Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vučićev ministar radi preko Aca sa firmom od 200.000 * DPS preko Tuzi i Ulcinja planira da pokupi albanske glasove * Bojkot se nastavlja * Majka i sin sadili „travu” ispred kuće * Vučićev ministar radi preko Aca sa firmom od 200.000 * Trampova borba protiv islama * Preobražaj
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-09-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Predrag Bošković, ministar odbrane :
Vojska Crne Gore pokazala je da je na nivou najrazvijenih vojski na svijetu.

Vic Dana :)

Sjedi Mujo u kafani s jaranima i žali se kako nema sreće u životu, al’ zato njegova Fata ima i preko glave, pa ga Haso upita da objasni.
Mujo otpije gutljaj pive pa se požali:
- A vid’ ‘vako ... moja ti Fata pred Novu godinu nađe na putu zlatan prsten, a odma’ drugi dan i lančić! A na samu Novu god’nu našla bundu od krzna!
Haso zaklima glavom i upita:
- Pa dobro, jarane, je’s ti nešto naš’o?
Mujo zavrti glavom:
- Pa o tom ti i pričam, jarane ... ja sam naš’o samo jedne muške gaće u krevetu, a i te su mi bile prevel’ke!

Pitaju Cigu na ulici:
• Šta mislite o zatvorenim bazenima?
A Ciga će:
• Pa, ja mislim da treba da ih otvore, da se narod kupa!

Došao lav u hotel „Lav”, pa pita recepcionera:
- Je l’ ovo hotel „Lav”?
- Jok ti si!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura PRAVOSLAVNI DJEČJI SABOR CRNE GORE PRED CETINJSKIM MANASTIROM
Učesnici sabora i mitropolit Djeca su ono najljepše i najčudesnije što postoji
Dan - novi portal
Na Ce­ti­nju je ju­če, pod slo­ga­nom „Sve­ti vla­da­ri – vje­re ču­va­ri”, odr­žan tra­di­ci­o­nal­ni, 18. po re­du Pra­vo­slav­ni dječ­ji sa­bor Cr­ne Go­re ko­ji je or­ga­ni­zo­va­la Mi­tro­po­li­ja cr­no­gor­sko-pri­mor­ska i Ka­ti­het­ski od­bor mi­tro­po­li­je.
Pre­ma ri­je­či­ma ko­or­di­na­to­ra Ka­ti­het­skog od­bo­ra pro­to­je­re­ja Mir­če­te Šlji­van­ča­ni­na ovo­go­di­šnji Sa­bor po­ve­ćen je bla­go­če­sti­vim vla­da­ri­ma i sve­to­rod­nim lo­za­ma na­še­ga na­ro­da.
- Ove go­di­ne sla­vi­mo do­sta ju­bi­le­ja ko­ji su ve­za­ni za vla­dar­ske po­ro­di­ce na­šeg na­ro­da, iz­me­đu osta­lih 600 go­di­na ma­na­sti­ra Kom na Ska­dar­skom je­ze­ru či­ji su kti­to­ri Cr­no­je­vi­ći, 170 go­di­na od iz­da­va­nja Gor­skog vi­jen­ca, 200 go­di­na od Ka­ra­đor­đe­vog stra­da­nja…, ta­ko da za ve­ći­nu vla­dar­skim po­ro­di­ca ima­mo ju­bi­le­je. Sa­bor je i ove go­di­ne oku­pio vi­še od 1.500 dje­ce, a u pro­gra­mu uče­stvu­ju dje­ca iz Mi­tro­po­li­je-cr­no­gor­sko pri­mor­ske i Epar­hi­je Bu­di­mljan­sko-Nik­šić­ke. U mi­tro­po­li­ji po­sto­ro­ji 40 ško­la vje­ro­na­u­ke i ovo je smo­tra sve­ga ono­ga što oni uče to­kom go­di­ne – ka­zao je otac Šlji­van­ča­nin.
Sa­bra­nje je po­če­lo Sve­tom ar­hi­je­rej­skom li­tur­gi­jom, ko­ju je, uz pri­su­stvo uče­sni­ka sa­bo­ra, vje­ro­u­či­te­lja i broj­nih vjer­ni­ka, slu­žio mi­tro­po­lit cr­no­gor­sko-pri­mor­ski Am­fi­lo­hi­je. Na­kon li­tur­gi­je Vla­di­ka je pred Ce­tinj­skim ma­na­sti­rom bla­go­slo­vio sa­bor i po­že­lio do­bro­do­šli­cu svim uče­sni­ci­ma i go­sti­ma me­đu ko­ji­ma je bio i am­ba­sa­dor Sr­bi­je Zo­ran Bin­gu­lac, pred­stav­ni­ci Op­šti­ne Ce­ti­nje i Osnov­ne ško­le „Nje­goš” či­ji su đa­ci po pr­vi put uče­stvo­va­li u pro­gra­mu Sa­bo­ra.
- Dje­co Bož­ja, naš go­spod Hri­stos je re­kao: pu­sti­te dje­cu da do­la­ze k me­ni. Ni­je re­kao pu­sti­te vla­di­ke, pro­fe­sto­re, uči­te­nje, kne­že­ve, ne­go dje­cu. Jer, dje­ca su do­i­sta ono naj­ljep­še i naj­ču­de­sni­je što po­sto­ji na ovoj ze­mlji. Za­to je i naš sve­ti bo­ži­ji čo­vjek otac Ju­stin Će­lij­ski go­vo­rio: Dje­ca i cvi­je­će će nas oprav­da­ti pred bo­gom. Dje­ca i cvi­je­će, ljep­ša dje­ca od cvi­je­ća ali i cvi­je­će je ču­de­sno, ne­ma ni­ka­kve sum­nje – ka­zao je mi­tro­po­lit Am­fi­lo­hi­je.
On je za­tim do­dao da se da­nas po­seb­no sje­ća­mo sve­tih vla­da­ra - vje­re ču­va­ra, Sve­to­ga Jo­va­na Vla­di­mi­ra, Vo­ji­sla­vlje­vi­ća, Ne­ma­nji­ća, Bal­ši­ća, Cr­no­je­vi­ća, Pe­tro­vi­ća ali i 200 go­di­na od mu­če­nič­ke smr­ti Ka­ra­đor­đa.
- To su sve­ti vla­da­ri-vje­re ču­va­ri ko­ji nas vo­de sve­tim bož­jim pu­tem, pu­tem ono­ga dje­te­ta ko­je se ro­di­lo u Vi­tle­je­mu, naj­ljep­še­ga me­đu si­no­vi­ma lju­di­skim, a bla­go­dat te­če iz usta nje­go­vih. Za­to se ja ra­du­jem što mi od­ra­sli od vas dje­ce uči­mo ka­ko tre­ba ići bo­ži­jim pu­tem, pu­tem sve­tih vla­da­ra- vje­re ču­va­ra. Do­bro­do­šli, Bog vas bla­go­slo­vio na mno­ga­ja i bla­ga­ja lje­ta – po­ru­čio je mi­tro­po­lit Am­fi­lo­hi­je.
Na­kon za­jed­nič­kog fo­to­gra­fi­sa­nja na gum­nu is­pred Ma­na­sti­ra, usli­je­dio je vi­še­ča­sov­ni bo­gat kul­tur­no-umjet­nič­ki pro­gram to­kom ko­jeg su dje­ca iz svih gra­do­va Cr­ne Go­re i nji­ho­vi go­sti po­ka­za­li svo­je umi­je­će iz re­ci­to­va­nja, so­lo i hor­skog pje­va­nja, iz­vo­đe­nja igro­ka­za i fol­klor­nog igra­nja, svi­ra­nja na gu­sla­ma i dru­gim in­stru­men­ti­ma i cr­ta­nja. To­kom sa­bo­ra do­di­je­lje­no je pri­zna­nje „Vje­ro­u­či­telj go­di­ne” ko­je je do­bi­la du­go­go­di­šnja vje­ro­u­či­te­lji­ca Mla­de­na Ce­ro­vić iz Su­to­mo­ra, a or­ga­ni­zo­va­na je i li­kov­na ra­di­o­ni­ca i sport­sko tak­mi­če­nje kao i obi­la­zak di­na­stič­kih ku­ta­ka ko­je su pri­pre­mi­le ško­le vje­ro­na­u­ke iz Ba­ra, Bu­dve, Gr­blja, Tiv­ta, Da­ni­lov­gra­da i Vir­pa­za­ra.
U po­po­dnev­nom di­je­lu pro­gra­ma is­pred Ce­tinj­skog ma­na­sti­ra tra­di­ci­o­nal­no je odr­žan i kviz zna­nja u ko­jem su uče­stvo­va­li pred­stav­ni­ci ško­la vje­ro­na­u­ke, a ko­ji je pri­re­dio Pa­vle Bo­žo­vić, vje­ro­u­či­telj pri Sa­bor­nom hra­mu u Pod­go­ri­ci.
Osam­na­e­sti Pra­vo­slav­ni dječ­ji sa­bor Cr­ne Go­re za­vr­šen je ve­čer­njom slu­žbom u Ce­tinj­skom ma­na­sti­ru.
Z.PE­TA­NO­VIĆ

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"