Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Na Milovom platnom spisku deset bivših ministara iz sedam država * Logorašima iz Morinja odšteta 1.430.000 eura * Sveta prinudno iseljavaju iz stana * Laković krši zakon, Tužilački savjet ćuti * Na Milovom platnom spisku deset bivših ministara iz sedam država * Objašnjenje i preporuka * Neću, ne dam
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Maja Raičević, direktorica Centra za ženska prava:
U Crnoj Gori se godišnje evidentira 50 selektivnih abortusa jer roditelji ne žele bebu ženskog pola.

Vic Dana :)

Mujo navršio sto godina i kuća mu se napuni novinarima, snimaju ga za televiziju i novine, pa ga upitaju:
- Stari, bolan, koja je tajna tvoje dugovječnosti?
Mujo se nakašlje:
- Paz’ ‘vamo... kad mi je nizak prit’sak, popijem crnoga vina... kad je visok, sunem rakijicu... kad se pre’ladim, pijem kuvane rak’je il’ vina, ako nemam apetita, udarim po bijelom vinu, a za bolje varenje uvijek pijem pivo...
Prekine ga jedan novinar:
- Pobogu, čovječe, piješ l’ ti vode ikad?
Mujo odmahne glavom:
- Bolan, tako bolestan još nisam bio!


Haso: „Mujo, znaš li da mrav može nositi teret 20 puta veći od njegove težine?”
Mujo: „A Fata se hvalila kad je sama nosila veš mašinu na treći sprat!”Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2017-11-21 ALEKSANDAR BERKULJAN PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU ZBOG KRAĐE EKSPONATA IZ NARODNOG MUZEJA NA CETINJU
Narodni muzej Nestao Njegošev namještaj, slike i skulpture Berkuljan je prije više od mjesec podnio krivičnu prijavu, koja se trenutno nalazi u Osnovnom tužilaštvu na Cetinju, kojom traži da se utvrdi ko je odgovoran za to što u krovnoj muzejskoj instituciji u Crnoj Gori nedostaje 2.900 predmeta Fali oko 20 komada Njegoševog namještaja, slike, skulpture, a sve je to 1966. uvedeno u registar kulturnih dobara, rekao je Berkuljan
Dan - novi portal
Vi­še­de­ce­nij­ski rad­nik Na­rod­nog mu­ze­ja Cr­ne Go­re Alek­san­dar Ber­ku­ljan pod­nio je kri­vič­nu pri­ja­vu zbog kra­đe 2.900 mu­zej­skih pred­me­ta iz te in­sti­tu­ci­je. Ma­njak mu­zej­skih pred­me­ta kon­sta­to­va­la je Upra­va za kul­tur­na do­bra još 2013. go­di­ne, ko­ja je za­tra­ži­la iz­ja­šnje­nje pred­stav­ni­ka mu­ze­ja tek tri go­di­ne ka­sni­je.
Ber­ku­ljan je za Te­le­vi­zi­ju Vi­je­sti ka­zao da je na to upo­zo­rio no­vu upra­vu mu­ze­ja, da je slao do­pi­se Mi­ni­star­stvu kul­tu­re, ko­jem je ka­zao da ima na­mje­ru da pod­ne­se kri­vič­nu pri­ja­vu, do­da­ju­ći da ni­je imao ni­ka­kav od­go­vor.
On je ka­zao da je pri­je vi­še od mje­sec pod­nio kri­vič­nu pri­ja­vu, ko­ja se tre­nut­no na­la­zi u osnov­nom tu­ži­la­štvu na Ce­ti­nju. Ber­ku­ljan tra­ži da se utvr­di ko je od­go­vo­ran za to što u krov­noj mu­zej­skoj in­sti­tu­ci­ji u Cr­noj Go­ri ne­do­sta­je 2.900 pred­me­ta. Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma iz umjet­nič­kog mu­ze­ja ne­do­sta­je oko 200, iz Isto­rij­skog pre­ko 1.700 pred­me­ta.
– Naj­ve­ći broj pred­me­ta se od­no­si na fond isto­rij­skog mu­ze­ja, ko­ji ina­če do da­na da­na­šnjeg ni­je for­mi­rao in­ven­tar­nu knji­gu. Što se ti­če ma­te­ri­jal­ne vri­jed­no­sti, to je već pi­ta­nje ne­ke ko­mi­sij­ske pro­cje­ne, vr­lo te­ško je go­vo­ri­ti, jer re­ci­mo tu ima­mo Nje­go­šev na­mje­štaj, vi­še od 20 ko­ma­da, sli­ke, skulp­tu­re, a sve je to 1966. uve­de­no u re­gi­star kul­tur­nih do­ba­ra – re­kao je Ber­ku­ljan za TV Vi­je­sti.
On je na­gla­sio da po­sto­je čak i pi­sa­ni tra­go­vi da je Na­rod­ni mu­zej de­ce­ni­ja­ma bio me­ta po­ha­ra. Ber­ku­ljan je kao pri­mjer za to na­veo obra­ća­nje ne­ka­da­ša­njeg di­rek­to­ra Na­rod­nog mu­ze­ja Cr­ne Go­re Ri­sta Dra­gi­će­vi­ća cr­no­gor­skoj vla­di, u kom po­sta­vlja pi­ta­nje otu­đe­nja pre­ko 900 pred­me­ta. Na­gla­ša­va da ni ta­da ni­je bi­lo re­ak­ci­je nad­le­žnih or­ga­na.
Is­ti­če da se ta­ko od 900, na­kon tri­de­se­tak go­di­na do­šlo do 2.900 ne­do­sta­ju­ćih pred­me­ta.
– To je po­sle­di­ca mno­gih ku­mu­la­tiv­nih pro­pu­sta, pre­ma ko­ji­ma od­go­vo­r­na ti­je­la, ko­ja tre­ba da vr­še nad­zor, ni­je­su po­stu­pa­la ka­ko tre­ba. Zna­či ka­ko u Mi­ni­star­stvu kul­tu­re, ta­ko i ši­re – sma­tra on.
Ka­ko je re­kao, po­sto­ji pred­log da se svi ne­do­sta­ju­ći pred­me­ti ot­pi­šu i ta­ko ri­je­ši pro­blem, do­da­ju­ći da je to po za­ko­nu ne­mo­gu­će.
– Po za­ko­nu mo­že da se ot­pi­še sa­mo ono što je ko­mi­sij­ski kon­sta­to­va­no da je ošte­će­no ne­po­vrat­no, da se o to­me na­pra­vi za­pi­snik, da se do­ne­se ade­kvat­na od­lu­ka, i da se to ko­mi­sij­ski uni­šti. A ono če­mu se ne zna sud­bi­na, ne mo­že da se ot­pi­su­je, mo­ra da se utvr­di šta se s tim de­si­lo, ka­da i ko je za to od­go­vo­ran – na­gla­sio je Ber­ku­ljan. A.O.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"