Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Milo pobjegao od mene, ali od tužilaštva neće * Nedi Bogavac socijalna i dječja zaštita * Pucao mu u glavu dok je ležao na pločniku * Katniću pakovali psihijatrijsku dijagnozu * Iranski mudžahedini prijetnja Evropi * Bivšem diktatoru doživotna kazna zatvora
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 31-05-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Иду дви­је краф­не ули­цом и срет­ну пи­цу. На­кон што су про­шле, јед­на краф­на ка­же дру­гој:
- Је­си ви­дје­ла се­љан­ку ко­ли­ко се на­шмин­ка­ла?

Ка­ко је на­стао То­чак..?
- Чак Норис је пра­вио ко­лу­то­ве а љу­ди су ви­ка­ли То Чак, то­чак...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika PONUDA VLADI ZA SARADNJU OKO PROGRAMA EKONOMSKOG DRŽAVLJANSTVA
Kristijan Kalin Kalin bi da prodaje pasoše Od minimalne investicije od 500.000 eura crnogorska država uzimala bi 200.000 eura
Dan - novi portal
Vla­da Cr­ne Go­re po­no­vo je do­bi­la po­nu­du da raz­mo­tri pro­gram pro­da­je pa­so­ša za in­ve­sti­ci­je ko­ji je po­nu­dio kon­tro­verz­ni švaj­car­ski advo­kat Kri­sti­jan Ka­lin. U pi­ta­nju je pred­stav­nik iste advo­kat­ske kan­ce­la­ri­je iz Ci­ri­ha ko­ja je 2010. go­di­ne, ka­da je pro­gram pr­vi put na­ja­vljen, a po­tom i su­spen­do­van, bi­la za­in­te­re­so­va­na za sa­rad­nju sa vla­dom pre­mi­je­ra Mi­la Đu­ka­no­vi­ća.
Na zva­nič­nom saj­tu ci­ri­ške advo­kat­ske kom­pa­ni­je Hen­li end part­ners 2010. go­di­ne bi­li su ob­ja­vlje­ni de­ta­lji po­seb­nog pro­gra­ma ko­ji je de­fi­ni­sao ka­ko će bi­ti pro­da­van cr­no­gor­ski pa­soš, gdje bi od mi­ni­mal­ne in­ve­sti­ci­je od 500.000 eura, cr­no­gor­ska dr­ža­va uzi­ma­la 200.000 eura.
Pro­gram pro­da­je dr­ža­vljan­stva, ili ta­ko­zva­no in­ve­sti­ci­o­no sti­ca­nje dr­ža­vljan­stva, Kri­sti­jan Ka­lin je usa­vr­šio još 2006. go­di­ne u ostrv­skoj dr­ža­vi Sve­ti Kits i Ne­vis, ko­ja se na­la­zi na tri sa­ta le­tom od ame­rič­ke sa­ve­zne dr­ža­ve Flo­ri­da.
Iako je ta dr­ža­va pro­da­va­la dr­ža­vljan­stvo za in­ve­sti­ci­je još od 1984. go­di­ne, tek od sre­di­ne 2006. go­di­ne, uz sa­vje­te Kri­sti­ja­na Ka­li­na, po­če­la je ma­sov­no da štam­pa pa­so­še za in­ve­sti­ci­je u vri­jed­no­sti od 250.000 do­la­ra, što je da­nas je­di­ni uslov za sti­ca­nje dr­ža­vljan­stva te dr­ža­ve.
Ka­lin je svjet­skim me­di­ji­ma ra­ni­je ka­zao da su za nje­go­ve uslu­ge, tač­ni­je za pro­gram pro­da­je dr­ža­vljan­stva, za­in­te­re­so­va­ne Cr­na Go­ra, Slo­ve­ni­ja, Hr­vat­ska i Al­ba­ni­ja.
–Od­re­đe­ni po­da­ci po­ka­zu­ju da su in­ve­sti­to­ri, a u mno­gim slu­ča­je­vi­ma ri­ječ je jed­no­stav­no o pro­stim kup­ci­ma do­ba­ra, sa­mo pro­šle go­di­ne po­tro­ši­li dvi­je mi­li­jar­de na le­gal­nu ku­po­vi­nu pa­so­ša. I ta ci­fra će se u bu­duć­no­sti sa­mo po­ve­ća­va­ti – ka­zao je Ka­lin.
Cr­na Go­ra je još 2010. go­di­ne po­kre­nu­la pro­gram eko­nom­skog dr­ža­vljan­stva, ali se od to­ga for­mal­no od­u­sta­lo na za­htjev Evrop­ske uni­je. Vla­da pre­mi­je­ra Mi­la Đu­ka­no­vi­ća pla­ni­ra­la je ta­da da cr­no­gor­ski pa­soš po­nu­di svi­ma ko­ji in­ve­sti­ra­ju mi­ni­mal­no 500.000 eura, s tim da bi dio tog iz­no­sa bio di­rekt­no upla­ćen dr­ža­vi.
Na­kon što je taj pro­gram na­ja­vljen, ogla­si­la se nje­mač­ka vla­da­ju­ća stran­ka, tra­že­ći da Cr­na Go­ra bu­de pod­vrg­nu­ta sank­ci­ja­ma Bri­se­la zbog kr­še­nja evrop­skih pra­vi­la. Po­tom je taj pro­gram su­spen­do­van na za­htjev Evrop­ske ko­mi­si­je (EK), ma­da se, ne­zva­nič­no, od nje­go­ve re­a­li­za­ci­je ni­ka­da ni­je od­u­sta­lo.
U okvi­ru re­a­li­za­ci­je tog pro­gra­ma, bez sum­nje je naj­po­zna­ti­ji slu­čaj biv­šeg taj­land­skog pre­mi­je­ra Tak­si­na Ši­na­va­tre, ko­ji je bje­že­ći od pre­su­de za ko­rup­ci­ju iz­re­če­ne u nje­go­voj ma­tič­noj dr­ža­vi uto­či­šte na­šao u Cr­noj Go­ri, pod iz­go­vo­rom da pla­ni­ra in­ve­sti­ci­je u tu­ri­zam. For­mal­no, od tih in­ve­sti­ci­ja do­sad ni­je bi­lo ni­šta.
In­te­re­sant­no je da je u vri­je­me ka­da je po­kre­nut pro­gram pro­da­je pa­so­ša, na pred­log pre­mi­je­ra Đu­ka­no­vi­ća pa­soš do­bio i kon­tro­verz­ni pa­le­stin­ski bi­zni­smen i ne­ka­da­šnji mi­ni­star Mo­ha­med Da­hlan, za ko­ga se, po pi­sa­nju arap­skih me­di­ja, vje­ro­va­lo da je sto­jao iza in­ve­sti­ci­je na Kra­lji­či­noj pla­ži.
Mal­te­ški par­la­ment odo­brio je kra­jem 2011. go­di­ne pro­da­ju mal­te­škog dr­ža­vljan­stva za 650.000 eura dr­ža­vlja­ni­ma tre­ćih ze­ma­lja. I ovaj pro­gram za Mal­tu ra­di­la je advo­kat­ska kom­pa­ni­ja Kri­sti­ja­na Ka­li­na.
M.V.


Mi­lo kri­je ko­ga je na­gra­dio

Ve­li­ku ve­ći­nu pred­lo­ga za po­ča­sno dr­ža­vljan­stvo upu­tio je pre­mi­jer Mi­lo Đu­ka­no­vić, od ko­ga ni­je bi­lo mo­gu­će do­bi­ti spi­sak ime­na „do­bit­ni­ka pa­so­ša”, na šta su ne­dav­no upo­zo­ri­li iz Cen­tra za gra­đan­sko obra­zo­va­nje (CGO). Na­ve­li su da im je pri­li­kom pri­ku­plja­nja po­da­ta­ka o to­me ko je do­bio po­ča­sno dr­ža­vljan­stvo ve­ći­na or­ga­na ured­no do­sta­vi­la od­go­vo­re. Ka­ko su sa­op­šti­li, je­di­no im ka­bi­net pre­mi­je­ra Mi­la Đu­ka­no­vi­ća ni­je do­sta­vio po­dat­ke, prav­da­ju­ći se da ni­je u po­sje­du istih.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"