Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Finansiraju Milovu kampanju, a oštetili državu za pola miliona * Ne kopaj po grobovima zbog partijskog interesa * Isplatio 4.000 eura svojim studentima * Direktor na čelu sindikata * SAD neće prihvatiti vojni scenario u Siriji * EU neće pokleknuti pred SAD * I djecu će im napraviti
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-10-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dritan Abazović:
– Obećavam DPS-u, da ne brinu, možda će biti i neka ćelija koja se otvara na dugme.

Vic Dana :)

Opalio Hasu auto... i leži on sad u bolnici, ono došla djeca u posjetu... Narod k`o narod, kako dolazi neko donese voća, neko soka, neko keksa... Jedu djeca zamazala se sva kad čuješ Hasu sav srećan:
- Samo jed`te djeco... nek ste vi meni zdravi i živi... biće opet svega...
baciće se babo pod auto čim ozdravi.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura TRIO LUMINIS ODRŽAO KONCERT U KIC-U „BUDO TOMOVIĆ” „Nebeska dužina” za aplauz koji traje
Dan - novi portal
Trio „Lu­mi­nis” ko­ji či­ne Ta­tja­na Pre­le­vić (kla­vir), Mar­ko Si­mo­vić (vi­o­li­na) i Vla­di­mir Drob­njak (vi­o­lon­če­lo), odr­žao je kon­cert pred pod­go­rič­kom pu­bli­kom u ve­li­koj sa­li Kul­tur­no-in­for­ma­tiv­nog cen­tra ,,Bu­do To­mo­vić”. Ovo je bio pr­vi cje­lo­ve­čer­nji kon­cert Tri­ja „Lu­mi­nis” u Pod­go­ri­ci.
Na re­per­to­a­ru su bi­li Šu­ber­tov Kla­vir­ski trio broj dva, op. 100, D. 929, kao i Šu­ma­nov Kla­vir­ski trio broj tri, g-mol, op. 110, ko­ji su is­pra­će­ni bur­nim apla­u­zom. Šu­ber­tov Kla­vir­ski trio, op. 100 je dje­lo sma­tra­no jed­nim od naj­bri­ljant­nih kla­vir­skih tri­ja na tra­di­ci­o­nal­nom re­per­to­a­ru kla­sič­ne ka­mer­ne mu­zi­ke. Ovo ne­nad­ma­šno dje­lo, ka­ko ga je Šu­man na­zi­vao ,,Ne­be­ska du­ži­na”, bo­ga­to je te­mat­skim ide­ja­ma, ne­pre­kid­nim tran­sfor­ma­ci­ja­ma i pro­ži­ma­nji­ma te­ma i ob­li­ka. Ovo je je­di­no Šu­ber­to­vo dje­lo ko­je je ob­ja­vlje­no i u ino­stran­stvu, ne­po­sred­no pri­je nje­go­ve smr­ti.
Šu­man je svoj Kla­vir­ski trio, op.110, kom­po­no­vao pred kraj ži­vo­ta 1851. go­di­ne. Od če­ti­ri sta­va tri­ja, pr­vi je naj­i­zra­že­ni­ji, po­či­nje mrač­nom, du­gom i ar­ti­ku­li­sa­nom me­lo­di­jom u ar­pe­đi­ma ko­ja utvr­đu­je ključ­ne mo­ti­ve.
Trio „Lu­mi­nis” je osno­van u av­gu­stu 2014. go­di­ne, to­kom Ljet­njeg kam­pa za ka­mer­nu mu­zi­ku na Iva­no­vim ko­ri­ti­ma, u okvi­ru ko­jeg su cr­no­gor­ski umjet­ni­ci Ta­tja­na Pre­le­vić, Mar­ko Si­mo­vić, i Vla­di­mir Drob­njak an­ga­žo­va­ni kao men­to­ri. Trio je do sa­da kon­cer­ti­rao na Ce­ti­nju, Nik­ši­ću, Ko­to­ru, Pod­go­ri­ci i Ba­ru, kao i u nje­mač­kim gra­do­vi­ma Ber­li­nu, Ham­bur­gu, Frank­fur­tu i Ha­no­ve­ru.
Ta­tja­na Pre­le­vić je pro­fe­sor ka­mer­ne mu­zi­ke na Aka­de­mi­ji za mu­zi­ku i po­zo­ri­šte u Ha­no­ve­ru, gdje je ma­gi­stri­ra­la kla­vir­ski od­sjek u kla­si pro­fe­so­ra Ber­nda Gec­ka. Nje­ne kom­po­zi­ci­je su bi­le na­ru­če­ne od Mi­ni­star­stva za kul­tu­ru Cr­ne Go­re, fe­sti­va­la Ko­tor Art, Mi­ni­star­stva za na­u­ku i kul­tu­ru Do­nje Sak­so­ni­je, In­sti­tu­ta za mu­zi­ku, po­zo­ri­šte i me­di­je u Ha­no­ve­ru, Dru­štva za no­vu mu­zi­ku u Ha­no­ve­ru, Lan­de­smu­se­um u Ha­no­ve­ru, Fe­sti­va­la za no­vu mu­zi­ku u Bra­un­švej­gu, mu­ze­ja u Bre­me­nu.
Mar­ko Si­mo­vić je član Cr­no­gor­skog sim­fo­nij­skog or­ke­stra od nje­go­vog osni­va­nja. Di­plo­mi­rao je na Mu­zič­koj aka­de­mi­ji na Ce­ti­nju, a ma­gi­stri­rao na Uni­ver­zi­te­tu u Is­toč­nom Sa­ra­je­vu. Član je Udru­že­nja kom­po­zi­to­ra Cr­ne Go­re i kon­cert maj­stor fe­sti­val­skog or­ke­stra ,,Ope­ro­sa” i ka­mer­nog or­ke­stra Ljet­njeg kam­pa za ka­mer­nu mu­zi­ku.
Vo­lon­če­li­sta Vla­di­mir Drob­njak je do­plo­mi­rao na Fa­kul­te­tu le­pih umet­no­sti u Be­o­gra­du i na­kon to­ga se za­po­slio u Cr­no­gor­skom sim­fo­nij­skom or­ke­stru. Član je mno­gih ka­mer­nih an­sam­ba­la. Ba­vi se pe­da­go­škim ra­dom, pre­da­je ka­mer­nu mu­zi­ku u Umjet­nič­koj ško­li za mu­zi­ku i ba­let ,,Va­sa Pa­vić” u Pod­go­ri­ci.A.Ć.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"