Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Šef ANB-a priznao susrete sa Branom * Milo gura Vešovića dok ga Katnić izviđa * „Teroristima” po pet mjeseci zatvora * Pored sina plaćamo kumove i drugove * Šef ANB-a priznao susrete sa Branom * Ne planiramo više duete * Sunčane igrarije u Delti
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-01-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Zdenka Popović, potpredsjednik Demokratske Crne Gore:
– Milovi prijatelji državi dužni stotine miliona eura.

Vic Dana :)

Ide zec šumom i vidi da svi odjednom bježe pa zaustavi malog miša i upita ga:
- Je li, mišu, što svi bježe?
A miš će njemu:
- Lav je provalio da ga lavica vara pa bježe svi sumnjivi.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo CRNA GORA U GRUPI OD PET ZEMALJA SA NAJVIŠE PODNIJETIH PREDSTAVKI EVROPSKOM SUDU Strazbur poslednja nada
Dan - novi portal
Cr­na Go­ra je u od­no­su na broj sta­nov­ni­ka me­đu pet dr­ža­va sa naj­vi­še tu­žbi pred Evrop­skim su­dom za ljud­ska pra­va u Stra­zbu­ru, zbog kr­še­nja osnov­nih ljud­skih pra­va ga­ran­to­va­nih Evrop­skom kon­ven­ci­jom o za­šti­ti ljud­skih pra­va i slo­bo­da. Po­red gra­đa­na Cr­ne Go­re, prav­du u Stra­zbu­ru naj­če­šće tra­že još sta­nov­ni­ci Ma­đar­ske, Ru­mu­ni­je, Jer­me­ni­je i Mol­da­vi­je. Naj­ma­nje pri­tu­žbi sud u Stra­zbu­ru je do­bio iz Ir­ske, Dan­ske i Ve­li­ke Bri­ta­ni­je.
Pred­stav­ni­ci ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja ko­je pra­te pre­su­de su­da u Stra­zbu­ru ka­žu ka­ko ni­je­su iz­ne­na­đe­ni či­nje­ni­com da ogro­man broj gra­đa­na prav­du tra­ži van gra­ni­ca Cr­ne Go­re.
– Taj po­da­tak uka­zu­je na to da gra­đa­ni u Cr­noj Go­ri sma­tra­ju da im je dr­ža­va pre­kr­ši­la pra­va vi­še ne­go gra­đa­ni­ma u dru­gih čak 42 dr­ža­ve čla­ni­ce Sa­vje­ta Evro­pe. To zna­či i da je i advo­ka­ti­ma i dru­gim gra­đa­ni­ma taj sud po­stao op­šte po­znat kao mo­guć­nost da mu pod­no­se pred­stav­ke – ka­že za „Dan” iz­vr­šna di­rek­to­ri­ca Ak­ci­je za ljud­ska pra­va (HRA) Tea Gor­janc Pre­le­vić.
S dru­ge stra­ne, ka­ko po­ja­šnja­va, taj po­da­tak ne zna­či da je dr­ža­va u to­li­kim slu­ča­je­vi­ma i pre­kr­ši­la Evrop­sku kon­ven­ci­ju za ljud­ska pra­va, ni­ti da će sud i do­ni­je­ti pre­su­de po svim tim pred­stav­ka­ma. Ona je do­da­la da se, po pra­vi­lu, ve­ći­na pred­stav­ki od­ba­ci iz pro­ce­du­ral­nih raz­lo­ga pri­je ne­go što se sud i upu­sti u su­šti­nu stva­ri.
– Na pri­mjer, mno­gi pod­no­si­o­ci pre­ko­ra­če rok od šest mje­se­ci od do­sta­vlja­nja po­sled­nje pre­su­de ili od­lu­ke Ustav­nog su­da, ili ne is­cr­pe do­ma­ća prav­na sred­stva pri­je obra­ća­nja Evrop­skom su­du. Od mar­ta 2015. go­di­ne je pro­ši­re­na nad­le­žnost Ustav­nog su­da Cr­ne Go­re, ta­ko da bi sa­da po pra­vi­lu tre­ba­lo po­ku­ša­ti i sa ustav­nom žal­bom pri­je pod­no­še­nja pred­stav­ke – ka­že Gor­janc Pre­le­vić.
Ko­or­di­na­tor pro­gra­ma ljud­skih pra­va u NVO Gra­đan­ska ali­jan­sa Mi­lan Ra­do­vić sma­tra da ve­li­ki broj pri­tu­žbi iz Cr­ne Go­re pred su­dom u Stra­zbu­ru, pri­je sve­ga po­ka­zu­je da gra­đa­ni ni­je­su za­do­volj­ni ostva­ri­va­njem svo­jih pra­va pred na­ci­o­nal­nim su­do­vi­ma, kao ni sa dje­lo­tvor­no­šću prav­nih lje­ko­va.
– Ustav­ni sud mo­ra po­sta­ti fil­ter i u kra­ćem vre­me­nu od­lu­či­va­ti po žal­ba­ma gra­đa­na. Ta­ko­đe, pre­su­de su­da iz Stra­zbu­ra se mo­ra­ju is­po­što­va­ti i to mo­ra bi­ti prak­sa in­sti­tu­ci­ja. Na­ža­lost, to se ne do­ga­đa. Pri­mjer su is­tra­ge i po­stup­ci po na­vo­di­ma o tor­tu­ri. Me­đu­tim, ima­mo i ne­sprem­nost in­sti­tu­ci­ja da spro­ve­du is­tra­ge u slu­ča­ju zlo­sta­vlja­nja gra­đa­na to­kom pro­te­sta iz 2015. go­di­ne, gdje još ne­ma­mo ni­jed­no osu­đe­no li­ce ko­je je zlo­sta­vlja­lo gra­đa­ne – is­ti­če Ra­do­vić.M.S.


Kr­še­nja pra­va utvr­đe­na u 22 slu­ča­ja

Evrop­ski sud za ljud­ska pra­va la­ni je do­nio ukup­no 993 pre­su­de za sve ze­mlje Sa­vje­ta Evro­pe, ko­jih je 42. U 829 pre­su­da ili 83,5 od­sto kon­sta­to­va­no je kr­še­nje naj­ma­nje jed­nog od pra­va iz Evrop­ske kon­ven­ci­je o ljud­skim pra­vi­ma.
Evrop­ski sud je do­sad do­nio 24 pre­su­de ko­je se od­no­se na Cr­nu Go­ru i u 22 je pro­na­šao da je na­ša dr­ža­va pre­kr­ši­la pra­va pod­no­si­la­ca pri­tu­žbe.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"