Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vučićev ministar radi preko Aca sa firmom od 200.000 * DPS preko Tuzi i Ulcinja planira da pokupi albanske glasove * Bojkot se nastavlja * Majka i sin sadili „travu” ispred kuće * Vučićev ministar radi preko Aca sa firmom od 200.000 * Trampova borba protiv islama * Preobražaj
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-09-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Predrag Bošković, ministar odbrane :
Vojska Crne Gore pokazala je da je na nivou najrazvijenih vojski na svijetu.

Vic Dana :)

Sjedi Mujo u kafani s jaranima i žali se kako nema sreće u životu, al’ zato njegova Fata ima i preko glave, pa ga Haso upita da objasni.
Mujo otpije gutljaj pive pa se požali:
- A vid’ ‘vako ... moja ti Fata pred Novu godinu nađe na putu zlatan prsten, a odma’ drugi dan i lančić! A na samu Novu god’nu našla bundu od krzna!
Haso zaklima glavom i upita:
- Pa dobro, jarane, je’s ti nešto naš’o?
Mujo zavrti glavom:
- Pa o tom ti i pričam, jarane ... ja sam naš’o samo jedne muške gaće u krevetu, a i te su mi bile prevel’ke!

Pitaju Cigu na ulici:
• Šta mislite o zatvorenim bazenima?
A Ciga će:
• Pa, ja mislim da treba da ih otvore, da se narod kupa!

Došao lav u hotel „Lav”, pa pita recepcionera:
- Je l’ ovo hotel „Lav”?
- Jok ti si!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura ARGUMENTI STRUČNJAKA IZ REGIONA ZA DEKLARACIJU O ZAJEDNIČKOM JEZIKU
Štokavicom na nacionalizam
Dan - novi portal
De­kla­ra­ci­ja o za­jed­nič­kom je­zi­ku pred­sta­vlje­na u okvi­ru „Nje­go­še­vih da­na” iza­zva­la je ve­o­ma po­zi­tiv­ne re­ak­ci­je gra­đa­na Ko­to­ra, ko­ji su se uklju­či­li u di­sku­si­ju odr­ža­nom u Cr­kvi Sv. Du­ha. Na ovu te­mu go­vo­ri­li su lin­gvi­sti Snje­ža­na Kor­dić i Ivo Pran­ko­vić iz Za­gre­ba, Raj­ka Glu­ši­ca iz Nik­ši­ća, Ran­ko Bu­gar­ski iz Be­o­gra­da, Sven Mo­ne­sland iz Nor­ve­ške, no­vi­nar Ni­ko­la Vu­čić iz Mo­sta­ra i Sa­ra­je­va, te srp­ski pi­sac Vla­di­mir Ar­se­ni­je­vić, kao pred­stav­nik Udru­že­nja „Kro­ko­dil” iz Be­o­gra­da, idej­ni za­čet­nik kon­fe­ren­ci­je „Je­zi­ci i na­ci­o­na­li­zmi”, ko­je su odr­žva­na u če­ti­ri dr­ža­ve re­gi­o­na Pot­pi­sni­ci De­kla­ra­ci­je, njih osam i po hi­lja­da do sa­da, su­o­če­ni s ne­ga­tiv­nim dru­štve­nim, kul­tur­nim i eko­nom­skim po­sle­di­ca­ma po­li­tič­kih ma­ni­pu­la­ci­ja je­zi­kom ak­tu­el­nih je­zič­nih po­li­ti­ka u če­ti­ri dr­ža­ve re­gi­o­na, is­ti­ču da se u Bo­sni i Her­ce­go­vi­ni, Cr­noj Go­ri, Hr­vat­skoj i Sr­bi­ji upo­tre­blja­va za­jed­nič­ki je­zik. Ri­ječ je o po­li­cen­trič­noj stan­dar­di­za­ci­ji ko­ja je de­mo­krat­ski ob­lik stan­dar­di­za­ci­je naj­bli­ža stvar­noj upo­tre­bi je­zi­ka, a sve če­ti­ri tre­nut­no po­sto­je­će stan­dard­ne va­ri­jan­te su rav­no­prav­ne i ne mo­že se jed­na od njih sma­tra­ti je­zi­kom, a dru­ge va­ri­jan­ta­ma tog je­zi­ka, ka­že se u De­kla­ra­ci­ji, ko­ja se mo­že pot­pi­sa­ti na saj­tu je­zi­ci­na­ci­o­na­li­zmi.com.
Ri­ječ je o za­jed­nič­kom stan­dard­nom je­zi­ku po­li­cen­trič­no­ga ti­pa, od­no­sno je­zi­ku ko­jim go­vo­ri vi­še na­ro­da u vi­še dr­ža­va s pre­po­zna­tlji­vim va­ri­jan­ta­ma, ka­kvi su nje­mač­ki, en­gle­ski, arap­ski, fran­cu­ski, špan­ski, po­tru­gal­ski i mno­gi dru­gi. Tu či­nje­ni­cu po­tr­vr­đu­ju što­ka­vi­ca kao za­jed­nič­ka di­ja­le­kat­ska osno­vi­ca stan­dard­no­ga je­zi­ka, omjer isto­ga spram raz­li­či­to­ga u je­zi­ku i po­slje­dič­na me­đu­sob­na ra­zu­mlji­vost. Ko­ri­šte­nje če­ti­ri na­zi­va za stan­dard­ne va­ri­jan­te: bo­san­ski, cr­no­gor­ski, hr­vat­ski i srp­ski ne zna­či da su to i raz­li­či­ti je­zi­ci. In­si­sti­ra­nje na ma­lom bro­ju po­sto­je­ćih raz­li­ka, te na­sil­no­me raz­dva­ja­nju če­ti­ri stan­dard­ne va­ri­jan­te do­vo­di do ni­za ne­ga­tiv­nih dru­štve­nih, kul­tur­nih i po­li­tič­kih po­ja­va, po­put ko­ri­šte­nja je­zi­ka kao ar­gu­men­ta za se­gre­ga­ci­ju dje­ce u ne­kim vi­še­na­ci­o­nal­nim sre­di­na­ma, ne­po­treb­nih „pre­vo­đe­nja” u ad­mi­ni­stra­tiv­noj upo­tre­bi ili me­di­ji­ma, iz­mi­šlja­nje raz­li­ka gdje one ne po­sto­je, bi­ro­krat­skih pri­si­la, kao i cen­zu­re te nu­žno i auto­cen­zu­re u ko­ji­ma se je­zič­no iz­ra­ža­va­nje na­me­će kao kri­te­ri­jum et­no-na­ci­o­nal­ne pri­pad­no­sti i sred­stvo do­ka­zi­va­nja po­li­tič­ke lo­jal­no­sti, sma­tra­ju pot­pi­sni­ci, ka­že se, po­red osta­log, u De­kla­ra­ci­ji, ko­ju je pro­či­tao Ni­ko­la Vu­čić. On je iz­ra­zio bo­ja­zan od „fa­ši­za­ci­je obra­zov­nog si­ste­ma, gdje se raz­dva­ja­ju mla­de oso­be, ma­lo­ljet­ne lju­de i ne da im se pri­li­ka da za­jed­no ži­ve i od­ra­sta­ju sa dje­com dru­ge na­ci­o­nal­no­sti u raz­re­du”, ali i na­du da do to­ga ne­će do­ći.
Glu­ši­ca pri­mi­je­ti­la je da ak­tu­el­na vlast u Cr­noj Go­ri kon­tro­li­še sve na­ci­o­na­li­zme i vr­lo ih li­je­po ko­ri­sti, i kad bi pa­la, ti na­ci­o­na­li­zmi bi se otr­gli kon­tro­li i sva­ko bi za­tra­žio na­sta­vu na svom je­zi­ku.
- Po­li­ti­ka u obra­zov­nom si­ste­mu Cr­ne Go­re ga­ji­la je i ga­ji sve na­ci­o­na­li­zme i vr­lo se vje­što nji­ma slu­ži. Za sad još ni­ko ne tra­ži na­sta­vu na sop­stve­nom je­zi­ku, u sop­stve­nim uči­o­ni­ca­ma, ali ni­je­sam baš si­gur­na da to ne­će bi­ti. Mi se ja­ko opa­sno igra­mo na­ci­o­na­li­zmi­ma i to sa sva če­ti­ri u ovoj ma­loj dr­ža­vi sa še­sto hi­lja­da go­vor­ni­ka, za­mi­sli­te ka­kva bi to bi­la ka­ta­stro­fa po­di­je­li­ti tu ma­lu je­zič­ku za­jed­ni­cu na če­ti­ri je­zi­ka, pa če­ti­ri na­ci­o­nal­na pro­gra­ma, če­ti­ri na­ci­o­nal­ne isto­ri­je, to je vr­lo opa­sno, a mi­slim da se neo­d­go­vor­no sa tim igra ova vlast - re­kla je Raj­ka Glu­ši­ca.
M.D.P.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"