Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vučićev ministar radi preko Aca sa firmom od 200.000 * DPS preko Tuzi i Ulcinja planira da pokupi albanske glasove * Bojkot se nastavlja * Majka i sin sadili „travu” ispred kuće * Vučićev ministar radi preko Aca sa firmom od 200.000 * Trampova borba protiv islama * Preobražaj
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-09-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Predrag Bošković, ministar odbrane :
Vojska Crne Gore pokazala je da je na nivou najrazvijenih vojski na svijetu.

Vic Dana :)

Sjedi Mujo u kafani s jaranima i žali se kako nema sreće u životu, al’ zato njegova Fata ima i preko glave, pa ga Haso upita da objasni.
Mujo otpije gutljaj pive pa se požali:
- A vid’ ‘vako ... moja ti Fata pred Novu godinu nađe na putu zlatan prsten, a odma’ drugi dan i lančić! A na samu Novu god’nu našla bundu od krzna!
Haso zaklima glavom i upita:
- Pa dobro, jarane, je’s ti nešto naš’o?
Mujo zavrti glavom:
- Pa o tom ti i pričam, jarane ... ja sam naš’o samo jedne muške gaće u krevetu, a i te su mi bile prevel’ke!

Pitaju Cigu na ulici:
• Šta mislite o zatvorenim bazenima?
A Ciga će:
• Pa, ja mislim da treba da ih otvore, da se narod kupa!

Došao lav u hotel „Lav”, pa pita recepcionera:
- Je l’ ovo hotel „Lav”?
- Jok ti si!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura - datum: 2017-09-02 IZLOŽBA TOMA KATURIĆA U PORTO MONTENEGRU Poštanska istorija Boke
Dan - novi portal
Iz­lo­žba naj­tro­fej­ni­jeg cr­no­gor­skog fi­la­te­li­ste, do­bit­ni­ka 12 svjet­skih zlat­nih me­da­lja To­ma Ka­tu­ri­ća, „Po­štan­ska isto­ri­ja Bo­ke Ko­tor­ske u 19. vi­je­ku” otvo­re­na je u Zbir­ci po­mor­skog na­slje­đa.
Vri­jed­ne ko­lek­ci­je po­mor­skog ka­pe­ta­na Ka­tu­ri­ća po­di­je­lje­ne su u če­ti­ri edi­ci­je, i po pr­vi put se svjet­skoj jav­no­sti pred­sta­vlja­ju za­jed­no: Po­štan­ska isto­ri­ja Bo­ke Ko­tor­ske 1809.-1875, Bo­ke­ška po­mor­ska pi­sma 1830.-1890, Cr­na Go­ra i Bo­ka Ko­tor­ska 1941.-1945. i Po­štan­ska pi­sma austro­u­gar­ske mor­na­ri­ce 1914.-1918.
Ka­tu­rić je po­čeo da iz­la­že 2001. go­di­ne, ali se fi­la­te­li­jom ba­vi još od 1974. go­di­ne ka­da mu je stric La­zar, ina­če gra­đe­vin­ski in­ži­njer „pre­dao” ko­lek­ci­ju ka­ko bi na­sta­vio tra­di­ci­ju ko­ju je po­čeo nje­gom pra­djed Ma­te, ko­ji je bio po­mor­ski ka­pe­tan na je­dre­nja­ci­ma, a na­sta­vio djed To­mo ko­ji je bio tr­go­vac ži­tom. Ka­tu­ri­će­va ko­lek­ci­ja je uni­kat­na i do­brim di­je­lom sa­sta­vlje­na je od pi­sa­ma iz po­ro­dič­ne pre­pi­ske.
Od 2006. ka­da je osvo­jio pr­vu zlat­nu me­da­lju za Cr­nu Go­ru, To­mo Ka­tu­rić je sa svjet­skih tak­mi­če­nja do­nio 12 zlat­nih me­da­lja. Mar­ke su naj­bo­lja pro­mo­ci­ja jed­ne ze­mlje, jer se na nji­ma pre­zen­tu­je, kul­tu­ra, isto­ri­ja, sport, flo­ra i fa­u­na, pri­rod­ne lje­po­te ne­kog kra­ja I tu­ri­zam, ka­že Ka­tu­rić. Ka­tu­rić pod­sje­ća da je 1804. go­di­ne otvo­re­na pr­va Po­šta u Bo­ki, go­di­nu pri­je ne­go u Du­brov­ni­ku, a pri­je 142 go­di­na štam­pa­na je pr­va cr­no­gor­ska mar­ka sa li­kom Knja­za Ni­ko­le.
Ka­tu­rić po­sje­du­je tri po­pi­sa po­sa­de sa je­dre­nja­ka po­lo­vi­nom 19. vi­je­ka u ko­ji­ma se mo­že vi­dje­ti da, od tri­de­se­tak čla­no­va po­sa­de, a svi su bi­li iz na­ših kra­je­va, sa­mo tro­ji­ca ni­je­su zna­la pi­sa­ti. Ri­ječ je ne sa­mo o ofi­cir­skom ka­dru već i o ku­va­ri­ma, mor­na­ri­ma, što svje­do­či o kul­tu­ri tog do­ba i kra­ja. Na osno­vu nji­ho­vih pi­sa­ma mo­gu se re­kon­stru­i­sa­ti obi­ča­ji, kul­tu­ra, a do­ne­kle i men­ta­li­tet bo­ke­škog ži­vlja.
- Ka­da ula­ziš u Bo­ku s mo­ra mi­sliš da ula­ziš u bo­žan­stve­ni hram ko­me je je­di­nio ne­be­ski svod do­sto­jan po­što­va­nja, pje­snič­ki tvr­di Ka­tu­rić, i ob­ja­šnja­va da sve što je li­je­po ka­za­la o se­bi, Bo­ka je ka­za­la naj­vi­še za­hva­lju­ju­ći po­mor­stvu. Ž.K.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"