Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vradžbine su kad Brnabićku postaviš za premijera * Promjene počinju smjenama direktora * EU da se izjasni o regularnosti izbora * Kalić oslobođen zbog grešaka tužilaštva * Makron preuzima tron od Merkel * EU ostaje kratkih rukava * Ako zovu iz banke, umro sam
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MILOŠ KONATAR, FUNKCIONER POKRETA URA :
Mora se otkloniti svaka sumnja u umiješanost IRF-a u izborne zloupotrebe DPS-a i njegovih političkih satelita.

Vic Dana :)

Dva grobara, posle napornog dana, sjede uz pivo. Kaže jedan drugom:
– Uf, danas smo sahranjivali jednog od 150 kila, izmori nas...
Drugi odgovara:
– Ma nije to ništa, mi danas sahranjivali nečiju taštu, narod je toliko aplaudirao da smo je tri puta vadili na bis!

Juče mi bila familija iz Beča, donijeli neki keks od euro i po, dvije čokolade i 200 grama kafe a pojeli i popili moju penziju i pola ženine plate!

Dolazi Perica iz škole i pita ga otac:
-Sine, kako si prošao u školi?
-Tata ti si fudbaler, pa ćeš me razumjeti. Produžio sam ugovor sa prvim razredom na godinu dana.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi - datum: 2018-01-05 POČINJE SEZONA VIRUSA
Od gripa oboljelo 46 pacijenata
Dan - novi portal
Pre­ma po­da­ci­ma In­sti­tu­ta za jav­no zdra­vlje, u to­ku 52. nad­zor­ne sed­mi­ce 2017. go­di­ne (25.12. do 31.12.2017) u Cen­tru za me­di­cin­sku mi­kro­bi­o­lo­gi­ju la­bo­ra­to­rij­skim pu­tem po­tvr­đen je je­dan slu­čaj in­fek­ci­je vi­ru­som gri­pa, dok je 46 oso­ba pri­ja­vlje­no sa simp­to­mi­ma tog obo­lje­nja. Iz In­sti­tu­ta is­ti­ču da je kod jed­nog pa­ci­jen­ta po­tvr­đe­na in­fek­ci­ja vi­ru­som gri­pa tip A.
– Uku­pan broj la­bo­ra­to­rij­ski po­tvr­đe­nih slu­ča­je­va gri­pa od po­čet­ka se­zo­ne je dva (po je­dan slu­čaj obo­li­je­va­nja od vi­ru­sa gri­pa tip A i tip B). Uvi­dom u elek­tron­sku ba­zu po­da­ta­ka, u Cr­noj Go­ri u ovom iz­vje­štaj­nom pe­ri­o­du pri­ja­vlje­no je 46 oso­ba sa simp­to­mi­ma na­lik gri­pu (ILI), što pred­sta­vlja in­ci­den­ci­ju od 7,41 /100 000 sta­nov­ni­ka. Pre­ma po­da­ci­ma Evrop­skog cen­tra za kon­tro­lu i pre­ven­ci­ju bo­le­sti (ECDC), ak­tiv­nost gri­pa ši­rom evrop­skog re­gi­o­na u 51. sed­mi­ci je ni­skog in­ten­zi­te­ta u 28 ze­ma­lja, od njih 33 ko­je su do­sta­vli­le po­dat­ke. Ak­tiv­nost gri­pa sred­njeg in­ten­zi­te­ta je pri­ja­vlje­na u šest ze­ma­lja (Fran­cu­skoj, Ho­lan­di­ji, Špa­ni­ji, Švaj­car­skoj, Škot­skoj i Tur­skoj). Od 40. sed­mi­ce ove se­zo­ne u naj­ve­ćem bro­ju evrop­skih ze­ma­lja ko­je do­sta­vlja­ju po­dat­ke o ak­tiv­no­sti gri­pa do­mi­ni­ra in­fek­ci­ja vi­ru­som gri­pa tip B u 59 od­sto la­bo­ra­to­rij­ski po­tvr­đe­nih slu­ča­je­va, dok je in­fek­ci­ja vi­ru­som gri­pa tip A za­stu­plje­na u 41 od­sto slu­ča­je­va – na­vo­de u iz­vje­šta­ju.
Iz In­sti­tu­ta na­po­mi­nju da je naj­e­fek­tiv­ni­ja mje­ra pre­ven­ci­je gri­pa vak­ci­na­ci­ja i pre­po­ru­ču­ju da se sve oso­be ko­je su u po­ve­ća­nom ri­zi­ku od raz­vo­ja kom­pli­ka­ci­ja vak­ci­ni­šu.
– Vak­ci­na se mo­že pri­mi­ti to­kom ci­je­le se­zo­ne tra­ja­nja nad­zo­ra nad gri­pom, ali je naj­bo­lje vri­je­me za vak­ci­na­ci­ju pri­je po­čet­ka ši­re­nja vi­ru­sa u po­pu­la­ci­ji, s ob­zi­rom na to da su za raz­voj an­ti­tje­la po­treb­ne dvi­je do tri sed­mi­ce na­kon vak­ci­na­ci­je. Gru­pe sta­nov­ni­štva ko­ji­ma se pre­po­ru­ču­je vak­ci­na­ci­ja su: sve oso­be sta­ri­je od šest mje­se­ci sa hro­nič­nim obo­lje­nji­ma re­spi­ra­tor­nog si­ste­ma, kar­di­o­va­sku­lar­nog si­ste­ma i bu­bre­ga; oso­be ko­je se li­je­če od me­ta­bo­lič­kih po­re­me­ća­ja (kao što je še­ćer­na bo­lest); oso­be sa sma­nje­nom funk­ci­jom imu­no­lo­škog si­ste­ma uklju­ču­ju­ći i oso­be sa HIV/AIDS-om, kao i oso­be ko­je ima­ju tran­splan­ti­ra­ne or­ga­ne i/ili će­li­je, sve oso­be sta­ri­je od 65 go­di­na; hro­nič­no obo­lje­le oso­be ko­je ži­ve u ko­lek­tiv­nom smje­šta­ju; zdrav­stve­ni rad­ni­ci i sa­rad­ni­ci; na­ro­či­to je bit­no da bu­du vak­ci­ni­sa­ni za­po­sle­ni na odje­lje­nji­ma in­ten­ziv­ne nje­ge, neo­na­tal­ne nje­ge i oni ko­ji ra­de u sta­ci­o­na­ri­ma za hro­nič­no obo­lje­la li­ca – na­vo­de u sa­op­šte­nju.
D.B.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"