Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Milovom kumu šest miliona državne pomoći * Ne potpisujemo sporazum prije Radojkine ostavke * Novac uzeo da podmiti vještake, a ne Katnića * Prodavali i opasnu opremu za bebe * Milovom kumu šest miliona državne pomoći * Oteo avion da bi predao pismo bivšoj ženi * „Božji prorok” u američkom Kongresu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 30-03-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Vuk Maraš, direktor Monitoring programa MANS-a:
I 2012. godine projekat „Hiljadu plus stanova” pokrenut je uoči parlamentarnih izbora, a veliki broj siromašnih građana ostao je bez neriješenog stambenog pitanja nakon što su prethodno morali da glasaju za DPS.

Vic Dana :)

Čovjek gleda svjetsko prvenstvo u fudbalu. Dolazi dijete i kaže:
- Tata, tata, mamu su zgazila kola!
Čovjek ne pomjera pogled s televizora i kaže:
- Počni ti da plačeš, sad ću ja da dođem.

Prije mnogo godina, jedan mladić je pitao djevojku da se uda za njega.
Rekla je NE!
Tako je on dugo živio srećno!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo NASTAVLJENO SUĐENJE SSCG PO TUŽBI BIVŠEG GENERALNOG SEKRETARA, VJEŠTAK UTVRDIO Nikčeviću pripada 71 hiljada eura Marko Nikčević je tokom svjedočenja kazao da je svrgnut sa funkcije generalnog sekretara pučem koji su izveli isključeni članovi SSCG, te da iz te centrale nije otišao dobrovoljno
Dan - novi portal
Biv­šem ge­ne­ral­nom se­kre­ta­ru Sa­ve­za sin­di­ka­ta (SSCG) Mar­ku Nik­če­vi­ću ta cen­tra­la bi zbog jed­no­stra­nog ot­ka­zi­va­nja ugo­vo­ra tre­ba­lo da is­pla­ti 71.163 eura ot­prem­ni­ne, pro­cje­na je vje­šta­ka eko­nom­sko-fi­nan­sij­ske stru­ke Ma­ri­je Đo­kić. U Osnov­nom su­du u Pod­go­ri­ci ju­če je odr­ža­no su­đe­nje po Nik­če­vi­će­voj tu­žbi pro­tiv SSCG zbog jed­no­stra­nog ras­ki­da ugo­vo­ra o ra­du ko­ji je on u mar­tu 2015. pot­pi­sao sa pred­sjed­ni­kom skup­šti­ne Sa­ve­za Bran­kom Vu­ji­si­ćem.
Na su­du ni­je­su raz­ma­tra­ni na­la­zi vje­šta­ka jer su ih stran­ke u po­stup­ku do­bi­le. U mi­šlje­nju u ko­je je „Dan” imao uvid na­vo­di se da vi­si­na ot­prem­ni­ne, za ko­ju sud tre­ba da od­lu­či da li je tre­ba is­pla­ti­ti, iz­no­si 36 bru­to za­ra­da u po­je­di­nač­nom iz­no­su od 1.976 eura.
– Tu­ži­o­cu pri­pa­da raz­li­ka ne­is­pla­će­nih lič­nih do­ho­da­ka u ukup­nom iz­no­su od 1.455 eura, od če­ga se 1.361 od­no­si na glav­ni­cu, a 93 na za­te­znu ka­ma­tu sa pre­sje­kom na dan 28. mart 2016. go­di­ne – na­vo­di se u mi­šlje­nju ko­je je do­ni­je­to u po­ne­dje­ljak, a ju­če pre­da­to su­du.
Nik­če­vić je to­kom svje­do­če­nja u su­du ka­zao da je svrg­nut sa funk­ci­je ge­ne­ral­nog se­kre­ta­ra pu­čem ko­ji su iz­ve­li is­klju­če­ni čla­no­vi SSCG, te da iz te cen­tra­le ni­je oti­šao do­bro­volj­no. Na­veo je da je sa njim ugo­vor o ra­du u ime SSCG sklo­pio pred­sjed­nik Skup­šti­ne Vu­ji­sić jer je bio na če­lu naj­vi­šeg or­ga­na iz­me­đu dva kon­gre­sa.
– Ugo­vor o ra­du sam pot­pi­sao sa SSCG jer sam u raz­go­vo­ru sa eks­per­tom za rad­na pra­va Ve­snom Si­mo­vić utvr­dio da je to je­di­ni na­čin da po za­ko­nu bu­dem na funk­ci­ji i ostva­ru­jem na­kna­du ko­ja mi sle­du­je, ali i sva osta­la pra­va iz rad­nog od­no­sa. Ta­kva prak­sa ni­je ra­ni­je po­sto­ja­la u SSCG, što i ni­je čud­no jer se u toj cen­tra­li go­di­na­ma ne­za­ko­ni­to ra­di­lo o če­mu svje­do­če broj­ne pri­ja­ve ko­je smo za vri­je­me mog man­da­ta pre­da­li tu­ži­la­štvu zbog sum­nji u broj­na kr­še­nja za­ko­na. Ra­ni­ji ge­ne­ral­ni se­kre­ta­ri na­kna­du su do­bi­ja­li na osno­vu od­lu­ke. Ugo­vor o ra­du sam imao ja i svi osta­li ko­ji su za­po­sle­ni u SSCG, jer sam ja u sin­di­ka­tu bio an­ga­žo­van pro­fe­si­o­nal­no, dok mi je u Mi­ni­star­stvu unu­tra­šnjih po­slo­va mi­ro­vao rad­ni od­nos. Osta­li funk­ci­o­ne­ri SSCG vo­lon­ter­ski su oba­vlja­li po­slo­ve. Jed­no­stav­no, ugo­vor je pot­pi­san ka­ko bi se pre­ki­nu­la ra­ni­ja ne­za­ko­ni­ta prak­sa i ja sam pra­va iz rad­nog od­no­sa u SSCG po tom ugo­vo­ru ostva­ri­vao do 15. ma­ja 2015. dok ni­je­sam iz­bri­san iz evi­den­ci­je ge­ne­ral­nih se­kre­ta­ra Min­star­stva ra­da i so­ci­jal­nog sta­ra­nja – ka­zao je Nik­če­vić.
Na­veo je da je ugo­vor o ra­du sa SSCG pot­pi­sao i za­to što on ni­je jav­ni funk­ci­o­ner i za­to što je po­sto­ja­nje tog ak­ta oba­ve­za pro­pi­sa­na Za­ko­nom o ra­du.
– Ugo­vor ni­sam mo­gao pot­pi­sa­ti sam sa so­bom, već sa Skup­šti­nom. Ni­sam mo­gao da uti­čem na pe­ri­od ka­da će se od­lu­ka o skla­pa­nju ugo­vo­ra sa mno­me usvo­ji­ti jer je to u nji­ho­voj nad­le­žno­sti. Mo­ja že­lja je bi­la da se is­po­štu­je za­kon i to je ura­đe­no – is­ta­kao je Nik­če­vić.
Advo­kat SSCG Ili­ja Bo­lje­vić pi­tao je Ni­če­vi­ća da li je Skup­šti­na SSCG ras­pra­vlja­la o ot­prem­ni­ni ge­ne­ral­nom se­kre­ta­ru i nje­nom iz­no­su. Nik­če­vić je ka­zao da se ne sje­ća de­ta­lja sa skup­šti­ne, te da je to vi­še pi­ta­nje za pred­sjed­ni­ka skup­šti­ne ko­ji je vo­dio za­sje­da­nje.
Bo­lje­vić je ka­zao da su sve od­lu­ke ko­je su or­ga­ni SSCG do­ni­je­li na­kon de­cem­bra 2014. ka­da je na van­red­nom kon­gre­su Nik­če­vić smi­je­njen ne­va­že­će.
– Van­red­nim kon­gre­som pre­sta­la je da po­sto­ji skup­šti­na sa ko­jom je Nik­če­vić pot­pi­sao ugo­vor o ra­du – tvr­di Bo­lje­vić.
Nik­če­vić je pr­vi ge­ne­ral­ni se­kre­tar ko­ji je tra­žio ot­prem­ni­nu na­kon od­la­ska iz SSCG. Pri­je nje­go­vog od­la­ska gru­pa­ci­ja pred­vo­đe­na Du­škom Za­ru­bi­com, ak­tu­el­nim ge­ne­ral­nim se­kre­ta­rom, na­sil­no je ušla u SSCG. Ne­du­go na­kon tog upa­da Mi­ni­star­stvo ra­da je do­ni­je­lo rje­še­nje ko­jim se Za­ru­bi­ca upi­su­je u re­gi­star ge­ne­ral­nih se­kre­ta­ra, a Nik­če­vić bri­še.
M.S.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"