUELIZOVAN STAMBENI PROBLEM ROMA U improvizovanim barakama živi jedanaest porodica Opština mora, u saradnji sa Vladom, ali i Ministarstvom rada i socijalnog staranja, kao i međunarodnim organizacijama i donatorima uraditi sve da se izgrade pristojni stambeni objekti za Rome, ističe Zdravko Janjušević
Dan - novi portal
BI­JE­LO PO­LjE – Na­kon što je sa­mo­hra­na maj­ka Su­a­da Se­li­mo­vić u rom­skom na­se­lju Stroj­ta­ni­ca na­kon po­ža­ra osta­la bez ba­ra­ke a ti­me i bez kro­va nad gla­vom, još jed­nom je ak­tu­e­li­zo­van pro­blem ne­za­vid­nog stam­be­nog po­lo­ža­ja 90 rom­skih po­ro­di­ca na pod­ruč­ju op­šti­ne. Ovo je u po­sled­njih go­di­nu da­na dru­gi slu­čaj da je usled va­tre­ne sti­hi­je iz­go­re­la ku­ća-ba­ra­ka ne­kom od pri­pad­ni­ka rom­ske po­pu­la­ci­je.
Iz­vr­šni di­rek­tor Bje­lo­polj­skog de­mo­krat­skog cen­tra, or­ga­ni­za­ci­je ko­ja se go­di­na­ma bri­ne o po­bolj­ša­nju sta­tu­sa Ro­ma, Zdrav­ko Ja­nju­še­vić ka­že da se mo­ra­ju pred­u­ze­ti mje­re i ak­tiv­no­sti da se Ro­mi­ma ri­je­ši stam­be­no pi­ta­nje. Na­gla­ša­va da ova dva po­ža­ra opo­mi­nju, jer su ove po­ro­di­ce iz­gu­bi­le sve što su ima­le.
Ja­nju­še­vić na­gla­ša­va da, po nje­go­vim po­da­ci­ma, na pod­ruč­ju bje­lo­polj­ske op­šti­ne na tri raz­li­či­te lo­ka­ci­je ži­vi 371 pri­pad­nik rom­ske po­lu­la­ci­je, od­no­sno 89 po­ro­di­ca sa 122 dje­ce.
– Ro­mi ži­ve u na­se­lji­ma Ra­ko­nje, Stroj­ta­ni­ca i Ne­da­ku­se, i je­dan broj ne­ma iz­gra­đe­ne objek­te za sta­no­va­nje. Ve­ći­na njih ži­vi u ja­ko te­škim uslo­vi­ma, bez ri­je­še­ne ka­na­li­za­ci­o­ne mre­že, ali i elek­tro snab­di­je­va­nja. U im­pro­vi­zo­va­nim ba­ra­ka­ma ži­vi 11 rom­skih po­ro­di­ca, ko­je su prak­tič­no pod ve­drim ne­bom. Bez vo­de i stru­je i ele­men­tar­nih uslo­va za ži­vot. Op­šti­na mo­ra, u sa­rad­nji sa Vla­dom, ali i Mi­ni­star­stvom ra­da i so­ci­jal­nog sta­ra­nja, kao i me­đu­na­rod­nim or­ga­ni­za­ci­ja­ma i do­na­to­ri­ma, ura­di­ti sve da se iz­gra­de pri­stoj­ni stam­be­ni objek­ti za Ro­me – is­ti­če Ja­nju­še­vić i do­da­je da će se NVO Bje­lo­polj­ski de­mo­krat­ski cen­tar za po­moć Ro­mi­ma u Bi­je­lom Po­lju zva­nič­no obra­ti­ti i Vla­di Cr­ne Go­re.
– Kao za­jed­ni­ca ne smi­je­mo do­zvo­li­ti da se ova­kve stva­ri de­ša­va­ju i mo­ra­mo, pri­je sve­ga, sa­ču­va­ti ži­vo­te Ro­ma i ri­je­ši­ti nji­ho­ve osnov­ne pro­ble­me. Svje­sni smo da ni­je la­ko sve ri­je­ši­ti, ali po­zi­tiv­no je da lo­kal­na upra­va ima ra­zu­mi­je­va­nja i da se mak­si­mal­no uklju­či u rje­ša­va­nje stam­be­nih i dru­gih pro­ble­ma Ro­ma – za­klju­ču­je Ja­nju­še­vić.
Ina­če, Lo­kal­nim ak­ci­o­nim pla­nom za in­te­gra­ci­ju rom­ske za­jed­ni­ce za pe­ri­od od 2014. do 2017. go­di­ne pred­vi­đe­ni su me­ha­ni­zmi ko­ji vo­de rje­ša­va­nju pro­ble­mi sta­no­va­nja, zbog če­ga je i iz­ra­đe­na Stu­di­ja sta­no­va­nja.
Tom stu­di­jom pred­vi­đen je me­tod „Ključ u ru­ke”, ko­ji pred­vi­đa iz­grad­nju stam­be­nih obje­ka­ta za Ro­me i do­di­je­le sta­no­va, dok je dru­gi na­čin da sa­mi Ro­mi uče­stvu­ju u iz­grad­nji obje­ka­ta.
Op­šti­na je kroz pr­o­stor­ne pla­no­ve od­re­di­la tri lo­ka­ci­je: se­lo Bo­gaz, za­tim Gor­nje Lo­zni­ce i sa­da­šnju lo­ka­ci­ju Stroj­ta­ni­cu, gdje ina­če i ži­vi naj­ve­ći broj Ro­ma.
Pred­sjed­nik Udru­že­nja „E–Ro­ma Ismet Se­li­mo­vić ka­že da ima pu­no nje­go­vih su­na­rod­ni­ka ko­ji ži­ve u uslo­vi­ma ne­do­stoj­nim čo­vje­ka.
– Mo­ra se ko­nač­no po­ve­sti od­go­va­ra­ju­ća bri­ga za mo­je su­na­rod­ni­ke ko­ji ži­ve u ba­ra­ka­ma, a ima ih i ko­ji ži­ve u ša­to­ri­ma – is­ti­če Se­li­mo­vić.M.N.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"