Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Finansiraju Milovu kampanju, a oštetili državu za pola miliona * Ne kopaj po grobovima zbog partijskog interesa * Isplatio 4.000 eura svojim studentima * Direktor na čelu sindikata * SAD neće prihvatiti vojni scenario u Siriji * EU neće pokleknuti pred SAD * I djecu će im napraviti
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-10-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dritan Abazović:
– Obećavam DPS-u, da ne brinu, možda će biti i neka ćelija koja se otvara na dugme.

Vic Dana :)

Opalio Hasu auto... i leži on sad u bolnici, ono došla djeca u posjetu... Narod k`o narod, kako dolazi neko donese voća, neko soka, neko keksa... Jedu djeca zamazala se sva kad čuješ Hasu sav srećan:
- Samo jed`te djeco... nek ste vi meni zdravi i živi... biće opet svega...
baciće se babo pod auto čim ozdravi.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura - datum: 2016-10-09 SUSRET SA TOMISLAVOM STANIĆEM POVODOM NJEGOVE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA
Spojio Škver i Tajm skver
Dan - novi portal
Iz­lo­žba fo­to­gra­fi­ja cr­no­gor­skog pi­ja­ni­ste i fo­to­gra­fa To­mi­sla­va To­me Sta­ni­ća po­sta­vlje­na je u pro­sto­ri­ja­ma Ma­ti­ce cr­no­gor­ske – Ogra­nak Her­ceg No­vi.
Di­gi­tal­ni ko­la­ži umjet­ni­ka sa­dr­že ele­men­te erot­skog, mit­skog, mi­stič­nog, fan­ta­stič­nog, nad­re­al­nog, a svi su u svoj­stvu iz­mje­šta­nja iz kon­tek­sta i kre­a­ci­je no­vih sim­bo­la kroz po­sta­vlja­nje pred­me­ta ko­ji tu fi­zič­ki ne pri­pa­da­ju. Li­kov­ni kri­ti­ča­ri su oci­je­ni­li da se Sta­ni­će­va idej­na-ide­al­na rje­še­nja pej­za­ža, por­tre­ta, uli­ca, gra­do­va, mo­gu na­zva­ti sa­vre­me­nim nad­re­a­li­zmom.
Pi­ja­ni­sta To­mo Sta­nić je čo­vjek raz­ba­ru­še­nog tem­pe­ra­men­ta, ras­ko­šnog ta­len­ta i uvi­jek svoj. Pre­dah pri­je zva­nič­nog otva­ra­nja iz­lo­žbe, is­ko­ri­sti­li smo za kra­tak raz­go­vor sa njim. Na kon­sta­ta­ci­ju da na nje­go­vim fo­to­gra­fi­ja­ma iz­ra­sta­ju či­ta­vi svje­to­vi isto­vre­me­no i pa­ra­lel­no re­al­ni i fan­ta­zma­go­rič­ni, ko­ji nje­dre mi­to­lo­gi­je, no­va či­ta­nja vre­me­na i pro­sto­ra, upi­ta­li smo, na ka­kav na­čin on do­ži­vlja­va poj­mo­ve vre­me­na i pro­sto­ra.
- Mno­gi lju­di ni­su svje­sni da ži­ve pa­ra­lel­nu re­al­nost, u svo­joj re­al­noj re­al­no­sti. Uzi­mam di­je­lo­ve iz re­al­no­sti i sta­vljam ih u kon­fi­gu­ra­ci­ju dru­ge svje­tlo­sne okol­no­sti, ele­men­te sta­vljam u kom­po­zit-sli­ku, po­ku­ša­va­ju­ći da na­pra­vim pri­ču i zbli­žim te pa­ra­lel­ne re­al­no­sti, sa ovom re­al­no­šću. To se mo­že zva­ti nad­re­a­li­zam, fi­gu­ra­ci­ja, kom­pju­ter­ska gra­fi­ka, kom­pju­ter­sko sli­kar­stvo... Po­ku­ša­vam da na­pra­vim pri­ču od ono­ga što mi je da­to. Zna­či, imam ar­ti­kle, tu je fo­to-šop, olov­ka i on­da kao igra ša­ha, „po­bi­ješ” se sa kom­pju­te­rom, pa ne­ka­da do­bi­ješ, a ne­ka­da iz­gu­biš – ka­zao je Sta­nić.
Na ve­li­kom bro­ju Sta­ni­će­vih fo­to­gra­fi­ja uoč­lji­va je vr­lo spe­ci­fič­na re­ak­ci­ja umjet­ni­ka na este­ti­ku i eti­ku sa­vre­me­nog kon­zu­ment­skog dru­štva, pa smo po­raz­go­va­ra­li i na te­mu an­ga­žo­va­ne umjet­no­sti, kod ko­je umjet­nik ne že­li da na­met­ne svoj stav i po­gled na svi­jet, ne­go da u po­sma­tra­ču iza­zo­ve re­ak­ci­ju na od­re­đe­nu po­ja­vu.
- To su sve re­ak­ci­je na re­al­nost ko­je su do­ži­vlje­ne. Sli­ka­ne su kroz moj objek­tiv i sta­vlje­ne u ne­ku ra­zu­mlji­vi­ju pri­ču. Re­ci­mo baš na ovoj sli­ci na ko­ju ste uka­za­li, na­la­zi se bes­kuć­nik iz Ri­ma, pro­sjak iz Pa­ri­za, kraj njih par sa ma­sken­ba­la, a po­tom i tri gra­ci­je. Tu je i jed­na lut­ka iz Mek­si­ka, kon­tej­ner kraj na­še biv­še Gvo­žđa­re u No­vom i sve to za­jed­no je jed­na pri­ča. Sve ele­men­te po­treb­no je do­ve­sti u jed­nu pri­ču ko­ja ima kon­ti­nu­i­tet i kon­tra­punkt. U tom smi­slu, pri­bli­žio sam Nju­jo­rk i Her­ceg No­vi, spo­jiv­ši i Škver i Tajm skver – za­klju­čio je Sta­nić.K.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"