Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Milov kum težak 15 miliona eura * U junu zakazuju preglede za decembar * Radulović organizovao prenos tri pištolja * Prijava odbačena, a Knežević jedva preživio * Milov kum težak 15 miliona eura * Vučić: Hrabro idemo iz mitologije u budućnost * Duo Mind Against i DJ Squire na Jazu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 24-06-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Momo Koprivica, poslanik Demokratske Crne Gore:
– Vlada ne odustaje od partijskog zapošljavanja.

Vic Dana :)


- Koja je razlika između pametnih i glupih frajera.
- Glupi pričaju viceve o plavušama a pametni ljubave sa njima.


Idu Mujo i Haso ulicom i gledaju ženske. Utom naiđu na jednojajčane bliznakinje. Pita Mujo Hasu:
- Bolan, Haso, koju ćeš?
Haso odgovori:
- Ja bih onu ljepšu.


Šta je brže od Cige koji bježi sa televizorom u rukama?
Njegov sin sa DVD-om.

Kako se zagrijeva crnogorska fudbalska reprezentacija?
Tri kruga oko Crne Gore!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo SKUPŠTINSKA RADNA TIJELA RAZMATRALA VLADIN PREDLOG ZAKONA Odbori podržali ukidanje nadoknada
Dan - novi portal
Skup­štin­ski od­bo­ri za za­ko­no­dav­stvo, rad, zdrav­stvo i so­ci­jal­no sta­ra­nje po­dr­ža­li su ju­če pred­log za­ko­na o iz­vr­še­nju od­lu­ke Ustav­nog su­da Cr­ne Go­re broj 6/16 od 19. apri­la 2017. go­di­ne, ko­jim je pred­vi­đe­no uki­da­nje na­dok­na­da za maj­ke. Tim ak­tom do­sa­da­šnje ko­ri­sni­ce na­dok­na­da su po­di­je­lje­ne u tri ka­te­go­ri­je. Že­ne ko­je su pri­ma­le pen­zi­ju bi­će vra­će­ne na to da­va­nje, dok će one ko­je su ra­di­le do­bi­ja­ti od dr­ža­ve 193 do 336 eura, i to mak­si­mal­no pet go­di­na. Maj­ke ko­je su ostva­ri­le na­kna­du po osno­vu 15 go­di­na pri­ja­vlji­va­nja na bi­ro osta­će bez ika­kvih pri­ma­nja i mo­ći će da se pri­ja­ve za ne­ko od so­ci­jal­nih da­va­nja, uko­li­ko is­pu­nja­va­ju uslo­ve.
Pred­sjed­ni­ca Za­ko­no­dav­nog od­bo­ra Mar­ta Šće­pa­no­vić oci­je­ni­la je da je opo­zi­ci­ja do­ve­la maj­ke u ne­za­vi­dan po­lo­žaj, dok je Vla­da mak­si­mal­no vo­di­la ra­ču­na o ko­ri­sni­ca­ma na­kna­da. Ona je istakla da i sa­da tre­ba da se za­pi­ta­mo šta je sa svim onim maj­ka­ma i oče­vi­ma ko­ji su dis­kri­mi­ni­sa­ni Za­ko­nom o so­ci­jal­noj i dječ­joj za­šti­ti ko­ji je ne­u­stav­no do­zvo­lio da jed­na gru­pa že­na do­bi­je na­dok­na­de.
Po­sla­nik Li­be­ral­ne par­ti­je An­dri­ja Po­po­vić na­ja­vio je pod­no­še­nje amandamana na pred­log za­ko­na, jer se on ti­če 22.000 ko­ri­sni­ca na­dok­na­da, od­no­sno oko 100.000 gra­đa­na.
– Po­ku­ša­će­mo da po­pra­vi­mo ovaj akt. Ipak ov­dje se pred­vi­đa pri­vre­me­na nov­ča­na po­moć za gru­pu maj­ki ko­je su na­pu­sti­le po­sao da bi pri­ma­le na­dok­na­du. Is­pa­da da će ne­ke od njih mo­ra­ti da tra­že za­po­sle­nje sa 45 go­di­na, a svje­do­ci smo da se ni mla­đi lju­di ne mo­gu za­po­sli­ti – ka­zao je Po­po­vić.
On je na­veo da je spor­na i ustav­nost za­ko­na jer je po Usta­vu Vla­da za­du­že­na za iz­vr­še­nje od­lu­ka Ustav­nog su­da, a sa­da ima­mo si­tu­a­ci­ju da se su­štin­ski Skup­šti­na sta­ra za to.
Ge­ne­ral­ni se­kre­tar Vla­de Na­ta­ša Pe­šić, ko­ja je pred­sta­vi­la za­kon, ka­za­la je da je za­kon po ko­jem su maj­ke ostva­ri­le pra­vo na na­dok­na­du „že­ne vra­tio u 19. vi­jek”. Ona je na­ve­la da že­na od 33 go­di­ne, ka­da je na vr­hun­cu fi­zič­ke i psi­hič­ke zre­lo­sti, ne tre­ba da sje­di ku­ći ne­go da se ostva­ru­je i do­pri­no­si dru­štvu.
– Le­gi­tim­na oče­ki­va­nja maj­ki ni­je­su spi­sak že­lja. Mi ovim ak­tom ko­ri­sni­ce na­kna­da ne mo­že­mo sta­vi­ti u bit­no ne­po­volj­ni­ji po­lo­žaj pri­je stu­pa­nja na sna­gu ne­u­stav­nih od­red­bi. Usvo­je­ni za­kon, po ko­jem su maj­ke ostva­ri­le na­dok­na­de, ni­je pro­šao Se­kre­ta­ri­jat za za­ko­no­dav­stvo, fi­nan­sij­sku ana­li­zu, ni­je do­bi­je­no mi­šlje­nje mi­ni­star­sta­va evrop­skih po­slo­va i prav­de, za­to da­nas ima­mo pred­log za­ko­na za ko­ji sma­tra­mo da je so­ci­jal­no sup­til­no ka­te­go­ri­sao ko­ri­sni­ce pra­va i ne­ma sum­nje da će­mo po­tvr­du ustav­no­sti na­ći – ka­za­la je Pe­šić.
M.S.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"