Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za ubice iznajmili stanove * Bojkot do novih izbora * Tužilaštvo ohrabruje političku korupciju * Milo otima milione, dok Katnić prevodi * Pretvorio noć u dan * Umjetnici zavičaju * „Žena” protiv predrasuda
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-12-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
ALEKSANDAR VULIN, MINISTAR RADA I SOCIJALNOG STARANjA:
Teško je naći ružniji primjer mržnje prema jednom narodu od reakcije hrvatske predsjednice na srpsku čokoladicu.

Vic Dana :)

Kaže zeka zmiji:
- Izvini što sam te zafrkavao što nemaš noge.
- Ma nema veze, bilo pa prošlo.
- Dobro, evo ruka!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2016-12-09 SINDIKAT OGORČEN NA TENDERSKU KOMISIJU Luku Bar namještaju Global portsu
Dan - novi portal
Na iz­ja­vu pred­sjed­ni­ka Ten­der­ske ko­mi­si­je Bran­ka Vu­jo­vi­ća re­a­go­vao je Iz­vr­šni od­bor Sin­di­kal­ne or­ga­ni­za­ci­je Lu­ka Bar.
Sin­di­kal­na or­ga­ni­za­ci­ja Lu­ke Bar sum­nja da je Ten­der­ska ko­mi­si­ja sma­nji­la uslo­ve ten­de­ra ka­ko bi udo­vo­lji­la za­htje­vu Glo­bal port­sa.
– Vu­jo­vić je svo­jom iz­ja­vom i zva­nič­no po­tvr­dio na­še sum­nje. U pra­vu je Vu­jo­vić ka­da ka­že da ve­ći broj po­nu­đa­ča ima za re­zul­tat bo­lje po­nu­de, ali uko­li­ko u tom prav­cu Ten­der­ska ko­mi­si­ja omo­gu­ća­va da­va­nje po­nu­da neo­zbilj­nim kom­pa­ni­ja­ma, on­da otva­ra vra­ta i da pre­u­zmu Lu­ku Bar, što je za ovu sin­di­kal­nu or­ga­ni­za­ci­ju ne­pri­hva­tlji­vo. Mo­žda je Glo­bal ports hol­ding tri i po pu­ta ve­ći od Lu­ke Bar, ali u Ba­ru ima­ju ma­nji pre­to­var od Lu­ke Bar, ma­nje pri­ho­de i ma­nji broj za­po­sle­nih. Za raz­li­ku od Lu­ke Bar, ko­ja je za de­vet mje­se­ci ove go­di­ne na­pra­vi­la pro­fit od 1.148.000 eura, Glo­bal ports u Ba­ru bi­lje­ži gu­bi­tak od 613.000 eura. Da ne spo­mi­nje­mo ko­li­ko su uspje­šni u ge­ne­ri­sa­nju sud­skih spo­ro­va rad­ni­ka pro­tiv fir­me – na­ve­de­no je u re­a­go­va­nju.
Oni su na­gla­si­li ka­ko od Vu­jo­vi­ća oče­ku­ju da zna da su pred­met ten­de­ra ak­ci­je, ko­je ima­ju svo­ju no­mi­nal­nu vri­jed­nost ne­za­vi­sno od to­ga da li se pro­da­ju na ber­zi ili pu­tem ten­de­ra.
– No­mi­nal­na vri­jed­nost di­o­ni­ca Lu­ke Bar je pri­bli­žna knji­go­vod­stve­noj ci­je­ni ak­ci­ja, da­kle pro­iz­i­la­zi iz knji­go­vod­stve­ne vri­jed­no­sti dru­štva, a ko­ja vri­jed­nost Vu­jo­vi­ća i te ka­ko tre­ba da za­ni­ma. Ovo po­go­to­vo zbog či­nje­ni­ce što, pre­ma ras­po­lo­ži­vim in­for­ma­ci­ja­ma, ni­je ra­đe­na pro­cje­na ka­pi­ta­la Lu­ke Bar ko­ju sva­ki od­go­vo­ran pro­da­vac vr­ši pri­je ne­go što kre­ne u po­stu­pak pro­da­je. Ovo iz raz­lo­ga što je­di­no ta­da mo­že bi­ti u pri­li­ci da vred­nu­je po­nu­de u od­no­su na pro­ci­je­nje­nu vri­jed­nost kom­pa­ni­je ko­ja je pred­met pro­da­je. Vje­ru­je­mo da je i ovo po­zna­to Vu­jo­vi­ću, bu­du­ći da ima ve­li­ko is­ku­stvo u pri­va­ti­za­ci­ja­ma. Otud i stav ove sin­di­kal­ne or­ga­ni­za­ci­je da je svje­sna po­ten­ci­ja­la ko­ji Lu­ka Bar ima u stva­ra­nju pro­fi­ta i nje­no in­si­sti­ra­nje na pro­da­ji po naj­ma­nje no­mi­nal­noj ci­je­ni ak­ci­ja. Ne­pri­mje­ren je stav Vu­jo­vi­ća da se pro­da­ju dr­žav­ne, a ne sin­di­kal­ne ak­ci­je. Na­rod je dr­ža­va, a ka­da je Lu­ka Bar u pi­ta­nju on­da su luč­ki rad­ni­ci dr­ža­va, jer su ugra­di­li svo­je ži­vo­te u nju kao dr­žav­nu fir­mu, i ima­ju pra­vo da iz­ne­su svoj stav o nje­noj da­ljoj sud­bi­ni. Ne­ma po­tre­be da Vu­jo­vić po­is­to­vje­ću­je se­be sa dr­ža­vom, jer je vri­je­me Lu­ja XIV odav­no pro­šlo – na­ve­li su iz sin­di­ka­ta.
Sin­di­kat, ka­ko su na­ve­li, ne­ma raz­lo­ga da pre­ću­ti rje­še­nja na neo­d­re­đe­no ko­je su do­bi­li rad­ni­ci, jer su se bo­ri­li za rje­ša­va­nje tog pi­ta­nja.
– Na sa­stan­ku sa Vu­jo­vi­ćem je ja­sno iz­ni­jet stav ove or­ga­ni­za­ci­je da je pro­tiv ova­ko iz­ne­nad­nog ten­de­ra, dok je iz­mje­na uslo­va ten­de­ra bio oki­dač za opa­snost ko­ja mo­že da na­stu­pi za luč­ke rad­ni­ke, pre­ko če­ga ova sin­di­kal­na or­ga­ni­za­ci­ja ni­je mo­gla da pre­đe i pro­tiv če­ga je po­di­gla je svoj glas. Mo­žda je to za nje­ga ne­ko­rekt­no, ali za ovu sin­di­kal­nu or­ga­ni­za­ci­ju je to od­go­vor­no po­na­ša­nje, i ni­šta vi­še od to­ga – za­klju­či­li su iz sin­di­ka­ta.
D.S.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"