Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Brano gradi hotel na tuđem placu * Smjenjuju pomoćnika ministra, a zapošljavaju partijskog vojnika * Vlada krije kome je isplatila 8,68 miliona * Za Ivanovića, Kolarević i Šarića ne morate čekati papire iz Paname * Šansa za studiranje na 13 fakulteta * Brano gradi hotel na tuđem placu * Traže Kameronovu ostavku zbog „Panamskih papira”
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-04-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Goran Danilović, predsjednik IO Demosa:
Borimo se za poštene izbore, a ne za saradnju sa DPS-om.

Vic Dana :)

Idu policajac i plavuša plažom i plavuša vidi galeba, pa kaže:
●Dragi, vidi, to je roda.
Policajac joj kaže:
●Nije to roda, to je galeb, od njega se prave čokolade.


Muškarac ulazi u knjižaru i pita prodavačicu:
- Imate li knjigu „Muškarac - gazda u kući”? A ona odgovara: „Bajke su na prvom spratu!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo MINISTARSTVO FINANSIJA NETRANSPARENTNO PODIJELILO SREDSTVA OD TAKSE ZA GORIVO
Žugić i Đukanović Vlada krije kome je isplatila 8,68 miliona Ministarstvo je dalo po 750.000 eura Rukometnom i Košarkaškom savezu, 400.000 Vaterpolo savezu. Odbojkaškom savezu Crne Gore dato je 250.000, Fudbalskom savezu i Olimpijskom komitetu po 200.000. Džudo i Atletskom savezu dato je po 100.000 eura, a paraolimpijskom komitetu 78.764
Dan - novi portal
Od 11,5 mi­li­o­na eura sku­plje­nih ne­u­stav­nom tak­som po ko­joj su gra­đa­ni pla­ća­li se­dam cen­ti do­dat­no po li­tru go­ri­va, Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja opre­di­je­li­lo je 8,68 mi­li­o­na za iz­grad­nju auto­pu­ta Bar–Bo­lja­re, ali bez kon­kret­nog na­vo­đe­nja za ko­ju na­mje­nu i ko­jim su­bjek­ti­ma je na­mi­je­njen ovaj no­vac, na­vo­di se u do­ku­men­tu u ko­ji je „Dan” imao uvid. Pre­ma tvrd­nja­ma Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja, za afir­ma­ci­ju vr­hun­skog spor­ta, od sredstava skupljenih po osnovu takse za gorivo, opre­di­je­lje­no je 2,8 mi­li­o­na eura.
Mi­ni­star fi­nan­si­ja Ra­do­je Žu­gić ka­že da je od 2.828.764 eura, na­mi­je­nje­nih za po­tre­be vr­hun­skog spor­ta, 400.000 da­to Va­ter­po­lo, a 750.000 Ru­ko­met­nom sa­ve­zu Cr­ne Go­re. Ko­šar­ka­škom sa­ve­zu je da­to 750.000, a Od­boj­ka­škom 250.000 eura. Pre­ma po­da­ci­ma ko­je je „Da­nu” do­sta­vio po­sla­nik i funk­ci­o­ner De­mo­kra­ta Ve­li­zar Ka­lu­đe­ro­vić, Mi­ni­star­stvo je Fud­bal­skom sa­ve­zu opre­di­je­li­lo 200.000 eura, Džu­do sa­ve­zu Cr­ne Go­re 100.000 eura. Atlet­ski sa­vez do­bio je ta­ko­đe 100.000. Cr­no­gor­skom olim­pij­skom ko­mi­te­tu od sred­sta­va od tak­se za go­ri­vo da­to je 200.000, a Pa­ra­o­lim­pij­skom 78.764 eura.
-Iz­mje­na­ma Ured­be o na­či­nu obra­zo­va­nja mak­si­mal­nih ma­lo­pro­daj­nih ci­je­na naft­nih de­ri­va­ta pro­pi­sa­na je na­kna­da za iz­grad­nju auto­pu­ta i re­pre­zen­ta­tiv­ni sport i to za BMB 98, BMB 95, euro­di­zel i lož ulje po 0,07 eura po li­tru. Od­red­bom ci­ti­ra­ne ured­be uve­de­na je oba­ve­za pla­ća­nja na­kna­de za iz­grad­nju auto­pu­ta i re­pre­zen­ta­tiv­ni sport, a ko­ju su du­žni da ob­ra­ču­na­va­ju i pla­te svi uvo­zni­ci de­ri­va­ta na­fte, sa na­po­me­nom da sa­mo pr­vi uče­snik u pro­me­tu pla­ća na­kna­du. Od po­čet­ka do kra­ja pri­mje­ne ci­ti­ra­ne ured­be ostva­ren je pri­hod od na­kna­de za iz­grad­nju auto­pu­ta i re­pre­zen­ta­tiv­ni sport u iz­no­su od 11.510.889,93 eura – na­vo­di se u do­pi­su Žu­gi­ća, u od­go­vo­ru na pi­ta­nja Ka­lu­đe­ro­vi­ća.
Do sada se u medijima pominjalo da je od takse naplaćeno oko 10,5 miliona.
Ka­lu­đe­ro­vić je za „Dan” ka­zao da Žu­gić ni­je kon­kret­no od­go­vo­rio na nje­go­vo pi­ta­nje ko­jim su­bjek­ti­ma i u ko­jim iz­no­si­ma je pre­ne­se­no 8,68 mi­li­o­na eura za iz­grad­nju auto­pu­ta.
– Iz od­go­vo­ra se vi­di po­da­tak da je pri­mje­nom ne­u­stav­ne Ured­be Vla­de Cr­ne Go­re na osno­vu ko­je su gra­đa­ni i prav­na li­ca na sva­ki li­tar go­ri­va pla­ća­li do­dat­no se­dam cen­ti dr­ža­va na­pla­ti­la 11,5 mi­li­o­na eura. Za iz­nos od 8,68 mi­li­o­na eura na­mi­je­nje­nih za iz­grad­nju auto­pu­ta Bar–Bo­lja­re, Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja je iz­bje­glo da mi od­go­vo­ri za ko­ju kon­kret­nu na­mje­nu, ko­jim su­bjek­ti­ma i u ko­li­kim iz­no­si­ma su ta sred­stva is­pla­će­na – ka­zao je Ka­lu­đe­ro­vić za „Dan”.
On ka­že da ga ra­du­je što je za po­tre­be vr­hun­skog spor­ta opre­di­je­lje­no 2,8 mi­li­o­na eura.
– Vje­ru­jem da će ukup­na jav­nost, a po­seb­no za­in­te­re­so­va­na sport­ska jav­nost s po­seb­nom pa­žnjom ana­li­zi­ra­ti da li su ova sred­stva re­al­no i pra­ved­no ras­po­di­je­lje­na po sport­skim sa­ve­zi­ma. Vje­ru­jem, ta­ko­đe, da će in­for­ma­ci­je o do­di­je­lje­nim sred­stvi­ma pred­sta­vlja­ti dra­go­cje­ne po­dat­ke i spor­ti­sti­ma i sport­skim rad­ni­ci­ma u sva­kom od sport­skih sa­ve­za, po­seb­no onim ko­ji do­sad ni­je­su ima­li ove in­for­ma­ci­je pa će se, na­dam se, po­tru­di­ti i po­bri­nu­ti da se od od­go­vor­nih do­bi­ju de­talj­ne in­for­ma­ci­je o to­me za ko­je na­mje­ne su do­di­je­lje­na sred­stva usmje­re­na, od­no­sno po­tro­še­na – po­ru­čio je Ka­lu­đe­ro­vić.
Ne­u­stav­nu ured­bu Vla­de uki­nuo je Ustav­ni sud, na­kon nje­ne še­sto­mje­seč­ne pri­mje­ne. U od­lu­ci je na­ve­de­no da je Ustav­ni sud na­kon raz­ma­tra­nja sa­dr­ži­ne ured­be utvr­dio da ona ni­je u skla­du sa Usta­vom i za­ko­nom.
Ini­ci­ja­ti­vu za ocje­nu ustav­no­sti ured­be Vla­de pod­ni­je­li su pr­vo gru­pa sa­mo­stal­nih po­sla­ni­ka i MANS, a ka­sni­je i gru­pa po­sla­ni­ka SNP.
A.T.


Su­prot­na za­ko­ni­ma

Ustav­ni sud je utvr­dio da Za­ko­nom o ener­ge­ti­ci, Za­ko­nom o pu­te­vi­ma i Za­ko­nom o spor­tu, kao ni ne­kim dru­gim za­ko­nom ni­je uve­de­na ospo­re­na na­kna­da, ni­ti je za­ko­ni­ma o bu­dže­tu od­re­đe­na nje­na svr­ha, od­no­sno da u za­ko­ni­ma ne po­sto­je od­red­be, na osno­vu ko­jih bi Vla­da mo­gla pro­pi­sa­ti ospo­re­ni na­mjen­ski pri­hod, nje­go­vu vi­si­nu i utvr­di­ti je kao oba­ve­zan ele­me­nat ci­je­ne naft­nih de­ri­va­ta.
Ustav­ni sud je utvr­dio, ka­ko pi­še, da ospo­re­na ured­ba u cje­li­ni ni­je u sa­gla­sno­sti sa na­če­lom le­ga­li­te­ta, iz od­red­be čla­na 145 Usta­va, a ti­me i sa na­če­lom vla­da­vi­ne pra­va.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"