Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vučićev ministar radi preko Aca sa firmom od 200.000 * DPS preko Tuzi i Ulcinja planira da pokupi albanske glasove * Bojkot se nastavlja * Majka i sin sadili „travu” ispred kuće * Vučićev ministar radi preko Aca sa firmom od 200.000 * Trampova borba protiv islama * Preobražaj
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-09-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Predrag Bošković, ministar odbrane :
Vojska Crne Gore pokazala je da je na nivou najrazvijenih vojski na svijetu.

Vic Dana :)

Sjedi Mujo u kafani s jaranima i žali se kako nema sreće u životu, al’ zato njegova Fata ima i preko glave, pa ga Haso upita da objasni.
Mujo otpije gutljaj pive pa se požali:
- A vid’ ‘vako ... moja ti Fata pred Novu godinu nađe na putu zlatan prsten, a odma’ drugi dan i lančić! A na samu Novu god’nu našla bundu od krzna!
Haso zaklima glavom i upita:
- Pa dobro, jarane, je’s ti nešto naš’o?
Mujo zavrti glavom:
- Pa o tom ti i pričam, jarane ... ja sam naš’o samo jedne muške gaće u krevetu, a i te su mi bile prevel’ke!

Pitaju Cigu na ulici:
• Šta mislite o zatvorenim bazenima?
A Ciga će:
• Pa, ja mislim da treba da ih otvore, da se narod kupa!

Došao lav u hotel „Lav”, pa pita recepcionera:
- Je l’ ovo hotel „Lav”?
- Jok ti si!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni HOTEL „SIDRO” DOMAĆIN ŠESTOG EDUKATIVNOG KAMPA ZA OSOBE SA POVEĆANIM NIVOOM ŠEĆERA U KRVI
Dr Valentina Kalinić sa kolegama Kako voditi normalan život sa dijabetesom Ovakvi vidovi edukacije su najbolji za osobe sa dijabetesom, jer mogu međusobno razmijeniti iskustva i naučiti nešto novo i ispraviti ono u čemu griješe – naglasila je Ana Špoljarić iz Hrvatske
Dan - novi portal
BAR – U ho­te­lu „Si­dro” u Ba­ru otvo­ren je še­sti Edu­ka­tiv­ni kamp za oso­be sa di­ja­be­te­som, ko­ji će tra­ja­ti do 6. sep­tem­bra. Na kam­pu uče­stvu­je 30 oso­ba, uglav­nom sa di­ja­be­te­som tip 1, iz Cr­ne Go­re i re­gi­o­na, za ko­je će lje­ka­ri spe­ci­ja­li­sti i psi­ho­lo­zi, kao i uče­sni­ci ra­ni­jih kam­po­va, na­red­nih da­na odr­ža­va­ti edu­ka­tiv­ne ra­di­o­ni­ce otvo­re­ne za sve gra­đa­ne.
Dr Va­len­ti­na Ka­li­nić, in­ter­ni­sta en­do­kri­no­log i osni­vač Edu­ka­tiv­nog kam­pa za oso­be sa di­ja­be­te­som, ka­že da je cilj kam­pa da pru­ži edu­ka­ci­ju i mo­ti­va­ci­ju pa­ci­jen­tu, da oso­be sa di­ja­be­te­som pre­u­zmu bri­gu o svom sta­nju, ko­je je bo­lest u mo­men­tu ot­kri­va­nja, a na­kon to­ga mo­gu da funk­ci­o­ni­šu bez te­go­ba.
–Oso­bu sa di­ja­be­te­som upra­vo tre­ba mo­ti­vi­sa­ti da u sva­kom mo­men­tu vo­di ra­ču­na o svom sta­nju, ni­vou gli­ke­mi­je u kr­vi, ko­ja mo­že da ugro­zi ži­vot ako ni­je do­bro re­gu­li­sa­na. Cilj kam­pa je pre­ven­ci­ja. Da bi oso­be sa di­ja­be­te­som pri­hva­ti­le svo­je sta­nje, tre­ba što vi­še da zna­ju o nje­mu, pa smo uz po­moć en­do­kri­no­lo­ga, ne­fro­lo­ga, kar­di­o­lo­ga, ne­u­ro­lo­ga i of­tal­mo­lo­ga ko­ji se ba­ve li­je­če­njem kom­pli­ka­ci­ja od še­ćer­ne bo­le­sti kroz kam­po­ve že­lje­li edu­ku­ko­va­ti, pre­do­či­ti šta se de­ša­va ako ne­ma­ju do­bre ni­voe gli­ke­mi­je u kr­vi i ka­ko da vo­de uspje­šan ži­vot bez kom­pli­ka­ci­ja – ka­za­la je dr Ka­li­nić.
Gost Edu­ka­tiv­nog kap­ma je i vo­di­telj De­jan Pan­te­lić iz Be­o­gra­da, ro­di­telj dje­ce ko­ja ima­ju di­ja­be­tes, ko­ji je smo­gao sna­ge da jav­no po­di­je­li is­ku­stva kroz ko­ja pro­la­zi nje­go­va po­ro­di­ca.
– Ka­da je mo­joj dje­ci pri­je de­set go­di­na di­jag­no­sti­ko­van di­ja­be­tes, ja sam to jav­no re­kao. Ne zbog to­ga što sam ja že­lio da ko­mer­ci­ja­li­zu­jem nji­hov pro­blem i ci­je­lu pri­ču, već sam htio da po­mog­nem i dru­goj dje­ci i dru­gim ro­di­te­lji­ma, da im po­ru­čim da ni­je sve po­to­nu­lo. Mo­ram pri­zna­ti, ka­da je di­jag­no­sti­fi­ko­van di­ja­be­tes mo­joj dje­ci, su­pru­ga i ja smo po­to­nu­li – ka­zao je Pan­te­lić, is­ti­ču­ći da je po­no­san na svo­ju po­ro­di­cu jer su u te­škim ži­vot­nim tre­nu­ci­ma po­ka­za­li ko­li­ko su ja­ki.
Ove go­di­ne u kam­pu je i Ana Špo­lje­rić (31) iz Hr­vat­ske. Ona ima di­ja­be­tes 17 go­di­na, i če­sto po­sje­ću­je edu­ka­tiv­ne kam­po­ve ko­ji se odr­ža­va­ju u Hr­vat­skoj, gdje je zva­nič­no pre­ko 260.000 oso­ba sa di­ja­be­te­som ko­ji su ot­kri­ve­ni, a pret­po­sta­vlja se da ih je oko 460.000. U Hr­vat­skoj se bi­lje­ži i po­rast oso­ba sa di­ja­be­te­som tip 1.
– Pr­vi put sam u Ba­ru. Ova­kvi vi­do­vi edu­ka­ci­je su naj­bo­lji za oso­be sa di­ja­be­te­som, gdje oni mo­gu me­đu­sob­no raz­mi­je­ni­ti is­ku­stva, na­u­či­ti ne­što no­vo i is­pra­vi­ti ono gdje gri­je­še. U Hr­vat­skoj oso­be sa di­ja­be­te­som tip 1 do­bi­ju sve što im je po­treb­no pre­ko zdrav­stve­nog osi­gu­ra­nja – tra­ki­ce, in­su­lin, po­tro­šne ma­te­ri­ja­le... Me­đu­tim, mi ne sto­ji­mo na to­me, sa­da su u svi­je­tu, pa ta­ko i kod nas, ve­o­ma po­pu­lar­ni kon­ti­nu­i­ra­ni mje­ra­či i mi pre­go­va­ra­mo da ih do­bi­je­mo. Na­da­mo se da će­mo u to­me us­pje­ti – ka­za­la je Špo­lja­ri­će­va.
D.S.


Po­dr­ška Fon­da za zdrav­stvo i Na­ci­o­nal­ne ko­mi­si­je

Ovo­go­di­šnji kamp za oso­be sa di­ja­be­te­som po­dr­žao je Fond za zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje.
–Kroz edu­ka­ci­ju se po­ma­že oso­ba­ma sa di­ja­be­te­som, a uti­če se i na sma­nje­nje tro­ško­va. Po­čet­kom go­di­ne do­ni­jet je no­vi pra­vil­nik o po­ma­ga­li­ma kroz ko­ji su oso­ba­ma sa di­ja­be­te­som obez­bi­je­đe­ne tra­ki­ce, lan­ce­te... To je zna­ča­jan po­mak. Vje­ru­jem da se tu ne­će sta­ti, s ob­zi­rom da ima­mo no­vih za­htje­va ve­za­nih za sen­zo­re. Fond ana­li­zi­ra i te za­htje­ve do­bi­je­ne od ne­vla­di­nog sek­to­ra, lje­ka­ra... Vje­ru­jem da će­mo u bu­duć­no­sti do­ći do ra­ču­ni­ce za sen­zo­re – ka­zao je di­rek­tor Fon­da za zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje Se­ad Čir­gić.
In­ter­ni­sta en­do­kri­no­log dr Sre­ten Ka­va­rić, pred­sjed­nik Na­ci­o­nal­ne ko­mi­si­je za di­ja­be­tes, ko­ja da­je po­dr­šku Edu­ka­tiv­nom kam­pu za oso­be sa di­ja­be­te­som od osni­va­nja pri­je šest go­di­na, is­ti­če da se kamp za oso­be sa di­ja­be­te­som po­tvr­dio kao iz­vor do­brih ide­ja, ko­je su po­slu­ži­le Na­ci­o­nal­noj ko­mi­si­ji za di­ja­be­tes za od­re­đe­ne pred­lo­ge pre­ma Fon­du zdrav­stve­nog osi­gu­ra­nja i re­sor­nom mi­ni­star­stvu u ci­lju po­kre­ta­nja od­re­đe­nih ak­tiv­no­sti.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"