Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vučićev ministar radi preko Aca sa firmom od 200.000 * DPS preko Tuzi i Ulcinja planira da pokupi albanske glasove * Bojkot se nastavlja * Majka i sin sadili „travu” ispred kuće * Vučićev ministar radi preko Aca sa firmom od 200.000 * Trampova borba protiv islama * Preobražaj
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-09-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Predrag Bošković, ministar odbrane :
Vojska Crne Gore pokazala je da je na nivou najrazvijenih vojski na svijetu.

Vic Dana :)

Sjedi Mujo u kafani s jaranima i žali se kako nema sreće u životu, al’ zato njegova Fata ima i preko glave, pa ga Haso upita da objasni.
Mujo otpije gutljaj pive pa se požali:
- A vid’ ‘vako ... moja ti Fata pred Novu godinu nađe na putu zlatan prsten, a odma’ drugi dan i lančić! A na samu Novu god’nu našla bundu od krzna!
Haso zaklima glavom i upita:
- Pa dobro, jarane, je’s ti nešto naš’o?
Mujo zavrti glavom:
- Pa o tom ti i pričam, jarane ... ja sam naš’o samo jedne muške gaće u krevetu, a i te su mi bile prevel’ke!

Pitaju Cigu na ulici:
• Šta mislite o zatvorenim bazenima?
A Ciga će:
• Pa, ja mislim da treba da ih otvore, da se narod kupa!

Došao lav u hotel „Lav”, pa pita recepcionera:
- Je l’ ovo hotel „Lav”?
- Jok ti si!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura - datum: 2017-09-02 SPUŠTENA ZAVJESA NA 12. PURGATORIJE
Svi nagrađeni na Ljetnjoj pozorinici u Tivtu Briljirali su „Čuvari poštenja”
Dan - novi portal
Ba­let­skom pred­sta­vom „Ko to ta­mo pe­va” Na­ro­do­nog po­zo­ri­šta iz Be­o­gra­da spu­šte­na je za­vje­sa na 12. Fe­sti­val me­di­te­ran­skog te­a­tra „Pur­ga­to­ri­je” u Tiv­tu, u sklo­pu ko­jeg je to­kom dva mje­se­ca pu­bli­ka vi­dje­la oko 60 raz­li­či­tih kul­tur­nih pro­gra­ma. Uoči pred­sta­ve na sce­ni ti­vat­ske Ljet­nje po­zor­ni­ce uru­če­ne su i fe­sti­val­ske na­gra­de naj­bo­lji­ma, a ko­je je do­nio fe­sti­val­ski ži­ri u sa­sta­vu: Ma­ni Go­to­vac, Ta­nja Bo­ško­vić, Zo­ran Živ­ko­vić. Oni su na­kon osam od­gle­da­nih pred­sta­va u zva­nič­noj se­lek­ci­ji za naj­bo­lju pro­gla­si­li „Ču­va­ri tvog po­šte­nja” Grad­skog po­zo­ri­šta iz Pod­go­ri­ce, autor­ski pro­je­kat re­ži­se­ra Bo­ri­sa Li­je­še­vi­ća.
- Mo­žda bi se ci­je­li svi­jet u ovom tre­nut­ku mo­rao upi­ta­ti: što je s tim na­šim po­šte­njem, i gdje je ono da­nas? U vre­me­nu ka­da su na dje­lu po­hle­pa, po­žu­da, pri­si­la, po­ma­ma (da osta­ne­mo sa­mo pri ri­je­či­ma ko­je po­či­nju sa slo­vom „p”, kao „pu­ška”), ni­je li to pi­ta­nje po­šte­nja, ne­ka­ko baš pi­ta­nje svih pi­ta­nja? Bo­ris Li­je­še­vić, autor pro­jek­ta „Ču­va­ri tvog po­šte­nja” i ci­je­li an­sambl Grad­skog po­zo­ri­šta Pod­go­ri­ca, upra­vo to pi­ta­nje po­sta­vlja­ju u sre­di­šte svo­je pred­sta­ve. I ono što od­mah va­lja is­tak­nu­ti, po­sta­vlja­ju ga ta­ko da ga pro­vje­ra­va­ju, is­klju­či­vo i sa­mo na svo­jim vla­sti­tim pri­mje­ri­ma, na svo­jim iz­ob­li­če­no­sti­ma. Na­i­me, sva­ki su­di­o­nik ovog te­a­tar­skog dje­la, is­tra­žu­je ostat­ke vla­sti­te ljud­sko­sti unu­tar vla­sti­tog do­ma, svog so­ka­ka, unu­tar sa­mo­ga se­be. U to­me je pr­va ne­pro­cje­nji­va vri­jed­nost ove pred­sta­ve. Na­da­lje, is­tra­žu­ju ih oni po­je­di­nač­no, ali i svi za­jed­no, du­bo­ko, od­go­vor­no, s te­me­lji­tom pre­ci­zno­šću. A opet, nji­ho­va je pred­sta­va ne­pojm­lji­vo jed­no­stav­na, iskre­na i skrom­na. To je na­i­me svi­jet neo­bič­ne scen­ske po­e­zi­je - is­tak­nu­to je u obra­zlo­že­nju ži­ri­ja.
Do­a­je­nu srp­skog i ju­go­slo­ven­skog glu­mi­šta Je­li­sa­ve­ti Se­ki Sa­blić do­di­je­lje­na je na­gra­da za naj­bo­lje glu­mač­ko ostva­re­nje na Fe­sti­va­lu za ulo­gu go­spo­đe Fro­le u po­zo­ri­šnoj pred­sta­vi „Ta­ko je (ako vam se ta­ko či­ni)” Ju­go­slo­ven­skog dram­skog po­zo­ri­šta iz Be­o­gra­da. Du­brav­ka Dra­kić do­bi­la je na­gra­du za naj­bo­lju glu­mač­ku bra­vu­ru za ulo­gu pro­fe­so­ri­ce mu­zič­kog vas­pi­ta­nja u po­zo­ri­šnoj pred­sta­vi „Ču­va­ri tvog po­šte­nja”.
Pla­ke­ta „Iva­na To­mi­čić” uru­če­na je or­ga­ni­za­to­ru kul­tur­nog pro­gra­ma u Cen­tra za kul­tu­ru Vo­ji­sla­vu Ka­lu­đe­ro­vić.
- Pla­ke­ta „Iva­na To­mi­čić” je na­gra­da ko­ju po­taj­no pri­želj­ku­je sva­ki pro­fe­si­o­na­lac, ko­ji je od pr­vog Fe­sti­va­la „Pur­ga­to­ri­je” uz nje­ga. Sve osta­le na­gra­de su na jed­noj stra­ni, a ova na­gra­da je na dru­goj i za­to mi pri­či­nja­va iz­u­zet­no za­do­volj­stvo i čast. Po­zo­ri­šte i „Pur­ga­to­ri­je” su moj na­čin ži­vo­ta, i ja u ovoj mo­joj „ulo­zi” igram naj­bo­lje što umi­jem – ovo je pod­strek da bu­dem još bo­lja ver­zi­ja se­be i do­kaz da je sva­ka mo­ja pro­fe­si­o­nal­na Od­lu­ka i po­slje­di­ca iste bi­la vri­jed­na ovog tre­nut­ka. Tre­nut­ka da mo­gu da se po­klo­nim vjer­noj pu­bli­ci „Pur­ga­to­ri­ja” - za­hva­lio se Ka­lu­đe­ro­vić na na­gra­di.
Do­bit­ni­ci­ma su na­gra­de uru­či­va­li pot­pred­sjed­nik op­šti­ne Ti­vat Ili­ja Ja­no­vić i di­rek­tor CZK Ne­ven Sta­ni­čić.
Ž.K.


Za „Mag­be­t” spe­ci­jal

Spe­ci­jal­na na­gra­da do­di­je­lje­na je ko­pro­duk­ci­ji BI­TEF te­a­tra i ti­vat­skog CZK, ba­let­skoj pred­sta­vi „Mag­bet”.
- Ino­va­ci­ja pred­sta­ve „Mag­bet” Cen­tra za kul­tu­ru Ti­vat i Bi­tef Dan­ce Com­pany ni­je u to­me što is­klju­či­vo je­zi­kom ko­re­o­gra­fi­je že­li pred­sta­vi­ti pu­bli­ci ve­li­ka dje­la svjet­ske knji­žev­no­sti. To isto is­tra­žu­ju i broj­ne slič­ne kom­pa­ni­je u re­gi­ji, u svi­je­tu. Ino­va­ci­ja ove iz­ved­be kri­je se u ono­me – ka­ko ko­re­o­graf Mi­loš Isa­i­lo­vić ne­ver­bal­nom ko­mu­ni­ka­ci­jom pro­pit­ku­je mo­ti­ve Šek­spi­ro­ve tra­ge­di­je - obra­zlo­ži­la je pred­sjed­ni­ca ži­ri­ja Ma­ni Go­to­vac.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"