Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Finansiraju Milovu kampanju, a oštetili državu za pola miliona * Ne kopaj po grobovima zbog partijskog interesa * Isplatio 4.000 eura svojim studentima * Direktor na čelu sindikata * SAD neće prihvatiti vojni scenario u Siriji * EU neće pokleknuti pred SAD * I djecu će im napraviti
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-10-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dritan Abazović:
– Obećavam DPS-u, da ne brinu, možda će biti i neka ćelija koja se otvara na dugme.

Vic Dana :)

Opalio Hasu auto... i leži on sad u bolnici, ono došla djeca u posjetu... Narod k`o narod, kako dolazi neko donese voća, neko soka, neko keksa... Jedu djeca zamazala se sva kad čuješ Hasu sav srećan:
- Samo jed`te djeco... nek ste vi meni zdravi i živi... biće opet svega...
baciće se babo pod auto čim ozdravi.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura AKADEMIJA O ŽIVOTU I RADU MIHAJLA PUPINA ODRŽANA U HERCEG NOVOM Za života ušetao u vječnost
Dan - novi portal
Ni­vo ci­vi­li­za­ci­je jed­nog na­ro­da ili pro­sto­ra za­vi­si od bo­gat­stva i sa­dr­ža­ja nje­go­ve kul­tu­re i du­hov­no­sti. No­si­o­ci du­hov­no­sti naj­če­šće su da­ro­vi­ti po­je­din­ci, kao što je to bio i Mi­haj­lo Pu­pin Idvor­ski (1854-1935). Ži­vot­ni put po­zna­tog na­uč­ni­ka Mi­haj­la Pu­pi­na, čla­na Ko­lum­bi­ja Uni­vre­zi­te­ta u Nju­jor­ku, čla­na Ame­rič­ke aka­de­mi­je na­u­ka i čla­na Kra­ljev­ske aka­de­mi­je na­u­ka Sr­bi­je, ka­sni­je Ju­go­sla­vi­je, pro­na­la­za­ča 34 pan­ten­ti­ra­na izu­ma, bio je te­ma aka­de­mi­je „Mi­haj­lo Idvor­ski Pu­pin - put ka svje­tlo­sti” ko­ji je pri­pre­mi­la Ma­ti­ca Bo­ke. U pre­pu­noj Dvo­ra­ni „Park” po­sli­je po­zdrav­ne ri­je­či Želj­ka Kom­ne­no­vi­ća, pred­sjed­ni­ka Ma­ti­ce Bo­ke, o ve­li­kom na­uč­ni­ku i do­bro­tvo­ru ko­ji je ob­je­di­nio pa­tri­o­ti­zam i du­hov­nost, či­jim se na­uč­nim do­stig­nu­ći­ma di­vio svi­jet, ko­ji se ne­pra­ved­no za­bo­ra­vlja, go­vo­ri­la je Alek­san­dra Nin­ko­vić Ta­šić, član Obra­zov­no- is­tra­ži­vač­kog cen­tra „Mi­haj­lo Pu­pin” iz Be­o­gra­da. Pu­pin je, po­red to­ga što je osni­vač ču­ve­ne NA­SA-e, la­u­re­at Pu­li­ce­ro­ve na­gra­de, bio i ostao sin svog rod­nog Ba­na­ta i Sr­bi­je. Po­zna­ta je nje­go­va hu­ma­ni­tar­na po­moć svom srp­skom na­ro­du to­kom Pr­vog svjet­skog ra­ta, sa oba­ve­zom da jed­na tre­ći­na pri­lo­ga ide za Cr­nu Go­ru. Ka­ko is­ti­če, Pu­pin, ve­li­kan či­je je dje­lo je­dan od stu­bo­va na­še na­ci­o­nal­ne kul­tu­re i na­u­ke, ona je pru­ži­la niz za ši­ru jav­nost no­vih in­for­ma­ci­ja o nje­go­vom ži­vo­tu jav­nom i na­uč­nom ra­du u Ame­ri­ci. Po­seb­no se osvr­nu­la na nje­go­vu po­moć Sr­bi­ji i Cr­noj Go­ri u Pr­vom svjet­skom ra­tu.
- I ovog pu­ta sje­ti­mo se nje­go­vih pro­gla­sa ko­je je za­vr­ša­vao ri­je­či­ma „Ži­vje­la, Sr­bi­ja, ži­vje­la Cr­na Go­ra, ži­vje­lo Srp­stvo”. Da­vao je či­tav ži­vot, osno­vao tri fon­da­ci­je a jed­na no­si i ime nje­go­ve maj­ke „Fond maj­ke Olim­pi­je“ ko­ji je bio na­mi­je­njen za opi­sme­nja­va­nje ne­pi­sme­nih, ka­kva je bi­la i nje­go­va maj­ka, a ka­ko bi po­mo­ga svom na­ro­du u te­škim tre­nu­ci­ma po­sli­je Pr­vog svjet­skog ra­ta. U Ame­rič­koj aka­de­mi­ji Pu­pin usta­je i ši­ri ru­ke sa pi­ta­njem da li je mo­gu­će da ov­dje ni­ko ne vi­di ve­li­ki do­pri­nos Ni­ko­le Te­sle – re­kla je Nin­ko­vić Ta­šić. Uz još niz po­da­ta­ka i film o Pu­pi­nu na­uč­nu­ik je pred­sta­vljen u jed­nom no­vom za ve­ći­nu ne­po­zna­tom svje­tlu - čo­vje­ka ko­ji je još za ži­vo­ta pri­pa­dao vječ­no­sti ostav­ši u njoj za­u­vi­jek.
O pred­ra­su­di da se na­u­ka i re­li­gi­ja is­klju­ču­ju go­vo­rio je pro­to­je­rej-sta­vro­for Goj­ko Pe­ro­vić, rek­tor ce­tinj­ske Bo­slo­vi­je, ko­ji is­ti­če da je ovaj „rat” iz­mi­šljen, a da to naj­bo­lje po­tvr­đu­je ži­vot Mi­haj­la Pu­pi­na i sve ono što je ura­dio i re­kao.
Prof. dr Dra­go Še­ro­vić obra­ća­ju­ći se No­vlja­ni­ma go­vo­rio je ta­ko­đe o ve­zi teh­ni­ke i vje­re. Pod­sje­tio je da je ovo go­di­na ka­da se obi­lje­ža­va 150 go­di­na od ro­đe­nja Ni­ko­le Te­sle, a spo­me­nuo je i No­vlja­nia Jo­va Man­di­ća ko­ji je u Ame­ri­ci go­vo­rio o ži­vo­tu i ra­du Ni­ko­le Te­sle.
- Ni­ko­la Te­sla je bio van svog vre­me­na pa i ovog na­šeg, da­na­šnjeg vre­me­na. Te­sla je van­vre­me­ni, a Mi­haj­lo Pu­pin čo­vjek za sva vre­me­na i svi zna­mo, ako je Ni­ko­la Te­sla raz­go­va­rao sa Bo­gom ,Pu­pin je no­sio Bo­ga u se­bi, i to je do­bio od svo­je maj­ke Olim­pi­je – re­kao je Še­ro­vić.
U pro­gra­mu je uče­stvo­va­lo i Srp­sko pje­vač­ko dru­štvo „Je­din­stvo”, a me­đu broj­nim zva­ni­ca­ma bi­li su i ge­ne­ral­ni kon­zul Slo­bo­dan Ba­jić i kon­zul Zo­ran Doj­či­no­vić iz Kon­zu­la­ta Sr­bi­je u Her­ceg No­vom, ko­ji su Ma­ti­ci Bo­ke po­mo­gli re­a­li­za­ci­ju ovog pro­jek­ta u Ko­to­ru i Her­ceg No­vom.
Z. Ša­ko­tić

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"