Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Na Milovom platnom spisku deset bivših ministara iz sedam država * Logorašima iz Morinja odšteta 1.430.000 eura * Sveta prinudno iseljavaju iz stana * Laković krši zakon, Tužilački savjet ćuti * Na Milovom platnom spisku deset bivših ministara iz sedam država * Objašnjenje i preporuka * Neću, ne dam
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Maja Raičević, direktorica Centra za ženska prava:
U Crnoj Gori se godišnje evidentira 50 selektivnih abortusa jer roditelji ne žele bebu ženskog pola.

Vic Dana :)

Mujo navršio sto godina i kuća mu se napuni novinarima, snimaju ga za televiziju i novine, pa ga upitaju:
- Stari, bolan, koja je tajna tvoje dugovječnosti?
Mujo se nakašlje:
- Paz’ ‘vamo... kad mi je nizak prit’sak, popijem crnoga vina... kad je visok, sunem rakijicu... kad se pre’ladim, pijem kuvane rak’je il’ vina, ako nemam apetita, udarim po bijelom vinu, a za bolje varenje uvijek pijem pivo...
Prekine ga jedan novinar:
- Pobogu, čovječe, piješ l’ ti vode ikad?
Mujo odmahne glavom:
- Bolan, tako bolestan još nisam bio!


Haso: „Mujo, znaš li da mrav može nositi teret 20 puta veći od njegove težine?”
Mujo: „A Fata se hvalila kad je sama nosila veš mašinu na treći sprat!”Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo DRASTIČNO PORASTAO BROJ NEZAPOSLENIH Za dvije godine 20.000 građana bez posla
Dan - novi portal
Na evi­den­ci­ji Za­vo­da za za­po­šlja­va­nje (ZZZ) na­la­ze se 51.802 ne­za­po­sle­na li­ca, a ne­za­po­sle­nost je za dvi­je i po go­di­ne po­ra­sla oko 25 od­sto, uka­zao je di­rek­tor te in­sti­tu­ci­je Su­ljo Mu­sta­fić. On je ju­če, pri­li­kom pot­pi­si­va­nja Me­mo­ran­du­ma o sa­rad­nji sa di­rek­to­rom Upra­ve za in­spek­cij­ske po­slo­ve Ali­jom Ko­šu­tom, na­gla­sio da je od ju­la 2015. go­di­ne, ka­da je re­gi­stro­va­na ne­za­po­sle­nost iz­no­si­la 32.000, na evi­den­ci­ju do­šlo još bli­zu 20.000 oso­ba.
Mu­sta­fić je do­dao da se sa­rad­nja ZZZ i UIP fo­ku­si­ra se na tri obla­sti.
– Raz­mje­nu po­da­ta­ka o li­ci­ma za­po­sle­nim u zo­ni si­ve eko­no­mi­je, pla­ni­ra­nje i or­ga­ni­za­ci­ja ra­znih vi­do­va spe­ci­fič­nih obu­ka u obla­sti ra­da i rad­nih od­no­sa i oblast elek­tron­ske raz­mje­ne po­da­ta­ka sa­dr­ža­ne u in­for­ma­ci­o­nim si­ste­mi­ma obje in­sti­tu­ci­je – ka­zao je Mu­sta­fić, do­da­ju­ći da će se raz­mje­na po­da­ta­ka iz nji­ho­vih ba­za oba­vlja­ti u skla­du sa od­red­ba­ma Za­ko­na o za­šti­ti po­da­ta­ka o lič­no­sti.
Mu­sta­fić je sa­op­štio da je zbog pri­mje­ne za­kon­skih rje­še­nja, ko­ja di­rekt­no i in­di­rekt­no op­te­re­ću­ju tr­ži­šte ra­da, Za­vod „po­stao pri­jem­či­vo mje­sto za ostva­ri­va­nje ne­kog pra­va”. Re­kao je da su pri­ja­vlje­na i li­ca iz si­ve eko­no­mi­je, ko­ja ima­ju po­sao, ali ne i for­mal­no-prav­ni sta­tus. On sma­tra da su iz­mje­šta­njem zdrav­stve­nog osi­gu­ra­nja stvo­re­ne pret­po­stav­ke za sre­đi­va­nje evi­den­ci­je pre­op­te­re­će­nje li­ci­ma ko­ja ne tra­že po­sao.
– Sa nad­le­žnim dr­žav­nim or­ga­ni­ma, pri­je sve­ga In­spek­ci­jom ra­da, na­sto­ji­mo uti­ca­ti na su­zbi­ja­nje ra­da na cr­no, ka­ko se na evi­den­ci­ji ne bi na­la­zi­le oso­be iz si­ve zo­ne ili ih pre­vo­di­ti u for­mal­ne rad­ne to­ko­ve. Cilj je da stvo­ri­mo pro­stor da se ba­vi­mo li­ci­ma ko­ja istin­ski tra­že po­sao, što je na­ša su­štin­ska dje­lat­nost – na­gla­sio je Mu­sta­fić.
Sa ta­kvim na­sto­ja­nji­ma, po nje­go­vim ri­je­či­ma, ko­re­spon­di­ra i pro­gram „Stop si­voj eko­no­mi­ji”, ko­ji se, po za­ključ­ku Vla­de, re­a­li­zu­je pro­šle i ove go­di­ne.
Di­rek­tor UIP-a Ali­ja Ko­šu­ta ka­zao je da je Upra­va za in­spek­cij­ske po­slo­ve pre­po­zna­ta kao jed­na od ključ­nih in­sti­tu­ci­ja u obez­bje­đi­va­nju si­gur­nog tr­ži­šta ro­ba i uslu­ga, stva­ra­nju le­gal­nih to­ko­va ra­da i una­pre­đi­va­nju za­šti­te zdra­vlja, po­tro­ša­ča, a sve u ci­lju su­zbi­ja­nja si­ve eko­no­mi­je i nje­nog svo­đe­nja na 15 od­sto, što je prak­sa evrop­skih ze­ma­lja. On je re­kao da će pre­ma no­voj si­ste­ma­ti­za­ci­ji Upra­ve za in­spek­cij­ske po­slo­ve bi­ti mje­sta za 99 no­vih in­spek­to­ra.
– Već ima­mo ba­zu od 30 mla­dih ob­u­če­nih lju­di, uklju­če­nih kroz pro­gram „Stop si­voj eko­no­mi­ji”, od ko­jih će­mo ne­ke za­dr­ža­ti u stal­ni rad­ni od­nos – na­ja­vio je Ko­šu­ta.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, in­spek­to­ri ra­da su sa­mo to­kom ok­to­bra u le­gal­ne rad­ne to­ko­ve uve­li 91 li­ce iz Pod­go­ri­ce, a 181 na ni­vou Cr­ne Go­re. Za njih je ta­ko pre­sta­la po­tre­ba da se na­la­ze na evi­den­ci­ji Za­vo­da za za­po­šlja­va­nje.
A.O.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"