Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za ubice iznajmili stanove * Bojkot do novih izbora * Tužilaštvo ohrabruje političku korupciju * Milo otima milione, dok Katnić prevodi * Pretvorio noć u dan * Umjetnici zavičaju * „Žena” protiv predrasuda
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-12-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
ALEKSANDAR VULIN, MINISTAR RADA I SOCIJALNOG STARANjA:
Teško je naći ružniji primjer mržnje prema jednom narodu od reakcije hrvatske predsjednice na srpsku čokoladicu.

Vic Dana :)

Kaže zeka zmiji:
- Izvini što sam te zafrkavao što nemaš noge.
- Ma nema veze, bilo pa prošlo.
- Dobro, evo ruka!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE NENAJAVLJENO PREDSTAVILO PROGRAM IPARD 2 Kampanja bez farmera
Dan - novi portal
RO­ŽA­JE - Pred­stav­ni­ci Mi­ni­star­stva po­ljo­pri­vre­de ne­na­ja­vlje­no su pro­šle sed­mi­ce do­šli u Ro­ža­je ka­ko bi in­for­mi­sa­li po­ljo­pri­vred­ni­ke u toj op­šti­ni o mo­guć­no­sti­ma kon­ku­ri­sa­nja za IPARD 2 pro­je­kat. Pre­zen­ta­ci­ju su odr­ža­li pred pred­stav­ni­ci­ma Se­kre­ta­ri­ja­ta za po­ljo­pri­vre­du, tu­ri­zam i vo­do­pri­vre­du a ra­di­o­ni­ci je pri­su­stvo­va­la pred­stav­ni­ca Slu­žbe za se­lek­ci­ju sto­ke, dok u sa­li ni­je bi­lo ni jed­nog po­ljo­pri­vred­nog pro­iz­vo­đa­ča. U Se­kre­ta­ri­ja­tu za po­ljo­pri­vre­du, tu­ri­zam i vo­do­pri­vre­du ka­žu da pro­je­kat ni­je do­bro or­ga­ni­zo­van te da ni­ti oni ni­ti pred­stav­ni­ci Slu­žbe za se­lek­ci­ju sto­ke iz Be­ra­na, kao ni me­di­ji, ni­je­su bi­li upo­zna­ti sa odr­ža­va­njem kam­pa­nje u Ro­ža­ja­ma. Zbog neo­r­ga­ni­zo­va­no­sti pred­stav­ni­ka re­sor­nog mi­ni­star­stva, pred­sta­vlja­nje pro­gra­ma IPARD 2 far­me­ri­ma po mje­snim za­jed­ni­ca­ma pre­u­ze­li su pred­stav­ni­ci Se­kre­ta­ri­ja­ta za po­ljo­pri­vre­du, tu­ri­zam i vo­do­pri­vre­du.
Pre­ma ri­je­či­ma se­kre­ta­ra tog Se­kre­ta­ri­ja­ta Mer­sa­da Šut­ko­vi­ća pro­gram ko­ji pred­sta­vlja­ju se od­no­si pr­ven­stve­no na na­bav­ku me­ha­ni­za­ci­je u sto­čar­stvu.
-Uslov za apli­ka­ci­ju po ovom jav­nom po­zi­vu je da far­mer po­sje­du­je pet žen­skih gr­la sta­ri­jih od go­di­nu da­na na dan ras­pi­si­va­nja jav­nog po­zi­va, te pet ha ze­mlje u svo­ji­ni ili za­ku­pu kao i iz­gra­đe­ne objek­te za smje­štaj staj­nja­ka. Sto­ča­ri ima­ju pra­vo apli­ci­ra­nja i u na­bav­ci pri­plod­nih gr­la, ju­ni­ca, ja­ri­ca, dvi­ski. Po­red na­ve­de­nih uslo­va ogra­ni­čen je broj gr­la za ko­ji se mo­že apli­ci­ra­ti što za­vi­si od bro­ja gr­la ko­je far­me­ri po­sje­du­ju. Ako ne­ko ima na­pri­mjer 10 gr­la, mo­že se apli­ci­ra­ti za po­lo­vi­nu tog bro­ja. Za ov­ce i ko­ze je mi­ni­mum 50 grla. Pro­gram ob­u­hva­ta i pče­lar­stvo, a uslov je po­sje­do­va­nje naj­ma­nje 20 pče­li­njih za­jed­ni­ca. U ovoj obla­sti se mo­že apli­ci­ra­ti za pro­ši­re­nje za­jed­ni­ca, kao i za na­bav­ku opre­me, kao što je opre­ma za vr­ca­nje i pa­ko­va­nje me­da, te za ma­ši­ne za iz­ra­du ko­šni­ca – ob­ja­šnja­va Šut­ko­vić, is­ti­ču­ći da su u op­ci­ji i apli­ka­ci­je za so­lar­ne pa­ne­le.
-U bilj­noj pro­iz­vod­nji mo­gu apli­ci­ra­ti pro­iz­vo­đa­či za na­bav­ku sad­nog ma­te­ri­ja­la za šta je po­treb­no po­sje­do­va­nje naj­ma­nje po­la hek­ta­ra ze­mlji­šta na ko­jem se pla­ni­ra za­sad. Da bi kon­ku­ri­sa­li za trak­tor u bilj­noj pro­iz­vod­nji pro­iz­vo­đač mo­ra da po­sje­du­je naj­ma­nje dva he­ka­tra bi­lo ko­je bilj­ne kul­tu­re. Mi­ni­mal­na in­ve­sti­ci­ja je 10.000 a mak­si­mal­na 70.000. eura, dok je po­dr­ška iz­me­đu 50 i 60 od­sto- na­gla­ša­va Šut­ko­vić i po­ja­šnja­va da po­ljo­pri­vred­ni pro­iz­vo­đa­či sa­mi fi­nan­si­ra­ju pro­jek­te a po­vra­ćaj od 60 pro­ce­na­ta sred­sta­va, će se vr­ši­ti na­kon re­a­li­za­ci­je i to uko­li­ko je apli­kant mla­đi od 40 go­di­na ži­vo­ta.
Šut­ko­vić sma­tra da su po­ljo­pri­vred­ni­ci su­o­če­ni sa ne­do­stat­kom sred­sta­va za fi­nan­si­ra­nje pro­je­ka­ta, po­seb­no iz raz­lo­ga što IRF ne pri­sta­je na hi­po­te­ku obje­ka­ta u ru­ral­nim dje­lo­vi­ma Cr­ne Go­re.
-Zbog to­ga po­ljo­pri­vred­ni pro­iz­vo­đa­či ne mo­gu da kon­ku­ri­šu kod IRF-a bez ži­ra­na­ta, što je da­nas ja­ko te­ško obez­bi­je­di­ti – ka­zao je Šut­ko­vić, is­ti­ču­ći da je ukup­ni bu­džet za po­me­nu­ti pro­gram za Cr­nu Go­ru iz­no­si ukup­no 1,5 mi­li­o­na eura.
V.Ra.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"