Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Finansiraju Milovu kampanju, a oštetili državu za pola miliona * Ne kopaj po grobovima zbog partijskog interesa * Isplatio 4.000 eura svojim studentima * Direktor na čelu sindikata * SAD neće prihvatiti vojni scenario u Siriji * EU neće pokleknuti pred SAD * I djecu će im napraviti
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-10-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dritan Abazović:
– Obećavam DPS-u, da ne brinu, možda će biti i neka ćelija koja se otvara na dugme.

Vic Dana :)

Opalio Hasu auto... i leži on sad u bolnici, ono došla djeca u posjetu... Narod k`o narod, kako dolazi neko donese voća, neko soka, neko keksa... Jedu djeca zamazala se sva kad čuješ Hasu sav srećan:
- Samo jed`te djeco... nek ste vi meni zdravi i živi... biće opet svega...
baciće se babo pod auto čim ozdravi.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

   
Podgoricom ODBORNIK DEMOSA MAJA VUČELIĆ UKAZUJE Nastavlja se nebriga prema OSI
Dan - novi portal
Sta­tus oso­ba sa in­va­li­di­te­tom je i da­lje ugro­žen u Glav­nom gra­du, jer se ve­li­ki broj su­sri­je­će sa dis­kri­mi­na­ci­jom ka­ko di­rek­ti­nim ugro­ža­va­njem – ne­pri­la­go­đe­no­sti uslo­va, obra­zo­va­nja, pra­va na rad i za­ra­du, ta­ko i zbog pred­ra­su­da i ne­zna­nja, oci­je­ni­la je Ma­ja Vu­če­lić, od­bor­nik De­mo­sa. Vu­če­lić uka­zu­je da je i da­lje pri­sut­na dis­kri­mi­na­ci­ja li­ca sa in­va­li­di­te­tom pri­li­kom za­po­šlja­va­nja u jav­nom i pri­vat­nom sek­to­ru.
-Neo­p­hod­no je da se afir­mi­še raz­voj in­va­lid­ske za­šti­te u okvi­ru eko­nom­ske, so­ci­jal­ne i dru­štve­no-raz­voj­ne po­li­ti­ke. Vi­še pa­žnje tre­ba po­sve­ti­ti spro­vo­đe­nju pra­va ovih mar­gi­na­li­zo­va­nih gru­pa, naj­pri­je kroz ukla­nja­nje ba­ri­je­ra sa ko­ji­ma se su­o­ča­va­ju, a za­tim da im se omo­gu­će bo­lji uslo­vi za za­po­šlja­va­nje. Na­ža­lost, oso­be sa ina­vli­di­te­tom u Glav­nom gra­du se su­sre­ću sa ba­ri­je­ra­ma na sva­kom ćo­šku. Ne sa­mo što po­je­di­ne dr­žav­ne i grad­ske in­sti­tu­ci­je, tr­žni cen­tri, zgra­de, ka­fi­ći ni­su pri­stu­pač­ne ovim oso­ba­ma, već Glav­ni grad ne sti­mu­li­še grad­nju pri­stup­nih ram­pi. Do­no­se se od­lu­ke ko­je di­rekt­no su­zbi­ju afir­ma­tiv­nu ak­ci­ju – sa­op­šti­la je Vu­če­lić.
Vu­če­lić do­da­je da oso­be sa in­va­li­di­te­tom te­ško do­la­ze do stal­nog po­sla. Ona uka­zu­je da je is­tra­ži­va­nje Udru­že­nja mla­dih sa hen­di­ke­pom Cr­ne Go­re po­ka­za­lo da 46,8 od­sto is­pi­ta­ni­ka sma­tra da se naj­ve­će dis­kri­ma­ci­je ovih gru­pa od­no­se na za­po­šlja­va­nje i rad.
-Tra­gič­no je da oso­ba sa in­va­li­di­te­tom, ko­ja je ulo­ži­la pu­no tru­da u obra­zo­va­nje se ne mo­že za­po­sli­ti. Za­to je neo­p­hod­no da se za ne­za­po­sle­ne oso­be ovih gru­pa otvo­re no­va rad­na mje­sta i po­sve­ti vi­še mo­guć­no­sti za za­po­šlja­va­nje – ka­že Vu­če­lić.
N.S.


Za bo­lji so­ci­jal­ni po­lo­žaj

Ma­ja Vu­če­lić sa­op­šti­la je da će se ko­a­li­ci­ja Ključ za­la­ga­ti za bo­lji so­ci­jal­ni po­lo­žaj li­ca sa in­va­li­di­te­tom bu­de što bo­lji.
-Nji­ma i nji­ho­vim po­ro­di­ca­ma dr­ža­va će pru­ži­ti za­šti­tu i po­dr­šku kroz ko­lek­tiv­ne uslu­ge. Ne­će se to­le­ri­sa­ti po­sto­je­ća dis­kri­mi­na­ci­ja li­ca sa in­va­li­di­te­tom pri­li­kom za­po­šlja­va­nja u jav­nom i pri­vat­nom sek­to­ru. Iz­mi­je­ni­će­mo Za­kon o pro­fe­si­o­nal­noj re­ha­bi­li­ta­ci­ji i za­po­šlja­va­nju li­ca sa in­va­li­di­te­tom ka­ko bi se obez­bi­je­di­lo da se sred­stva iz fon­da u pot­pu­no­sti utro­še za na­mje­ne pred­vi­đe­ne za­ko­nom. Dr­ža­va će sub­ven­ci­o­ni­ra­ti tro­ško­ve li­je­če­nja i re­ha­bi­li­ta­ci­je li­ca, a po­seb­no dje­ce sa in­va­li­di­te­tom i dje­ce sa smet­nja­ma u raz­vo­ju. So­ci­jal­na da­va­nja li­ci­ma sa in­va­li­di­te­tom po­di­ći će­mo na do­sto­jan­stven ni­vo- po­ru­ču­je Ma­ja Vu­če­lić.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"