Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Milo pobjegao od mene, ali od tužilaštva neće * Nedi Bogavac socijalna i dječja zaštita * Pucao mu u glavu dok je ležao na pločniku * Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Iranski mudžahedini prijetnja Evropi * Bivšem diktatoru doživotna kazna zatvora
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 31-05-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Иду дви­је краф­не ули­цом и срет­ну пи­цу. На­кон што су про­шле, јед­на краф­на ка­же дру­гој:
- Је­си ви­дје­ла се­љан­ку ко­ли­ко се на­шмин­ка­ла?

Ка­ко је на­стао То­чак..?
- Чак Норис је пра­вио ко­лу­то­ве а љу­ди су ви­ка­ли То Чак, то­чак...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo ROŽAJKE KOJE NIJESU OSTVARILE PRAVO NA DOŽIVOTNE NAKNADE NAJAVLJUJU RADIKALNE MJERE
Protest ispred Biroa rada Prijete opsadom Biroa rada i štrajkom glađu
Dan - novi portal
Ro­žaj­ke ko­je ni­je­su ostva­ri­le pra­vo na na­kna­du po osno­vu ro­đe­nja tro­je i vi­še dje­ce i ju­če su pro­te­sto­va­le is­pred Bi­roa ra­da u Ro­ža­ja­ma. Iako su na­ja­vi­le, one ni­je­su blo­ki­ra­le ma­gi­stra­lu jer od MUP-a ni­je­su do­bi­le do­zvo­lu zbog ne­is­pu­nje­nja po­treb­nih uslo­va.
Pred­stav­ni­ce že­na, Ra­fe­ta Mu­rić i Aida Kur­pe­jo­vić, po­zva­le su mi­ni­stra ra­da i so­ci­jal­nog sta­ra­nja Bo­ri­sa Ma­ri­ća da do­đe u Ro­ža­je i da im se obra­ti, jer u su­prot­nom će u na­red­na tri da­na za­u­ze­ti pro­sto­ri­je Bi­roa ra­da i u nji­ma za­po­če­ti štrajk gla­đu.
– Iz po­li­ci­je smo do­bi­li rje­še­nje da ne mo­že­mo da pro­te­stu­je­mo na ma­gi­stral­nom pu­tu jer to ni­je po za­ko­nu. Mi smo se oku­pi­li ov­dje da na­sta­vi­mo pro­test i ka­že­mo da ne že­li­mo da kr­ši­mo za­kon, već tra­ži­mo da se po­štu­ju pro­pi­si i da nam se da od­go­vor gdje je na­ša do­ku­men­ta­ci­ja po ko­joj ima­mo pra­vo na do­ži­vot­ne na­dok­na­de. Po­zi­va­mo mi­ni­stra Ma­ri­ća, ko­ji nam je upu­tio po­dr­šku pu­tem me­di­ja, da do­đe i lič­no nas po­dr­ži, da nas ču­je i vi­di do­ka­ze o svim po­je­di­nač­nim slu­ča­je­vi­ma. Uko­li­ko nas nad­le­žni i da­lje bu­du ig­no­ri­sa­li bi­će­mo pri­nu­đe­ne da za­po­če­ne­mo štrajk gla­đu – po­ru­či­le su Mu­rić i Kur­pe­jo­vić.
Po­zi­va­le su mi­ni­stra Ma­ri­ća, di­rek­to­ra Za­vo­da za za­po­šlja­va­nje Ra­da Mi­lo­še­vi­ća, pred­sjed­ni­ka op­šti­ne Eju­pa Nur­ko­vi­ća, pred­sjed­ni­ka Bo­šnjač­ke stran­ke Ra­fe­ta Hu­so­vi­ća, i pred­stav­ni­ke NVO Euro­most da do­đu na sa­sta­nak u Ro­ža­je.
– Jav­no upu­ću­je­mo po­ziv po­me­nu­tim pred­stav­ni­ci­ma vla­sti da do­đu u Ro­ža­je i da sa na­šim pred­stav­ni­ca­ma raz­go­va­ra­ju o pro­ble­mi­ma i pre­va­zi­la­že­nju tih pro­ble­ma. Pred­la­že­mo sa­sta­nak iz raz­lo­ga što ni­jed­no obe­ća­nje ko­je nam je da­to u Pod­go­ri­ci pri­li­kom na­še po­sje­te ta­mo­šnjim in­sti­tu­ci­ja­ma ni­je is­pu­nje­no. Sma­tra­mo da bi još je­dan sa­sta­nak mo­gao bi­ti ko­ri­stan jer bi vlast po­ka­za­la da dr­ži po­zi­ci­je zbog gra­đa­na, a ne obrat­no. Mi smo za­in­te­re­so­va­ne da se naš pro­blem ri­je­ši što pri­je, ali ne na na­čin da nas iz­ba­cu­ju iz kan­ce­la­ri­ja i da nas vri­je­đa­ju. Na ta­kvo si­le­džij­sko po­na­ša­nje od­luč­no će­mo od­go­vo­ri­ti si­lom i ne­će­mo do­zvo­li­ti da nas ni­ko ućut­ka – ka­za­le su pred­stav­ni­ce že­na.
One su ogor­če­ne što ih lo­kal­na vlast ig­no­ri­še.
– Mi smo po­mo­gli Bo­šnjač­ku stran­ku da do­bi­je vlast u Ro­ža­ja­ma, a sa­da tra­ži­mo od Ra­fe­ta Hu­so­vi­ća i Eju­pa Nur­ko­vi­ća da nam po­mog­nu da do­bi­je­mo ono na šta ima­mo pra­vo. Na­ša do­ku­men­ta­ci­ja je spa­lje­na, a mi ima­mo rad­nič­ke knji­ži­ce kao do­ka­ze, ali to nam se ne pri­zna­je. Za sve na­še mu­ke kri­vi su za­po­sle­ni u Bi­rou ra­da. Ima­mo do­ka­ze da su po­je­din­ci iz ove usta­no­ve omo­gu­ći­li po­je­di­nim že­na­ma ko­je ni­su ima­li ni­ka­kvo pra­vo na na­dok­na­du da je do­bi­ju uz po­moć do­ku­me­na­ta ko­je su za­po­sle­ni šver­co­va­li. Imam do­kaz i za ko­li­ko pa­ra su ne­ke že­ne do­bi­le po­zi­tiv­na rje­še­nja. Mi vje­ro­vat­no ne­će­mo do­bi­ti na­dok­na­du, ali do­ka­zi ko­je ima­mo do­volj­ni su da ni po­je­din­ci iz Bi­roa ra­da ne do­če­ka­ju pen­zi­ju u ovoj usta­no­vi – us­tvr­di­la je Kur­pe­jo­vi­će­va.
Pro­test je odr­žan uz po­ve­ća­no pri­su­stvo po­li­ci­je ko­ja je blo­ki­ra­la uli­cu iz oba prav­ca. R.a.


Ri­je­še­ni za­htje­vi

Slu­žbe­ni­ci Bi­roa ra­da u Ro­ža­ja­ma iz­da­li su maj­ka­ma sa tro­je i vi­še dje­ce uvje­re­nja o du­ži­ni če­ka­nja na evi­den­ci­ji ne­za­po­sle­nih, sa­op­šte­no je iz Za­vo­da za za­po­šlja­va­nje, pre­no­si CdM. Bi­ro je iz­dao ukup­no 1.371 uvje­re­nje i upu­tio Cen­tru za so­ci­jal­ni rad na do­no­še­nje rje­še­nja o pra­vu.
Utvr­đe­no je da se 934 maj­ke na­la­ze na evi­den­ci­ji du­že od 15 go­di­na, a njih 369 je na evi­den­ci­ji ma­nje od 15 go­di­na.
– Za 36 li­ca usta­no­vlje­no je da se ne na­la­ze na evi­den­ci­ji Za­vo­da, dok je 12 Ro­žaj­ki ostva­ri­lo pra­vo na na­kna­du po osno­vu rad­nog sta­ža, a is­to­vre­ne­mo su pod­ni­je­le za­htjev i po osno­vu ne­za­po­sle­no­sti. Za­htjev je pod­ni­je­lo i 20 že­na sta­ri­jih od 67 go­di­na, ali po Za­ko­nu o za­po­šlja­va­nju one se u toj do­bi ne na­la­ze na evi­den­ci­ji Za­vo­da – sa­op­šte­no je iz Za­vo­da za za­po­šlja­va­nje.
U Za­vo­du tvr­de da ni­je­su tač­ne, ni­ti ima­ju ute­me­lje­nja, tvrd­nje iz­ni­je­te u jav­no­sti da je do­ku­men­ta­ci­ja iz Ro­ža­ja spor­na, za­pa­lje­na, uni­šte­na ili ne­sta­la.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"