Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Katnić tužio državu i dobio 43.000 eura * DPS popisuje birače u javnoj upravi * Policajcu ništa nije bilo sumnjivo * Zbog duga blokiran 51 advokat * Katnić tužio državu i dobio 43.000 eura * Brisel zgazio pravila da bi ucijenio Srbiju * Pjeva da bi bio drugačiji
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-02-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Slobodan Slovinić, slikar:
– Umjetnost je danas zapostavljena, i to mi je žao.

Vic Dana :)


Upecao student zlatnu ribicu. Ribica mu kaže:
–Pusti me, ispuniću ti jednu želju.
Student začuđeno pita:
– Kako jednu, zar ne treba tri?
Na to će ribica:
– Eeee, sad je po Bolonji.

Pita otac sina, studenta:
– Jesi li znao sva pitanja na ispitu?
– Jesam.
– Pa, kako onda nisi položio?
– Nisam znao odgovore!

Koja je razlika između političara i lopova?
- Nikakva, samo što smo političare sami birali, a lopovi biraju nas!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni U TIVTU OBILJEŽEN VIJEK OD POBUNE MORNARA U BOKI Život dali za slobodarske ideje Oni nijesu tražili samo poboljšanje svojih uslova života, koji su bili izuzetno teški, već prije svega kraj rata i uspostavljanje trajnog mira i međunarodnog poretka koji bi bio zasnovan na pravdi – naglasio je Admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega
Dan - novi portal
TI­VAT -Ko­or­di­na­ci­o­ni od­bor za obi­lje­ža­va­nje sto­go­di­šnji­ce od po­bu­ne austro­u­gar­skih mor­na­ra u Bo­ki, op­šti­na Ti­vat i Por­to Mon­te­ne­gro pri­re­di­li su u Zbir­ci po­mor­skog na­sle­đa kul­tur­no-umjet­nič­ki pro­gram.
- Slo­bo­dar­ske ide­je, vri­jed­no­sti ko­je ga­ran­tu­ju do­sto­jan­stven ži­vot i te­žnja za stva­ra­njem dru­štva jed­na­kih, bez ob­zi­ra na et­nič­ku, vjer­sku ili bi­lo ko­ju dru­gu pri­pad­nost, bi­le su vo­di­lje mor­na­ra ko­ji su 1. fe­bru­a­ra 1918, po­di­gli po­bu­nu, čvr­sto od­luč­ni da do­ne­su mir u Bo­ku - re­kao je mi­ni­star evrop­skih po­slo­va i pred­sjed­nik Ko­or­di­na­ci­o­nog od­bo­ra za obi­lje­ža­va­nje ju­bi­le­ja Alek­san­dar An­dri­ja Pe­jo­vić.
On je pod­sje­tio da evrop­ska bu­duć­nost Cr­ne Go­re pru­ža upra­vo onaj okvir za ko­ji su se mor­na­ri po­ku­ša­va­li iz­bo­ri­ti pri­je jed­nog vi­je­ka.
- Da­nas, sto go­di­na ka­sni­je, kroz pro­ces pri­stu­pa­nja EU, Cr­na Go­ra je sve bli­ža ula­sku u za­jed­ni­cu dr­ža­va ko­je di­je­le te­melj­ne vri­jed­no­sti ljud­skog do­sto­jan­stva, slo­bo­de, de­mo­kra­ti­je i jed­na­ko­sti, a ko­je pred­sta­vlja­ju stu­bo­ve mo­der­ne cr­no­gor­ske dr­ža­ve - po­ru­čio je Pe­jo­vić.
Pred­sjed­ni­ca Op­šti­ne Ti­vat Sne­ža­na Ma­ti­je­vić je iz­ra­zi­la za­do­volj­stvo či­nje­ni­com da je ovo­go­di­šnje obi­lje­ža­va­nje vi­je­ka od po­bu­ne mor­na­ra u Bo­ki, upri­li­če­no ni­zom do­ga­đa­ja u sve tri bo­kelj­ske op­šti­ne.
- Na­dam se da će­mo obi­lje­ža­va­nje ovog, u evrop­skoj isto­ri­ji, po­zna­tog da­tu­ma, na­sta­vi­ti i u de­ce­ni­ja­ma ko­je sli­je­de, ču­va­ju­ći od za­bo­ra­va ci­lje­ve po­bu­ne i zna­čaj ko­ji je Bo­ka ne­ka­da ima­la na ma­pa­ma svjet­skih si­la. Po­bu­na mor­na­ra nas pod­sje­ća na uni­ver­zal­ne vri­jed­no­sti: po­tre­bu čo­vje­ka da ži­vi u mi­ru, u bla­go­sta­nju, u uslo­vi­ma so­ci­jal­ne prav­de i jed­na­ko­sti. U to­me je, ve­li­či­na ovog da­tu­ma. Po­bu­nje­ni­ci su stra­da­li, osu­đe­ni na smrt – ali či­nje­ni­ca da smo da­nas ov­dje i pri­ča­mo o ide­a­li­ma za ko­je su gi­nu­li, go­vo­ri da su is­pu­ni­li dio svo­ga za­vje­ta – pod­vu­kla je Ma­ti­je­vi­će­va.
Ad­mi­ral Bo­kelj­ske morna­ri­ce An­tun Sbu­te­ga ka­zao je da obi­lje­ža­va­nje ovog zna­čaj­nog ju­bi­le­ja ni­je sa­mo iz­raz du­žnog pi­je­te­ta pre­ma žr­tva­ma i uče­sni­ci­ma ove po­bu­ne ne­go i te­žnja da va­lo­ri­zu­je­mo ide­a­le ko­ji su ih in­spi­ri­sa­li u to tra­gič­no vri­je­me.
- Oni ni­je­su tra­ži­li sa­mo po­bolj­ša­nje svo­jih uslo­va ži­vo­ta, ko­ji su bi­li iz­u­zet­no te­ški, već pri­je sve­ga kraj ra­ta i us­po­sta­vlja­nje traj­nog mi­ra i me­đu­na­rod­nog po­ret­ka ko­ji bi bio za­sno­van na prav­di – na­gla­sio je Sbu­te­ga i pod­sje­tio da ovaj ju­bi­lej tre­ba po­sma­tra­ti u kon­tek­stu obi­lje­ža­va­nja jed­nog vi­je­ka od kra­ja pr­vog svjet­skog ra­ta.
O isto­rij­skom zna­ča­ju po­bu­ne mor­na­ra, u ime Zbir­ke po­mor­skog na­slje­đa Por­to Mon­te­ne­gra go­vo­rio je isto­ri­čar Dra­žen Jo­va­no­vić.
Re­ci­to­va­ni su sti­ho­vi po­e­me „Po­bu­na mor­na­ra“, no­vi­na­ra i pi­sca Dra­ga­na Po­pa­di­ća.
U kul­tur­no-umjet­nič­kom pro­gra­mu uče­stvo­va­li su: Gla­zbe­no-pro­svjet­no dru­štvo iz Tiv­ta i Mu­zič­ka ško­la Ti­vat, dok su do­ga­đaj uve­li­ča­li od­red Bo­kelj­ske mor­na­ri­ca i čla­no­vi KUD „Bo­ka“.
Na­kon ma­ni­fe­sta­ci­ja u Her­ceg-No­vom i Tiv­tu, obi­lje­ža­va­nje ju­bi­le­ja, 100 go­di­na od po­bu­ne mor­na­ra u Bo­ki Ko­tor­skoj, će bi­ti na­sta­vlje­no u Ko­to­ru, gdje će 11. fe­bru­a­ra bi­ti or­ga­ni­zo­va­no po­la­ga­nje vi­je­na­ca u Ška­lja­ri­ma, uz uče­šće de­le­ga­ci­je Re­pu­bli­ke Če­ške ko­ju pred­vo­di am­ba­sa­dor Ka­rel Ur­ban, kao i umjet­nič­kom iz­lo­žbom u Isto­rij­skom ar­hi­vu Ko­to­ra.
Ž.K.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"