Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Brano gradi hotel na tuđem placu * Smjenjuju pomoćnika ministra, a zapošljavaju partijskog vojnika * Vlada krije kome je isplatila 8,68 miliona * Za Ivanovića, Kolarević i Šarića ne morate čekati papire iz Paname * Šansa za studiranje na 13 fakulteta * Brano gradi hotel na tuđem placu * Traže Kameronovu ostavku zbog „Panamskih papira”
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-04-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Goran Danilović, predsjednik IO Demosa:
Borimo se za poštene izbore, a ne za saradnju sa DPS-om.

Vic Dana :)

Idu policajac i plavuša plažom i plavuša vidi galeba, pa kaže:
●Dragi, vidi, to je roda.
Policajac joj kaže:
●Nije to roda, to je galeb, od njega se prave čokolade.


Muškarac ulazi u knjižaru i pita prodavačicu:
- Imate li knjigu „Muškarac - gazda u kući”? A ona odgovara: „Bajke su na prvom spratu!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni IZ NVO „BREZNICE“ STIGLA NOVA UPOZORENJA O ZAGAĐENOSTI VAZDUHA U PLJEVLJIMA
Auta u Pljevljima prekrivemna prašinom Prašina škripi pod zubima
Dan - novi portal
PLjE­VLjA - Iz Eko­lo­škog dru­štva „Bre­zni­ca“ upu­će­no je upo­zo­re­nje da su ko­li­či­ne pra­ši­ne u Plje­vlji­ma po­sled­njih da­na po­sta­le ne­sno­šlji­ve, kao i da je si­tu­a­ci­ja ta­kva, da je neo­p­hod­no što pri­je re­a­go­va­ti. Iz ove or­ga­ni­za­ci­je po­ru­ču­ju da su gra­đa­ni je­dva do­če­ka­li sun­ča­ne da­ne i oslo­ba­đa­nje od smo­ga i ma­gle, ali se sa­da po­ja­vio no­vi pro­blem, ko­ji je isto ta­ko opa­san kao PM 10 če­sti­ce.
-Po­sled­njih ne­ko­li­ko ina­če sun­ča­nih da­na, gra­đa­ni su iz­lo­že­ni enorm­noj emi­si­ji pra­ši­ne od ko­je ne mo­gu da di­šu, ni­ti mo­gu oba­vlja­ti re­dov­ne ak­tiv­no­sti. Kon­cen­tra­ci­ja pra­ši­ne na ci­je­lom pod­ruč­ju gra­da i oko­li­ne je to­li­ki da je bo­ra­vak na otvo­re­nom ne­pod­no­šljiv. Na sva­kom ko­ra­ku su vi­dlji­vi tra­go­vi pra­ši­ne, od ko­je se ne mo­že otvo­ri­ti pro­zo­ri na stam­be­nim ili po­slov­nim objek­ti­ma, auto­mo­bi­li­ma, jed­no­stav­no ne mo­že se di­sa­ti. Vo­zi­la su pre­kri­ve­na de­bljim slo­jem pra­ši­ne iko se pe­ru sva­kog da­na. Gra­đa­ni i u svo­jim di­saj­nim orga­ni­ma, li­cu, ko­si… osje­ća­ju pri­su­stvo pra­ši­ne, u no­zdr­va­ma, pra­ši­na škri­pi i pod zu­bi­ma - na­vo­di se u sa­op­šte­nju „Bre­zni­ce“ ko­je je pot­pi­sao iz­vr­šni di­rek­tor Mi­lo­rad Mi­tro­vić.
Iz ove or­ga­ni­za­ci­je upo­zo­ra­va­ju da mi­šlje­nja po­je­di­nih struč­nja­ka da jed­no­stav­no po­sma­tra­nje sa­mo ste­pe­na za­ga­đe­no­sti va­zdu­ha u Plje­vlji­ma, bez uzi­ma­nja u ob­zir me­te­o­ro­lo­ških fak­to­ra, mo­že do­ve­sti do po­gre­šnih za­klju­ča­ka o uti­ca­ju iz­vo­ra emi­si­je na za­ga­đe­nost, jer ti iz­vo­ri za­ga­đe­nja mo­gu ima­ti ‘ve­li­ki’ uti­caj na ni­vo kon­ce­ntra­ci­je za­ga­đu­ju­ćih ma­te­ri­ja u va­zdu­hu, dje­lu­ju­ći na ši­re­nje i ras­tva­ra­nje za­ga­đu­ju­ćih ma­te­ri­ja po­slije na­pu­šta­nja iz­vo­ra emi­si­je, ov­de po­sta­ju upit­ni iz raz­lo­ga što ima­mo po­volj­nu me­te­re­o­lo­šku si­tu­a­ci­ju, a opet enorm­no i ve­o­ma opa­sno aero­za­ga­đe­nje.
Pod­sje­ća­mo da je Ali­jan­sa za zdra­vlje i ži­vot­nu sre­di­nu u de­cem­bru 2014. go­di­ne u svom iz­vje­šta­ju, Plje­vlja pro­gla­si­la naj­za­ga­đe­ni­jim gra­dom u Evro­pi i pod­ruč­jem opa­snom za ži­vot gra­đa­na. Svjet­ska zdrav­stve­na or­ga­ni­za­ci­ja sma­tra va­zduh ne­či­stim ako je kon­ce­tra­ci­ja če­sti­ca iz­nad 25 μg/ m3 du­že od 24 sa­ta.
-A na­šoj, eko­lo­škoj dr­ža­vi, na ža­lost, ži­vot­na sre­di­na je eko­nom­ska ka­te­go­ri­ja. Plje­vlja su stal­no iz­me­đu bu­dže­ta i re­a­li­za­ci­je, i si­ste­mi za­šti­te ži­vot­ne sre­di­ne su uvi­jek, na ža­lost, po pri­o­ri­te­tu, ne­ka­ko u sjen­ci sva­ko­dnev­nih ‘ve­li­kih’ ula­ga­nja u re­dov­na odr­ža­va­nja i re­mon­te po­stro­je­nja ko­ja u ogrom­noj mje­ri do­pri­no­se za­ga­đe­nju ži­vot­ne sre­di­ne i ugro­ža­va­nju zdra­vlja sta­nov­ni­štva - na­vo­di se u sa­op­šte­nju „Bre­zni­ce“ i upo­zo­ra­va da se na­sta­vlja sa uve­ća­va­njem bro­ja za­ga­đi­va­ča u Plje­vlji­ma.
Iz „Bre­zni­ce“ is­ti­ču da ni­je u re­du da „oprav­da­nje“ bu­de da ni do­ma­ćom ni EU le­gi­sla­ti­vom ni­su pro­pi­sa­ne vri­jed­no­sti za­pra­go­ve upo­zo­ra­va­nja i oba­vje­šta­va­nja jav­no­sti ka­da se ra­di o kon­ce­tra­ci­ja­ma PM če­sti­ca, a uizvje­šta­ji­ma je na­ve­de­no da su vri­jed­no­sti iz­nad gra­nič­nih vri­jed­no­sti, za­ko­nom pro­pi­sa­no da se ne smi­ju pre­ko­ra­či­ti.
-Pa­pir i da­lje tr­pi sve, ali i da­lje tr­pe i umi­ru gra­đa­ni Plje­va­lja - po­ru­če­no je iz po­me­nu­te or­ga­ni­za­ci­je. B. Je.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"