Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za ubice iznajmili stanove * Bojkot do novih izbora * Tužilaštvo ohrabruje političku korupciju * Milo otima milione, dok Katnić prevodi * Pretvorio noć u dan * Umjetnici zavičaju * „Žena” protiv predrasuda
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-12-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
ALEKSANDAR VULIN, MINISTAR RADA I SOCIJALNOG STARANjA:
Teško je naći ružniji primjer mržnje prema jednom narodu od reakcije hrvatske predsjednice na srpsku čokoladicu.

Vic Dana :)

Kaže zeka zmiji:
- Izvini što sam te zafrkavao što nemaš noge.
- Ma nema veze, bilo pa prošlo.
- Dobro, evo ruka!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija PORAŽAVAJUĆI PODACI CENTRALNE BANKE SVJEDOČE O SVE GOREM STANJU U PRIVREDI
Blokirano više od 15 hiljada preduzeća Svakog dana blokiraju po jedno preduzeće Trenutno je 15.220 blokiranih preduzeća, a iznos na koji su zamrznuti računi varira od 30 centi do deset miliona. Ove godine je svakog mjeseca lista blokiranih preduzeća bila duža za minimum 30 preduzeća. Najčešći razlog blokade su potraživanja Poreske uprave, odnosno dugovanja za poreze
Dan - novi portal
Li­sta blo­ki­ra­nih pred­u­ze­ća Cen­tral­ne ban­ke sva­kog mje­se­ca ove go­di­ne ra­sla je za mi­ni­mum 30 pred­u­ze­ća, što zna­či da je u pro­sje­ku sva­kog da­na po jed­noj kom­pa­ni­ji za­mr­nut ra­čun. Ra­ču­ni su naj­vi­še blo­ki­ra­ni zbog po­re­skog du­ga, me­đu­tim, bi­lo je i ra­znih dru­gih za­htje­va za blo­ka­du, kao što su sud­ske pre­su­de, po­tra­ži­va­nja po­vje­ri­la­ca...
Već u ja­nu­a­ru li­sta blo­ki­ra­nih pred­u­ze­ća u od­no­su na pret­hod­ni mje­sec bi­la je du­ža za pre­ko sto pred­u­ze­ća ne­go u de­cem­bru 2015. go­di­ne, a broj blo­ki­ra­nih pred­u­ze­ća na po­čet­ku go­di­ne do­sti­gao je 15 hi­lja­da, što je re­kord u po­sled­njih pet go­di­na. U fe­bru­a­ru su blo­ki­ra­ne još 32 no­ve kom­pa­ni­je, a u mar­tu je cr­na li­sta Cen­tral­ne ban­ke bi­la za isto to­li­ko pred­u­ze­ća du­ža u od­no­su na fe­bru­ar­sku. U apri­lu je broj blo­ki­ra­nih pred­u­ze­ća po­ras­tao za oko 30, dok je u ma­ju, od­no­sno ju­nu spi­sak bio „bo­ga­ti­ji” za 62, od­no­sno 30 kom­pa­ni­ja.
Je­di­ni mje­sec ka­da je cr­na li­sta bi­la ma­nja u od­no­su na pret­hod­ni je jul, i na njoj se na­la­zi­lo 36 pred­u­ze­ća ma­nje. Već na­red­nog mje­se­ca trend ra­sta se na­sta­vlja, pa je cr­na li­sta CBCG u av­gu­stu „bo­ga­ti­ja” za 33 pred­u­ze­ća, od­no­sno u sep­tem­bru za 90 pred­u­ze­ća. U ok­to­bru se na­la­zi­lo 30 pred­u­ze­ća vi­še, a u no­vem­bru 64. Tre­nut­no je u blo­ka­di 15.220 pred­u­ze­ća.
Iz­nos na ko­ji su ra­ču­ni kom­pa­ni­ja blo­ki­ra­ni raz­li­či­ti su i va­ri­ra­ju od 30 cen­ti pa do de­set mi­li­o­na. Bi­lo je i slu­ča­je­va ka­da su ra­ču­ni po­je­di­nih mar­ke­ta i fri­zer­skih sa­lo­na blo­ki­ra­ni na iz­nos od sve­ga 30 cen­ti.
Na cr­noj li­sti CBCG od po­čet­ka go­di­ne su bez pre­stan­ka go­to­vo sve kom­pa­ni­je u vla­sni­štvu Dra­ga­na Br­ko­vi­ća, ko­ji je sa du­gom od pre­ko de­set mi­li­o­na eura je­dan od naj­ve­ćih po­re­skih du­žni­ka. Osim nje­ga, na li­sti od po­čet­ka go­di­ne u kon­ti­nu­i­te­tu su i kom­pa­ni­je u vla­sni­štvu Du­ška Kne­že­vi­ća, te za­tvo­re­ni fond Euro­fond ko­jim upra­vlja­ju li­ca bli­ska in­ve­sti­to­ru Ve­se­li­nu Ba­ro­vi­ću. Ne­ri­jet­ko se blo­ki­ra­ju ra­ču­ni dr­žav­nih kom­pa­ni­ja, na pri­mjer Plan­ta­ža ili ne­kog od že­lje­znič­kih pred­u­ze­ća, ali ti ra­ču­ni zbog is­pla­te pla­ta za­po­sle­ni­ma bu­du u blo­ka­di sve­ga ne­ko­li­ko da­na. Od dr­žav­nih kom­pa­ni­ja naj­du­že je u blo­ka­di ra­čun fa­bri­ke „Ra­do­je Da­kić”, i to sko­ro 16 go­di­na.
Pre­ma ri­je­či­ma pred­stav­ni­ka SDP-a Če­do­mi­ra Ra­di­če­vi­ća, ne iz­ne­na­đu­je ova­kvo sta­nje sa sve ma­nje li­kvid­nih pred­u­ze­ća, jer se dr­ža­va u ve­o­ma lo­šim uslo­vi­ma za­du­žu­je na do­ma­ćem tr­ži­štu, što di­rekt­no uti­če na pad op­šte li­kvid­no­sti.
– Am­bi­jent za po­slo­va­nje pri­vred­nih su­bje­ka­ta je sve go­ri, što za po­sle­di­cu ima pad u nji­ho­vom po­slo­va­nju i sve če­šće ne­li­kvid­nost. Ra­zni po­vje­ri­o­ci pre­ko sud­skih iz­vr­ši­la­ca blo­ki­ra­ju ra­ču­ne pred­u­ze­ća pre­ko Cen­tral­ne ban­ke, od­no­sno pre­ma ko­mer­ci­jal­nim ban­ka­ma, pre­ko ko­jih po­sje­ti­o­ci na­sto­je da se na­pla­te. Ovaj trend je, na­ža­lost, mul­ti­pli­ka­ti­van, što zna­či da će se „vi­rus ne­li­kvid­no­sti” sve vi­še ši­ri­ti jer od­go­va­ra­ju­ća „vak­ci­na” za nje­ga ne po­sto­ji. Za­pra­vo je­di­ni na­čin je pu­tem „šok te­ra­pi­je” a što bi je­di­no mo­gla po­kre­nu­ti Vla­da dis­kon­ti­nu­i­te­ta – za­klju­čio je Ra­di­če­vić.
B.Ma.


Pri­vre­da uni­šte­na

Eko­nom­ski ana­li­ti­čar De­jan Mi­jo­vić re­kao je da će se pred­u­ze­ća na­la­zi­ti u sve go­roj si­tu­a­ci­ji.
– Naj­go­re sta­nje je, na­rav­no, na sje­ve­ru gdje su sva pred­u­ze­ća uni­šte­na i gdje je pri­vre­da pot­pu­no uga­še­na. Pro­sto dje­lu­je ne­vje­ro­vat­no da je u dr­ža­vi sa 600 hi­lja­da sta­nov­ni­ka blo­ki­ra­no pre­ko 15 hi­lja­da pred­u­ze­ća. Či­nje­ni­ca je da će iz da­na u dan bi­ti sve go­re – ocje­nju­je Mi­jo­vić.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"