Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Blokirane firme švercera duvana i Šarićevog ortaka * Tužilaštvo ispituje krađu tri mandata * Pred policajkom u Baltića ispalili 60 hitaca * Pokušao da likvidira rođake * Blokirane firme švercera duvana i Šarićevog ortaka * Sitnina * Kako smo iskeširali Cecin dernek
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 04-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Milisav Popović, pisac i kolumnista „Dana”:
– Pišem onako kako želim da čitam.

Vic Dana :)

Žena ima muža koji se zove Budimir, a zovu ga Buda.
Zove je švaler telefonom i pita:
- Će da bude nešto noćas?
Ona mu tiho reče:
- Ako Bude bude, neće da bude, ali ako Bude ne bude, će da bude!


Kaže Perica mami: „Mama, tata je opet pijan!” „A otkud ti to znaš?” „Pa eno ga, opet brije ogledalo.”


Kako bi se zvao film „300” da u njemu glumi Čak Noris?
- Jedan!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo IZMJENAMA ZAKONA O EUPRAVI PROPISANE SANKCIJE OD 500 DO 2.000 EURA Kažnjavaće za neobjavljivanje i-mejl adrese
Dan - novi portal
Nov­ča­nom ka­znom od 500 do 2.000 eura ka­zni­će se od­go­vor­no li­ce u dr­žav­nim i lo­kal­nim or­ga­ni­ma, in­sti­tu­ci­ji­ma i prav­nim li­ci­ma u jav­noj slu­žbi ako ne ob­ja­ve i-mejl adre­su od­re­đe­nu za pri­jem elek­tron­ske po­šte na svo­jim saj­to­vi­ma, pred­vi­đe­no je iz­mje­na­ma i do­pu­na­ma Za­ko­na o elek­tron­skoj upra­vi. Pred­lo­gom Vla­de uvo­de se no­vi pre­kr­ša­ji u ovaj za­kon.
Pred­vi­đe­na je nov­ča­na ka­zna do 2.000 eura za od­go­vor­na li­ca u ovim or­ga­ni­ma ako ne pri­pre­me elek­tron­sku uslu­gu, u for­mi pri­stu­pač­noj li­ci­ma sa in­va­li­di­te­tom, za pri­jem svih vr­sta pod­ne­sa­ka ko­ji se tom or­ga­nu mo­gu pod­ni­je­ti u elek­tron­skom ob­li­ku u skla­du sa za­ko­nom ko­jim se ure­đu­je po­stu­pak pred tim or­ga­nom. Ka­zne su pred­vi­đe­ne i uko­li­ko od­go­vor­na li­ca ne pri­pre­me i na svo­joj in­ter­net stra­ni­ci ne ob­ja­ve ka­ta­log elek­tron­skih uslu­ga za pri­jem pod­ne­sa­ka ili ga ne do­sta­ve nad­le­žnom or­ga­nu u elek­tron­skoj for­mi. Ka­žnji­vo će bi­ti i ako ne od­re­de li­ca za­du­že­na da nad­gle­da­ju i ko­or­di­ni­ra­ju ak­tiv­no­sti­ma za ne­sme­ta­no funk­ci­o­ni­sa­nje por­ta­la e-upra­ve iz nad­le­žno­sti tog or­ga­na.
Nov­ča­nim ka­za­na­ma do 2.000 eura ka­zni­će se i ono li­ce ko­je ne pri­ba­vi sa­gla­snost nad­le­žnog or­ga­na na idej­no rje­še­nje in­for­ma­ci­o­nog si­ste­ma i na pro­jekt­nu do­ku­men­ta­ci­ju in­for­ma­ci­o­nog si­ste­ma, kao i ono ko­je ne do­sta­vi do­ku­men­ta­ci­ju u ve­zi idej­nog rje­še­nja, od­no­sno pro­jekt­nu do­ku­men­ta­ci­ju in­for­ma­ci­o­nog si­ste­ma.
– Elek­tron­ska uslu­ga je skup teh­nič­ko-teh­no­lo­ških pro­ce­sa ko­ji obez­bje­đu­ju pri­jem, pre­nos i elek­tron­sku ob­ra­du pod­ne­ska, elek­tron­sko pla­ća­nje u skla­du sa za­ko­nom, do­bi­ja­nje po­vrat­ne in­for­ma­ci­je u ve­zi pod­ni­je­tog pod­ne­ska, kao i do­sta­vlja­nje od­lu­ka, po­zi­va i oba­vje­šte­nja or­ga­na, ako je to za­ko­nom pro­pi­sa­no – na­vo­di se u pred­lo­že­nom za­ko­nu.
Pre­ma tom za­ko­nu, or­gan je du­žan da na in­ter­net stra­ni­ci ob­ja­vi i-mejl adre­su od­re­đe­nu za pri­jem elek­tron­ske po­šte.
– Elek­tron­ska uslu­ga iz sta­va 1 ovog čla­na mo­ra da is­pu­nja­va teh­nič­ke stan­dar­de pri­stu­pač­no­sti za li­ca sa in­va­li­di­te­tom, ko­je obez­bje­đu­je nad­le­žni or­gan. Or­gan je du­žan da pri­pre­mi i na svo­joj in­te­r­net stra­ni­ci ob­ja­vi ka­ta­log elek­tron­skih uslu­ga za pri­jem pod­ne­sa­ka i do­sta­vi ga nad­le­žnom or­ga­nu u elek­tron­skoj for­mi. Nad­le­žni or­gan ob­ja­vlju­je ka­ta­log elek­tron­skih uslu­ga svih or­ga­na na por­ta­lu e-upra­ve. Or­gan je du­žan da od­re­di li­ca ko­ja su za­du­že­na da nad­gle­da­ju i ko­or­di­ni­ra­ju ak­tiv­no­sti­ma za ne­sme­ta­no funk­ci­o­ni­sa­nje por­ta­la e-upra­ve iz nad­le­žno­sti tog or­ga­na. Stan­dar­de pri­stu­pač­no­sti li­ci­ma sa in­va­li­di­te­tom utvr­đu­je nad­le­žni or­gan – pi­še u iz­mi­je­nje­nim ored­ba­ma za­ko­na.
Or­ga­ni ko­ji vo­de elek­tron­ske re­gi­stre i upra­vlja­ju in­for­ma­ci­o­nim si­ste­mi­ma iz svo­je obla­sti, ka­ko se na­vo­di, po­dat­ke i in­for­ma­ci­je iz tih re­gi­sta­ra i in­for­ma­ci­o­nih si­ste­ma du­žni su da raz­mje­nju­ju pre­ko je­din­stve­nog in­for­ma­ci­o­nog si­ste­ma za elek­tron­sku raz­mje­nu po­da­ta­ka.
– Ako u or­ga­nu ne po­sto­je mo­guć­no­sti za raz­mje­nu po­da­ta­ka pre­ko je­din­stve­nog in­for­ma­ci­o­nog si­ste­ma za elek­tron­sku raz­mje­nu po­da­ta­ka, po­dat­ke iz re­gi­sta­ra i in­for­ma­ci­o­nih si­ste­ma ko­je vo­di, od­no­sno ko­ji­ma upra­vlja taj or­gan mo­gu raz­mje­nji­va­ti pre­ko veb ser­vi­sa – pre­ci­zi­ra­no je iz­mje­na­ma.
Pre­ma čla­nu 15, or­gan ko­ji vo­di elek­tron­ske re­gi­stre i upra­vlja in­for­ma­ci­o­nim si­ste­mi­ma du­žan je da nad­le­žnom or­ga­nu, u ro­ku od 60 da­na od da­na nji­ho­vog us­po­sta­vlja­nja, do­sta­vi po­dat­ke o tim re­gi­stri­ma i in­for­ma­ci­o­nim si­ste­mi­ma ra­di ko­or­di­na­ci­je i upra­vlja­nja pro­jek­ti­ma u obla­sti in­for­ma­ci­o­nog dru­štva za po­tre­be tih or­ga­na.
Po­sli­je čla­na 15 do­dat je no­vi član ko­jim je dr­žav­ni i or­gan dr­žav­ne upra­ve du­žan da pri­je us­po­sta­vlja­nja in­for­ma­ci­o­nog si­ste­ma pri­ba­vi sa­gla­snost nad­le­žnog or­ga­na na idej­no rje­še­nje in­for­ma­ci­o­nog si­ste­ma i na pro­jekt­nu do­ku­men­ta­ci­ju in­for­ma­ci­o­nog si­ste­ma, o ko­jem nad­le­žni or­gan od­lu­ču­je u ro­ku od 20 da­na od da­na do­sta­vlja­nja za­htje­va.
– Or­ga­ni ko­ji do da­na stu­pa­nja na sna­gu ovog za­ko­na ni­je­su pri­pre­mi­li elek­tron­ske uslu­ge za pri­jem pod­ne­sa­ka iz čla­na 7 stav 1 ovog za­ko­na, du­žni su da ih pri­pre­me u ro­ku od šest mje­se­ci od da­na stu­pa­nja na sna­gu ovog za­ko­na. Nad­le­žni or­gan je du­žan da na por­ta­lu e-upra­ve obez­bi­je­di stan­dar­de pri­stu­pač­no­sti za li­ca sa in­va­li­di­te­tom u ro­ku od 12 mje­se­ci od stu­pa­nja na sna­gu ovog za­ko­na. Or­ga­ni su du­žni da ka­ta­log elek­tron­skih uslu­ga iz čla­na 7 stav 4 ovog za­ko­na ob­ja­ve na svo­joj in­ter­net stra­ni­ci i do­sta­ve nad­le­žnom or­ga­nu, u ro­ku od šest mje­se­ci od da­na stu­pa­nja na sna­gu ovog za­ko­na – na­vo­di se u Pred­lo­gu za­ko­na.
A.O.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"